Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Αλληλεγγύη στο λαό της Αϊτής.


Η Αϊτή ήταν το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την Εθνική μας Ανεξαρτησία την 15η Ιανουαρίου 1822. Όταν οι "φίλοι" μας οι Ευρωπαίοι προσπαθούσαν από τη μια να μη δυσαρεστήσουν το Σουλτάνο και από την άλλη να μη χάσουν την ηγεμονική κυριαρχία τους στις αποικίες δημιουργώντας προηγούμενο, η Αϊτή ήταν το πρώτο κράτος που αναγνώρισε τον Ιερό Αγώνα των Ελλήνων απέναντι στον οθωμανικό ζυγό. Όντας η ίδια μία χώρα που από το 1791 είχε ξεκινήσει τη δική της Επανάσταση για να εκδιώξει τους Γάλλους αποικιοκράτες από τη γη της, γνώριζε καλά τους Αγώνες του Ελληνικού λαού για την πολυπόθητη Ελευθερία.

Την 15η Ιανουαρίου 1822 ο πρόεδρος της Αϊτής Jean-Pierre Boyer με έγγραφό του στην Ελληνική Επιτροπή του Παρισιού, απαντώντας στην αίτηση των Κοραή, Πίκκολου και Βογορίδη, ανήγγειλε την αναγνώριση της Ελληνικής Προσωρινής Διοίκησης και ευχόταν τη Νίκη της Επανάστασης.

Ήταν η πρώτη επίσημη αναγνώριση του Ελληνικού κράτους απο ξένη χώρα.

Οι Έλληνες είμαστε λαός με φιλότιμο. Η Ελληνική κυβέρνηση έστω συμβολικά οφείλει να βοηθήσει τη δοκιμαζόμενη απο το χτύπημα του εγκέλαδου χώρα. Το ίδιο και οι Έλληνες πολίτες.

Ας μην ξεχάσουμε το πρώτο κράτος που μας αναγνώρισε.



Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.