Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Κοντά σε συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσία


Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε την Κυριακή ότι μια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για μια συνθήκη ορόσημο για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων έχει επιτευχθεί "κατά 95%", μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.


" Ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις πηγαίνει καλά, το 95% των νέων θεμάτων των συνθηκών έχει συμφωνηθεί" μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφαξ ότι δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος από την πόλη Σόσι της Μαύρης Θάλασσας.

Η εκπρόσωπος του Μεντβέντεφ Ναταλία Τιμάκοβα αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ είχαν αποκαλύψει πέρυσι τα σχέδια τους να προχωρήσουν σε αντικατάσταση της "Συνθήκης Μείωσης των Στρατηγικών Όπλων" της γνωστής START και να μειώσουν τα οπλοστάσια και των δύο μεγάλων πυρηνικών υπερδυνάμεων.

Οι διαπραγματευτές δεν είχαν κατορθώσει να καταλήξουν σε μια συμφωνία μέχρι την 5η Δεκεμβρίου που έληγε η ισχύς της συμφωνίας START I και οι επίσημες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη δεν είχαν επαναληφθεί μετά τις διακοπές για την εορταστική περίοδο.

Κορυφαίος αμερικανός διπλωμάτης είχε άφησε να εννοηθεί νωρίτερα, στις αρχές του μήνα, ότι οι συνομιλίες θα επαναλαμβάνονταν στις 25 Ιανουαρίου και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι αναμένει την επίτευξη μιας συμφωνίας αμέσως μόλις ξεκινήσει ο νέος γύρος των συνομιλιών στις αρχές Φεβρουαρίου.

Οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβουλευτικά σώματα και των δύο χωρών.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.