Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

"Δημοκρατικές" διαδικασίες στην Τουρκία......


Σε μία ετυμηγορία με πιθανώς εκρηκτικές συνέπειες, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απαγόρευσε τη λειτουργία του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) επικαλούμενο διασυνδέσεις με το PKK. Αφαιρέθηκαν τα πολιτικά δικαιώματα 37 μελών του κόμματος, «εξορίστηκε» από τη Βουλή ο ηγέτης του DTP Αχμέτ Τουρκ.


Από το 1963 πρόκειται για το 25ο κόμμα που απαγορεύεται η λειτουργία του στην Τουρκία, και από το 1993 το Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας είναι το πέμπτο που τίθεται εκτός νόμου με δικαστική απόφαση.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απαγόρευσε σε 37 μέλη του DPT τη συμμετοχή σε πολιτικό κόμμα για διάστημα μίας πενταετίας, περιλαμβανομένης της Λεϊλά Ζάνα. Δύο βουλευτές του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας αποπέφθηκαν από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, περιλαμβανομένου του Αχμέτ Τουρκ και η συμπρόεδρος του κόμματος Αϊσέλ Τουγλούκ.

Ομόφωνη ήταν η απόφαση του Δικαστηρίου, ο πρόεδρος του οποίου, Χασίμ Κιλίτς, ανακοίνωσε πως το κόμμα έκλεισε επειδή «εξελίχθηκε σε εστία δραστηριοτήτων εναντίον της ακεραιότητας του έθνους και της χώρας».

Παρομοίασε, μάλιστα, την υπόθεση με το κλείσιμο στην Ισπανία του κόμματος Μπατασούνα, που θεωρείτο πολιτική πτέρυγα της βασικής οργάνωσης ΕΤΑ.

Ο Αχμέτ Τουρκ, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα κλείνοντας πολιτικά κόμματα».

Αντιδράσεις υπήρξαν κι από πλευράς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Ο πρώην αντιπρόεδρος του κόμματος και νυν βουλευτής Ντενκίρ Μεχμέτ Φιράτ, ο οποίος είναι κουρδικής καταγωγής, είπε πως «η Τουρκία είναι νεκροταφείο πολιτικών κομμάτων».

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου κινδυνεύει να προκαλέσει ανάφλεξη εν μέσω γενικευμένου κλίματος έντασης γύρω από το Κουρδικό, και να περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε «άνοιγμα» στους Κούρδους για τον τερματισμό της 25ετούς σύγκρουσης.

Φέρνει, δε, την Τουρκία σε δεινή θέση έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είχε προειδοποιήσει κατά της απαγόρευσης του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας επισημαίνοντας ότι συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων των Κούρδων. Και ταυτόχρονα υπάρχει προοπτική εκλογών.

Ειδικά το τελευταίο θα προκύψει αν παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα οι υπόλοιποι βουλευτές του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας.

Αφού είναι δεδομένο ότι θα εκπέσει η βουλευτική ιδιότητα δύο βουλευτών, απομένουν άλλοι 19 βουλευτές. Αν παραιτηθούν όλοι, τότε οι κενές έδρες -μαζί με τις έξι που είναι ήδη κενές λόγω θανάτου βουλευτών- θα είναι 27, δηλαδή μία λιγότερη από τις 28 για τις οποίες το Σύνταγμα ορίζει διεξαγωγή συμπληρωματικών βουλευτικών εκλογών σε τρεις μήνες.

Ωστόσο για να τεθεί σε ισχύ η παραίτηση των βουλευτών, με βάση το Σύνταγμα θα πρέπει να εγκριθούν από την Ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Το ενδεχόμενο των συμπληρωματικών εκλογών δεν αποκλείεται να ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου για την κυβέρνηση, δεδομένου ότι οι πληροφορίες για μυστικές δημοσκοπήσεις κάνουν λόγο για μεγάλη πτώση του ποσοστού του κυωερνώντος ισλαμιστικού ΑΚΡ, σε επίπεδα του 30%.

Την υπόθεση έφερε ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου ο εισαγγελέας Αμπντουραχμάν Γιαλτσινκάγια, ο οποίος είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς να θέσει εκτός νόμου το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2008 με την κατηγορία ότι προβαίνει σε ενέργειες που αντιβαίνουν στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

Στελέχη του DTP έχουν αντιμετωπίσει δεκάδες διώξεις, κυρίως για στήριξη του αυτονομιστικού κινήματος του PKK και του φυλακισμένου ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.