Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Για εκτεταμένη λογοκρισία του Διαδικτύου κατηγορεί την Τουρκία ο ΟΑΣΕ


Η Τουρκία εμποδίζει την πρόσβαση σε περίπου 3.700 δικτυακούς τόπους για «αυθαίρετους και πολιτικούς λόγους» και θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν την ελευθερία της έκφρασης, επισημαίνει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.


«Στη σημερινή του μορφή, ο Νόμος 5651, περισσότερο γνωστός ως Διαδικτυακός Νόμος της Τουρκίας, περιορίζει δραστικά όχι μόνο περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης αλλά και το δικαίωμα των πολιτών για πρόσβαση στην πληροφορία» δήλωσε ο Μίλος Χαράζτι, παρατηρητής του ΟΑΣΕ για την ελευθερία στα ΜΜΕ.

Η εφαρμογή του επίμαχου νόμου, εξήγησε στο Reuters, είναι τόσο ευρεία και εξαρτώμενη από πολιτικά συμφέρονα ώστε να δικαιολογεί τη «φραγή» χιλιάδων δικτυακών τόπων, όπως το YouTube, το Geocities και ορισμένες σελίδες της Google.

«Ορισμένοι από τους επίσημους λόγους για τους οποίους μπλοκάρεται το Διαδίκτυο είναι αυθαίρετοι και πολιτικής φύσεως, και επομένως είναι ασύμβατοι με τις δεσμεύσεις του ΟΑΣΕ για τη ελευθερία της έκφρασης».

Ο νόμος πρέπει είτε να τροποποιηθεί είτε να καταργηθεί εντελώς, συνιστά ο Χαράτζι.

Το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία ήρθε ξανά στο προσκήνιο το Σεπτέμβριο, όταν η κυβέρνηση επέβαλε πρόστιμο 3,3 δισ. δολαρίων στον όμιλο ΜΜΕ Dogan για φορολογικά θέματα. Του έδωσε επίσης διορία τριών μηνών για να συμμορφωθεί με την τουρκική νομοθεσία, η οποία περιορίζει την ξένη ιδιοκτησία σε τουρκικές επιχειρήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκρινε τότε την Αγκυρα ότι περιορίζει την ελευθερία του Τύπου και προειδοποίησε ότι η υπόθεση Dogan θα επηρεάσει την έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.




Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.