Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Ευρωπαϊκή αντίθεση για τους ισραηλινούς οικισμούς στην ανατολική Ιερουσαλήμ



Η απόφαση του Ισραήλ να επιτρέψει την κατασκευή 600 οικίες στην ανατολική Ιερουσαλήμ είναι "επιζήμια" για την ειρηνευτική διαδικασία, δήλωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Κάθριν Άστον.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί το Ισραήλ να απέχει από προκλητικές ενέργειες", ανέφερε η κ. Άστον σε ανακοίνωση της.

"Η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να προσθέσει το Σπήλαιο των Πατριαρχών και τον Τάφο της Ραχήλ στη Βηθλεέμ, στον κατάλογο των ιστορικών τόπων του Ισραήλ είναι 'επιζήμια για τις προσπάθειες επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων της ειρήνης" πρόσθεσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, οι ισραηλινές αρχές έδωσαν το "πράσινο φως" για ένα σχέδιο κατασκευής 600 οικιών σε περιοχή εποικισμού στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Στο μεταξύ, τη διεξαγωγή αξιόπιστων ερευνών από το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους για τα εγκλήματα πολέμου τα οποία κατηγορούνται ότι διέπραξαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη Γάζα τον προηγούμενο χειμώνα ζήτησε εκ νέου η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ από το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, δίνοντας τους πέντε μήνες για να τις ολοκληρώσουν.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Επίκειται μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στο Αφγανιστάν



Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μαρζάχ, η οποία βρίσκεται στην επαρχία της Χελμάντ στο Αφγανιστάν, αποτελεί "πρελούδιο" για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μεγάλης έκτασης που θα διεξαχθούν στη γειτονική επαρχία της Κανταχάρ, ανέφερε ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος.

Οι αφγανικές αρχές, υποστηριζόμενες από τους αμερικανούς πεζοναύτες ανέλαβαν την Πέμπτη τον έλεγχο της Μαρζάχ με τη συμμετοχή 15.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ και του αφγανικού στρατού.

"Ο τρόπος που σκεφτόμαστε την εισβολή στη Μαρζάχ είναι ότι πρόκειται για ένα πρελούδιο τακτικής στις πιο σημαντικές και πιο πλήρεις επιχειρήσεις αυτού του έτους στην Κανταχάρ, η οποία είναι ένα πολύ μεγάλο κέντρο του πληθυσμού και είναι σημαντική από πλευράς στρατηγικής επειδή η Κανταχάρ αποτελεί τη βάση, την πρωτεύουσα κατά κάποιο τρόπο, του κινήματος των ταλιμπάν", δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος, χωρίς να αποκαλύψει το όνομα του.

Ο έλεγχος της πόλης Μαρζάχ βρισκόταν ανάμεσα στους στόχους της επιχείρησης Mushtarak (Μαζί), η οποία ξεκίνησε στις 13 Φεβρουαρίου.

Η επαρχία της Χελμάντ, όπου βρίσκεται η Μαρζάχ, είναι ένα από τα προπύργια των ταλιμπάν στο νότο και τουλάχιστον τρεις ακόμη περιοχές της επαρχίας αυτής θα είναι ο επόμενος στόχος της επιχείρησης.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η Γεωργία και η Ρωσία θα ξανανοίξουν τη Δευτέρα τα χερσαία σύνορα τους



Ένα ακόμη σημάδι ότι εξομαλύνονται, σταδιακά, οι διμερείς σχέσεις Κρεμλίνου – Τιφλίδας ήρθε την Πέμπτη, καθώς οι δύο χώρες θα ξανανοίξουν τη Δευτέρα τα χερσαία σύνορα τους, μετά τον πόλεμο - αστραπή του Αυγούστου του 2008.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το γεωργιανό υπουργείο Εξωτερικών ο συνοριακός σταθμός που ονομάζεται Verkhni Lars στην Ρωσία και Kazbegui στη Γεωργία θα ξανανοίξει στις 06.00 τοπική ώρα την 1η Μαρτίου.

Μια συμφωνία προς την κατεύθυνση αυτή επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο χωρών με ελβετική διαμεσολάβηση στις 24 Δεκεμβρίου.

Η Μόσχα είχε κλείσει τον συνοριακό σταθμό Verkhny Lars το 2006, μια απόφαση που θεωρήθηκε "πολιτική" από τις γεωργιανές αρχές, στο πλαίσιο της αύξησης των εντάσεων, ενώ η Τιφλίδα προσπαθούσε να προσεγγίσει τη Δύση, και ιδιαίτερα το ΝΑΤΟ.

Αυτός ο συνοριακός σταθμός είναι το μόνο σημείο διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών που δεν βρίσκεται στις γεωργιανές αποσχισθείσες περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, που ήταν στο επίκεντρο της σύγκρουσης τον Αύγουστο του 2008 μεταξύ της Ρωσίας και της Γεωργίας, και των οποίων η Μόσχα έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Έρευνες για τη Γάζα ζήτησε ο ΟΗΕ



Τη διεξαγωγή αξιόπιστων ερευνών από το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους για τα εγκλήματα πολέμου τα οποία κατηγορούνται ότι διέπραξαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη Γάζα τον προηγούμενο χειμώνα ζήτησε εκ νέου η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ από το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, δίνοντας τους πέντε μήνες για να τις ολοκληρώσουν.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου συμμετέχουν 192 κράτη, υιοθέτησε σχετικό ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε με 98 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 31 αποχές.

Το ψήφισμα ζητά από το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους τη διεξαγωγή "ανεξάρτητων, αξιόπιστων και σύμφωνα τα διεθνή κριτήρια ερευνών για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Επιπλέον, το ψήφισμα καλεί τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι - μουν να υποβάλλει σχετική έκθεση σε πέντε μήνες για τα ευρήματα της έρευνας.

Οι κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου περιλαμβάνονται στην αμφιλεγόμενη έκθεση της Επιτροπής του νοτιοαφρικανού δικαστή Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν, στον οποίο είχε ανατεθεί από τον ΟΗΕ να ερευνήσει τις συνθήκες της ισραηλινής εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας το Δεκέμβριο του 2008 και τον Ιανουάριο του 2009.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Συνεχίζονται οι συλλήψεις στρατιωτικών στην Τουρκία



Δεκαοκτώ στρατιωτικοί, ένας εκ των οποίων εν αποστρατεία, συνελήφθησαν σε νέα επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία, στο πλαίσιο της έρευνας που γίνεται για φερόμενη συνωμοσία κατά της κυβέρνησης, το 2003.

Η επιχείρηση έγινε σε 13 επαρχίες και ο ένας από τους υπόπτους που συνελήφθησαν είναι ο αρχηγός της Χωροφυλακής στην επαρχία Κόνια (Ικόνιο), στην κεντρική Τουρκία.

Παράλληλα, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε την κράτηση 11 νέων υπόπτων στην υπόθεση της φερόμενης συνωμοσίας του 2003 κατά της κυβέρνησης, αυξάνοντας σε 31 το σύνολο των προσώπων που ενέχονται σε αυτήν.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Συνομιλίες Νίμιτς στην Αθήνα



Συνομιλίες με την ελληνική πολιτική ηγεσία θα έχει την Παρασκευή, στην Αθήνα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Την Τρίτη, κατά την επίσκεψη του στα Σκόπια, δήλωσε ότι δεν κομίζει νέα πρόταση, ωστόσο, έχει «κάποιες ιδέες οι οποίες μπορούν να δώσουν ώθηση στη διαδικασία». Ζήτησε, παράλληλα, πολιτική δράση και από τις δύο πλευρές.

"Η εθνική κόκκινη γραμμή της Ελλάδας για το θέμα της ονομασίας δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την επίτευξη συμβιβασμού" σχολίασε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Αποδοκίμασε τα δημοσιεύματα ο γερμανός πρέσβης



Την έντονη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος στον γερμανό πρέσβη στην Αθήνα, για τα δημοσιεύματα του γερμανικού Tπύου.

Όπως είπε ο κ. Πετσάλνικος, τα δημοσιεύματα δημιουργούν αρνητική εικόνα για την Ελλάδα και δεν συμβάλουν στην κοινή επιδίωξη για περαιτέρω βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Τη λύπη του για το ότι πρόσφατα άρθρα του γερμανικού Τύπου επανέλαβε από την πλευρά του ο γερμανός πρέσβης στην Αθήνα Βόλφγκανγκ Σούλτχαϊς.

Δήλωσε ότι δεν πρέπει να συγχέονται, μεμονωμένες φωνές στον Τύπο με την διαφορετική άποψη που έχει η γερμανική κοινή γνώμη για την Ελλάδα. ο γερμανός πρέσβης τόνισε επίσης ότι η αντιπαράθεση στα μέσα επικοινωνίας δεν αντικατοπτρίζει τις καλές διμερείς ελληνογερμανικές σχέσεις.

Υπενθυμίζει τη συμπαράσταση που έχει εκφράσει στην Ελλάδα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών και ότι η Γερμανία έχει εμπιστοσύνη στην απαραίτητη διαρθρωτική πορεία της ελληνικής κυβέρνησης.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Σκότωσαν "ανώτατο στέλεχος" των FARC



Τον "πιο σημαντικό λαθρέμπορο ναρκωτικών" στις τάξεις των ανταρτών της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) σκότωσαν η αστυνομία και η πολεμική αεροπορία της Κολομβίας, σε επιχείρηση η οποία διεξήχθη τον Ιανουάριο.

Την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας της χώρας Γκαμπριέλ Σίλβα, ανακοίνωσε ότι "σε μια επιχείρηση που έγινε από κοινού από την αστυνομία και τις δυνάμεις της πολεμικής αεροπορίας, ο Γεντίλ Γκόμες, γνωστός και ως Έντγκαρ Τοβάρ, διοικητής του Μετώπου 48 των FARC, σκοτώθηκε".

Το περιστατικό συνέβη στις 20 Ιανουαρίου.

Ο άνδρας, ο οποίος ήταν επίσης υπεύθυνος για την ασφάλεια του Ραούλ Ρέγιες, πρώην δεύτερου τη τάξει στις FARC, που επίσης είχε σκοτωθεί την 1η Μαρτίου 2008, ήταν "ο πιο σημαντικός λαθρέμπορος ναρκωτικών στις τάξεις των FARC", όπως υποστήριξε ο υπουργός.

"Βρισκόταν επικεφαλής του λαθρεμπορίου ναρκωτικών κατά μήκος των συνόρων με τον Ισημερινό. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί εξασθένιση των διεθνών καρτέλ στο νότιο τμήμα της χώρας", πρόσθεσε.

Οι FARC διαθέτουν ακόμα 7.500 μαχητές, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας. Η οργάνωση δρα κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας και χρηματοδοτείται, όπως και άλλες ένοπλες παρατάξεις, από το λαθρεμπόριο κοκαΐνης.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε οποιαδήποτε διάσπαση της Βοσνίας



Την αντίθεση των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε διάσπαση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης εξέφρασε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών λέγοντας ότι επιθυμία είναι να παραμείνουν ανοιχτές οι πόρτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για τις χώρες της νοτιανατολικής Ευρώπης.

Παρ΄ ότι το ζήτημα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και του πολιτικού της μέλλοντος ενδεχομένως έχει χάσει τη σημασία του, υπάρχουν πολλές άλυτες υποθέσεις και ευαίσθητα ζητήματα, που πρέπει να επιλυθούν, τόνισε η κ. Κλίντον.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, σε ομιλία της σε Επιτροπές της Αμερικανικής Γερουσίας, αναφέρθηκε στο καθεστώς της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να παραμείνει η Βοσνία ενωμένη και να στραφεί προς την Ευρώπη, καθώς και να παραμείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Η κ. Κλίντον απάντησε σε ερωτήσεις της γερουσιαστού Ζαν Σαχίν, η οποία εξέφρασε ανησυχία ότι, οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και κυρίως της Ε.Ε, ίσως αισθάνονται κόπωση από τη διεύρυνση και δεν τηρούν ευνοϊκή στάση ως προς την ένταξη της Βοσνίας στις ευρωατλαντικές δομές.

Η κ. Κλίντον είπε ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την Ε.Ε. να καταβάλει περισσότερη προσπάθεια, ώστε να δείξει στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη τα οφέλη της ένταξης και να συνεργαστεί με την κυβέρνηση του Σαράγεβο, ώστε η χώρα να εκπληρώσει τα κριτήρια για την απόκτηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι, η κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα στηρίζει και τη γειτονική Σερβία στην πορεία προσέγγισης της Ε.Ε.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Πρώτες επίσημες συνομιλίες Ινδίας – Πακιστάν μετά τις επιθέσεις στο Μπουμπάι



Τις πρώτες επίσημες συνομιλίες τους μετά τις επιθέσεις στο Μουμπάι, το Νοέμβριο του 2008, είχαν η Ινδία και το Πακιστάν.

«Οι δύο πυρηνικές χώρες συμφώνησαν να βρίσκονται σε επαφή για τη δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ τους», δήλωσε η Ινδή υφυπουργός Εξωτερικών και χαρακτήρισε τις επαφές «ένα πρώτο βήμα για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Από την πλευρά του ο πακιστανός υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι «άδικο» να προσδίδει το Νέο Δελχί έμφαση στις επιθέσεις στο Μουμπάι και τόνισε ότι αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, κατά την άποψη της πακιστανικής κυβέρνησης, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Οι δύο αξιωματούχοι συναντήθηκαν στα πρώην βασιλικά ανάκτορα, σε αυστηρά φρουρούμενη περιοχή της ινδικής πρωτεύουσας, όπου σήμερα στεγάζεται το κοινοβούλιο και το προεδρικό μέγαρο.

Εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στο Νέο Δελχί όπου έγινε η συνάντηση των δύο αξιωματούχων, η οποία σχεδόν συνέπεσε με τους αγώνες για το παγκόσμιο κύπελλο του χόκεϊ που γίνονται αυτό τον μήνα και στους οποίους ένοπλοι Ισλαμιστές απείλησαν να δημιουργήσουν προβλήματα.

Η Ινδία υποστηρίζει ότι ένοπλοι που έχουν την βάση τους στο Πακιστάν βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις στο Μουμπάι που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 166 άνθρωποι.

Μετά τις επιθέσεις η Ινδία διέκοψε τις επίσημες συνομιλίες με το Πακιστάν και ανακοίνωσε ότι ο διάλογος μπορεί να επαναληφθεί μόνο εάν το Ισλαμαμπάντ λάβει μέτρα κατά των ενόπλων Ισλαμιστών στο έδαφός του.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

«Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για λύση» δήλωσε ο Γκρούεφσκι



Στον ισχυρισμό ότι η εθνική «κόκκινη γραμμή» της Ελλάδας για το θέμα του ονόματος δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την επίτευξη συμβιβασμού από την μεριά της χώρας του επανέλαβε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο κ. Γκρούεφσκι, απαντώντας σε ερώτηση, στη Βουλή, του αρχηγού του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος «Νέα Δημοκρατία», Ίμερ Σελμάνι, σχετικά με το τί νεώτερο υπάρχει από την τελευταία επίσκεψη στα Σκόπια του μεσολαβητή του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς, ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Οι συνομιλίες με τον κ. Νίμιτς ήταν συμβουλευτικού χαρακτήρα, ενώ καθοριστικό θα είναι το αποτέλεσμα από την επίσκεψη του κ. Νίμιτς στην Ελλάδα, η οποία, υπογραμμίζει την κόκκινη γραμμή της, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις».

«Η Ελλάδα διατυπώνει δημόσια τη θέση της για αλλαγή της ονομασίας της χώρας μας με την προσθήκη γεωγραφικού προσδιορισμού στον όρο Μακεδονία. Αναφέρει συχνά τους όρους “Βόρεια” ή “Άνω”, ενίοτε και τον όρο “Νέα”. Αυτές είναι οι τρεις προτάσεις που προσφέρουν. Πέραν αυτού, η θέση της είναι ότι το όνομα που προτείνει πρέπει να ισχύει έναντι όλων: τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της Μακεδονίας. Παράλληλα αμφισβητεί την μακεδονική εθνική ταυτότητα, και αρνείται να αποδεχθεί την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας», ανέφερε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.

«Από την πλευρά μας ενδιαφερόμαστε να βρούμε λύση, διότι αυτό θα δώσει ώθηση στις διαδικασίες ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, κάτι που αποτελεί το στρατηγικό μας στόχο. Ταυτόχρονα, προσέχουμε ώστε επιλύοντας ένα πρόβλημα να μην δημιουργήσουμε άλλο, μεγαλύτερο» πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Είκοσι στρατιωτικοί κρατούνται ως ύποπτοι για ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης



Ελεύθεροι αφέθηκαν, με εντολή του εισαγγελέα, οι εν αποστρατεία πρώην αρχηγοί του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας, αφού ανακρίθηκαν για πιθανολογούμενη συμμετοχή τους το 2003 σε συνωμοσία για την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης.

Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έχει αποφασίσει την κράτηση συνολικά 20 υπόπτων στρατιωτικών.

"Οι πολίτες πρέπει να είναι πεπεισμένοι ότι τα τρέχοντα ζητήματα θα επιλυθούν μέσα σε ένα συνταγματικό πλαίσιο και σύμφωνα με τους νόμους" ανέφερε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας μετά από την έκτακτη συνάντηση μεταξύ του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ, του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του αρχηγού του επιτελείου του στρατού, στρατηγού Ίλκερ Μπασμπούγ.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Προμήθεια 14 συστημάτων εξομοιωτών ελαφρών όπλων για τον Ελληνικό Στρατό (video)


Σε καιρούς εξοπλιστικής «ανομβρίας», μία ιδιαίτερα σημαντική σύμβαση σε ότι αφορά την επιχειρησιακή ικανότητα του Πεζικού υπογράφηκε πριν από μερικές μέρες από ΓΔΑΕΕ. Η σύμβαση με αριθμό 005Α4/09 αφορά την προμήθεια 14 συστημάτων εξομοιωτών όπλων ευθυτενούς τροχιάς πεζικού, από την αμερικανική εταιρεία Meggitt Training Systems.

Το σύστημα που πρόκειται να προμηθευτεί ο ελληνικός Στρατός είναι το Meggitt Training Systems Small Arms Trainer, το οποίο επιτρέπει την εκπαίδευση τόσο μεμονομένων ατόμων, κυρίως για ελεύθερους σκοπευτές, όσο και ομάδας στρατιωτών.

Για την διαμόρφωση που αφορά την εκπαίδευση των ελεύθερων σκοπευτών το σύστημα περιλαμβάνει την βασική εκπαίδευση του σκοπευτή στο ρόλο αυτό, καθώς και την εκπαίδευση ομάδας που εξυπηρετεί όπλα. Για την περίπτωση της εκπαίδευσης αναγνώρισης στόχων, το σύστημα επιτρέπει την αναγνώριση στόχων, την κλιμάκωση και αποκλιμάκωση εμπλεκομένων στρατιωτικών δυνάμεων, και την εκμάθηση των κανόνων ατομικής ηγεσίας.



Το σύστημα παρέχει ενημέρωση για το αποτέλεσμα των βολών που έχουν πραγματοποιηθεί, ακριβή εξομοίωση των πυρών των όπλων που χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση, εξομοίωση στις διαδικασίες χρήσης όπλων, διαμόρφωση του σεναρίου της εξομοίωσης, καθοδήγηση βολών όπλων καμπύλης τροχιάς, εξομοίωση πυρών υποστήριξης, εξομοίωση συστημάτων υποστήριξης και τέλος την επόπτευση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας από τον αρμόδιο εκπαιδευτή.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Βλακείες τα περί χρεοκοπίας της Ελλάδας



"Αν χρεοκοπήσει ένα μέλος της ευρωζώνης αυτό θα σημαίνει την κατάρρευση της νομισματικής ένωσης, αλλά κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί", δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους της Γερμανίας Καρλ Χάιντς Ντάουμπε.
«Πιστεύω ότι αν μια από τις 16 χώρες-μέλη (της ευρωζώνης) χρεοκοπήσει, αυτό θα σημαίνει την κατάρρευση όλου του συστήματος», είπε κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Λονδίνο.

«Αν μια χώρα χρεοκοπήσει, αυτό θα ήταν το τέλος (της ευρωζώνης)», κατέληξε.

Μιλώντας αργότερα στο Reuters, ο κ. Ντάουμπε δήλωσε ότι η κρίση στην Ελλάδα αποτελεί μία δοκιμασία για την ευρωζώνη και τη βούληση των μελών της να παραμείνουν ενωμένα και να επιλύσουν τα προβλήματά τους.

Στο ίδιο συνέδριο, εκπρόσωπος της Standard & Poor's δήλωσε ότι θεωρεί απίθανη το χρεοκοπία μέλους της ευρωζώνης.


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

"Γαργάρα" οι αποζημιώσεις από την Γερμανία


"Γαργάρα", κατά το κοινώς λεγόμενο, έκανε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων από την κλοπή του ελληνικού χρυσού και των αποθεματικών των τραπεζών κατά τον Β'Π.Π., το οποίο έθεσε εκ νέου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος σε χθεσινή συνέντευξή του στο BBC, όπου τόνισε ότι "Η Ελλάδα δεν έλαβε ποτέ αποζημιώσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις της ναζιστικής κατοχής κατά το B' Παγκόσμιο Πόλεμο".
«Το να συζητάμε για το παρελθόν δεν βοηθάει καθόλου στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην Ευρώπη» δήλωσε ο Αντρέας Πέσκε στο Βερολίνο, αλλά βέβαια τουλάχιστον τα ελληνικά προβλήματα θα λύνονταν αν λυνόταν η...μικροεκκρεμότητα του παρελθόντος.

«Πήραν τον ελληνικό χρυσό που βρισκόταν στην Τράπεζα της Ελλάδας, πήραν τα ελληνικά χρήματα και ποτέ δεν τα επέστρεψαν. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί… Δεν λέω ότι αναγκαστικά πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα, αλλά πρέπει τουλάχιστον να πουν "ευχαριστώ"» ήταν το απόσπασμα των δηλώσεων του Θ.Πάγκαλου.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

ΗΠΑ: "Η Τουρκία είναι ειρηνική χώρα που δεν εισέβαλε ποτέ σε γειτονικά κράτη"...


Ως "ειρηνική χώρα, που δεν εισέβαλε ποτέ σε γειτονικά κράτη", περιέγραψε την Τουρκία ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα Τζέιμς Τζέφρι, άποψη με την οποία συνταχθηκε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι.
Ο Αμερικανός πρεσβευτής δήλωσε, επίσης, πως η Αγκυρα «έχει ανησυχίες ασφαλείας στην Κύπρο και στο βόρειο Ιράκ». Προφανώς λόγω αυτών των ανηυσυχιών εισέβαλε το 1974 στην Κύπρο και κατέχει το 40% του νησιού και εισβάλλει κατά το δοκούν στο Ιράκ στο ετησίως καθιερωμένο "κυνήγι κεφαλών Κούρδων".

Κληθείς να σχολιάσει τις παραπάνω προκλητικές δηλώσεις, αλλά και εάν υπάρχει αλλαγή στη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Φ.Κρόουλι απάντησε:

«Εμείς κοιτάζουμε μπροστά κι όχι πίσω. Υπάρχει ένας πολύ εποικοδομητικός διάλογος σε εξέλιξη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, μεταξύ της τουρκοκυπριακής και της ελληνοκυπριακής κοινότητας, υποβοηθούμενος από τα Ηνωμένα Έθνη. Είμαστε ικανοποιημένοι που παίζουμε ρόλο σε αυτό. Εστιάζουμε στην προσπάθεια να οδηγηθεί αυτό σε μια δίκαιη κατάληξη. Και δεν νομίζω να έχει καμιά αξία να σκαλίζουμε την ιστορία των τελευταίων 35 ετών».

Για το σχέδιο "Βαριοπούλα" που αποκάλυψαν οι ίδιοι οι Τούρκοι και προέβλεπε εισβολή στην Ελλάδα και κατοχή του Βόρειου Έβρου δεν είπαν τίποτα...


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Δεν θέλει επέμβαση της Τουρκίας ο Ντενκτάς



«Επέμβαση της Άγκυρας θα μετατρέψει την Κύπρο σε Κρήτη», ισχυρίζεται ο τέως «πρόεδρος» της τουρκοκυπριακής διοίκησης, Ραούφ Ντενκτάς.


Ο Ντενκτάς διαβλέπει ότι οι συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών θα λήξουν χωρίς αποτέλεσμα. «Αρκεί η Τουρκία να μην επέμβει στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση στην Κύπρο, διότι σε περίπτωση ανάμειξης, η Κύπρος θα γίνει σαν την Κρήτη», δήλωσε μιλώντας σε συνάντηση της υπερσυντηρητικής οργάνωσης «Σύνδεσμος Σκέψης του Ατατούρκ», που συστάθηκε από σκληροπυρηνικούς φιλοπραξικοπηματίες απόστρατους αξιωματικούς.

«Ο διακοινοτικός διάλογος στην Κύπρο έχει στόχο την απόσυρση του τουρκικού στρατού από το νησί, την κατάργηση των Συμφωνιών Εγγύησης, την κατάργηση των δικαιωμάτων της Τουρκίας στο νησί και τη διάρρηξη των δεσμών μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Τουρκίας», υποστήριξε ο Ντενκτάς και δήλωσε ανακουφισμένος από το αδιέξοδο, στο οποίο ο ίδιος διαβλέπει ότι οδηγούν οι συνομιλίες.

«Οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να εξοπλίσουν, μέσα σε 24 ώρες, 80.000 άτομα», τόνισε ο Ντενκτάς στο ακροατήριο του για να υπογραμμίσει τους «κινδύνους» από μια ενδεχόμενη επιτυχία του διακοινοτικού διαλόγου και λύση του Κυπριακού.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Νέες συλλήψεις στρατιωτικών στην Τουρκία



Η τουρκική αστυνομία έθεσε τη Δευτέρα υπό κράτηση πρώην αρχηγούς της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού στο πλαίσιο της έρευνας για τη διαλεύκανση μιας συνωμοσίας που φέρεται ότι είχε στόχο να υπονομεύσει την ισλαμιστικών καταβολών κυβέρνηση και να προκαλέσει στρατιωτικό πραξικόπημα, μετέδωσαν σήμερα τηλεοπτικά δίκτυα.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, πτέραρχος Ιμπραήμ Φιρτίνα, ο πρώην αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού Οζντέν Ορνέκ και αρκετοί άλλοι απόστρατοι αξιωματικοί συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη σε σχέση με το συνωμοτικό σχέδιο με την κωδική ονομασία "Βαριοπούλα".

Το δίκτυο CNN Turk μετέδωσε ότι επτά αξιωματικοί εν ενεργεία και επτά απόστρατοι τέθηκαν υπό κράτηση και ο νυν αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, ματαίωσε εξαιτίας της εξέλιξης αυτής ένα ταξίδι στην Αίγυπτο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημο σχόλιο.

Οι συλλήψεις στρατιωτικών ήταν αδιανόητες στο παρελθόν, καθώς τα 50 τελευταία χρόνια ο τουρκικός στρατός έχει ανατρέψει 50 κυβερνήσεις. Ωστόσο, έχει αποψιλωθεί από τις εξουσίες του εξαιτίας των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την εξασφάλιση της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Σε βάρος άλλων ανώτερων αξιωματικών έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για μια χωριστή συνωμοσία για την ανατροπή του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Σύμφωνα με προηγούμενα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης για το σχέδιο "Βαριοπούλα", ο στρατός συνωμοτούσε για να προκαλέσει ελληνικά μαχητικά αεροπλάνα ώστε να καταρρίψουν κάποιο τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος, ενώ σχεδίαζε να τοποθετήσει βόμβες σε τεμένη και μουσεία στην Κωνσταντινούπολη για να προκληθεί χάος. Ο στρατός έχει διαψεύσει τα δημοσιεύματα. Τα πραξικοπήματα "ανήκουν στο παρελθόν", δήλωσε ο στρατηγός Μπασμπούγ.

Οι τελευταίες συλλήψεις συμπίπτουν χρονικά με την αύξηση της πόλωσης εξαιτίας μιας σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη δικαστική εξουσία για τη σύλληψη ενός εισαγγελέα που ερευνούσε ισλαμικές οργανώσεις.

Στο μεταξύ, την παραίτηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ ζητούν οργανώσεις προστασίας της Δημοκρατίας, αλλά και δεκάδες εν αποστρατεία αξιωματικοί, μετά τη νέα αποκάλυψη ηχογραφημένης ομιλίας του στρατηγού που έμμεσα αποδέχεται την εμπλοκή του στρατού στην απόπειρα δολοφονίας του αντιπροέδρου της σημερινής κυβέρνησης και πρώην προέδρου της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς.

Στην ηχογραφημένη ομιλία που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, ο αρχηγός του Επιτελείου λέει σε ομάδα αξιωματικών με υπερηφάνεια ότι "Ναι. Εγώ έδωσα την εντολή", αναφερόμενος στους κατηγορούμενους αξιωματικούς που κρατούνται από τον περασμένο Δεκέμβριο στο πλαίσιο της ανάκρισης για την απόπειρα δολοφονίας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Έτοιμη για διάλογο με το Πακιστάν



Η Ινδία θα προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με το Πακιστάν, υπό την προϋπόθεση ότι το Ισλαμαμπάντ θα καταπολεμήσει την τρομοκρατία, δήλωσε η πρόεδρος της Ινδίας Πρατίμπα Πατίλ, μερικές ημέρες πριν από την επίσημη επανάληψη των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο χώρες που διακόπηκαν μετά τις επιθέσεις στη Βομβάη.

Με πρωτοβουλία της Ινδίας, μια συνάντηση σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, αναμένεται να διεξαχθεί την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου στο Νέο Δελχί.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στους δύο αντιπάλους της νότιας Ασίας που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, άρχισαν το 2004 και διακόπηκαν απότομα μετά τις αιματηρές επιθέσεις στη Βομβάη (Μουμπάι) το Νοέμβριο του 2008, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο 166 ανθρώπων και τον τραυματισμό 600.

Η Ινδία είχε κατηγορήσει την πακιστανική ισλαμιστική οργάνωση Λασκάρ-ε-Τάιμπα ότι διέπραξε τις επιθέσεις αυτές με τη συμμετοχή των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών.

Μια μέρα μετά την ανακοίνωση στις 12 Φεβρουαρίου της επανάληψης του διαλόγου, σημειώθηκε βομβιστική επίθεση σε εστιατόριο της πόλης Πούνε στη δυτική Ινδία, η οποία προκάλεσε το θάνατο 15 ανθρώπων και τον τραυματισμό 60, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. Μία πρωτοεμφανιζόμενη πακιστανική οργάνωση που δηλώνει ότι έχει αποσχισθεί από τη Λασκάρ-ε-Τάιμπα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή, σύμφωνα με την εφημερίδα The Hindu.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Δύο νέα εργοστάσια εμπλουτισμού ουρανίου θα κατασκευαστούν στο Ιράν



Δύο νέα εργοστάσια εμπλουτισμού ουρανίου σχεδιάζει να κατασκευάσει το Ιράν, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

"Με το θέλημα του Θεού, είναι πιθανό να αρχίσουμε το επόμενο ιρανικό έτος την κατασκευή δύο εργοστασίων εμπλουτισμού ουρανίου, με τη διαταγή του προέδρου Αχμαντινετζάντ", τόνισε ο Σαλεχί, μετέδωσε το πρακτορείο Isna.

Το νέο έτος στο Ιράν αρχίζει στις 21 Μαρτίου.

"Αυτά τα δύο εργοστάσια θα έχουν τις ίδιες δυνατότητες με αυτό της Νατάνζ", το οποίο μπορεί να διαθέτει μέχρι και 50.000 συσκευές φυγοκέντρησης, πρόσθεσε ο ίδιος.

"Στα δύο αυτά εργοστάσια θα χρησιμοποιήσουμε καινούργιες συσκευές φυγοκέντρησης", διευκρίνισε ο Σαλεχί και κατέληξε λέγοντας πως τα "νέα εργοστάσια θα κατασκευαστούν μέσα σε βουνά για να είναι προστατευμένα από επιθέσεις".


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Τελεσίγραφο της Λιβύης για παράδοση Ελβετού



Οι αρχές της Λιβύης έδωσαν στην πρεσβεία της Ελβετίας στην Τρίπολη διορία μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας για να παραδώσει στη λιβυκή δικαιοσύνη Ελβετό που έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση.

Την Κυριακή, ο λίβυος υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα ενημέρωσε τους πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τρίπολη για το τελεσίγραφο αυτό.

Ο Ελβετός Μαξ Γκόλντι, επιχειρηματίας, έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών για "παράνομη παραμονή" στη Λιβύη και για "παράνομες οικονομικές δραστηριότητες" και έχει καταφύγει στην πρεσβεία της χώρας του.

Σε δήλωση του στο αλ Τζαζίρα ο Κούσα τόνισε "ένας άλλος Ελβετός απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες και του δόθηκε η άδεια να εγκαταλείψει τη χώρα". Πρόκειται για τον επίσης επιχειρηματία Ρασίντ Χαμντάνι, ο οποίος κρατείται εδώ και 19 μήνες.

Οι δύο επιχειρηματίες συνελήφθησαν στις 19 Ιουλίου του 2008 στην Λιβύη, μετά την σύλληψη και κράτηση για σύντομο χρονικό διάστημα στη Γενεύη του γιου του Μουαμάρ Καντάφι Χάνιμπαλ και της συζύγου του με την κατηγορία ότι είχαν κακομεταχειριστεί μέλη του προσωπικού τους.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Εγγυήσεις για συνταγματική τάξη δίνει η Χούντα



Τις "απαραίτητες εγγυήσεις" για την επάνοδο της συνταγματικής τάξης στη χώρα και την επεξεργασία ενός νέου συντάγματος έδωσε η χούντα στο Νίγηρα σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO) Μοχάμεντ Ιμπν Σάμπας.

"Με τα μέλη της χούντας συζητήσαμε αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε να επανέλθει η χώρα το ταχύτερο δυνατό σε μια φυσιολογική συνταγματική ζωή", δήλωσε ο ίδιος.

"Μας έδωσαν τις απαραίτητες εγγυήσεις και όλα αυτά θα γίνουν με τη συμμετοχή της κοινωνίας και των πολιτικών κομμάτων. Ένας διάλογος θα αρχίσει με όλες τις ζωτικές δυνάμεις του έθνους, ο οποίος θα οδηγήσει στην επεξεργασία ενός νέου συντάγματος και μια περίοδο μετάβασης", κατέληξε ο Σάμπας έπειτα από συνάντηση που είχε στη Νιαμέι με τους πραξικοπηματίες που ανέλαβαν την Πέμπτη την εξουσία.

Παράλληλα η χούντα του Νίγηρα ανακοίνωσε την Κυριακή εξακολουθεί να κρατάει τρία μέλη της κυβέρνησης και τον πρόεδρο Μαμαντού Τάντζα, τον οποίο ανέτρεψε την Πέμπτη με πραξικόπημα.

"Ο πρώην πρωθυπουργός, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξακολουθούν να βρίσκονται υπό επίβλεψη για την ασφάλειά τους. Επειδή κατέχουν πολύ ευαίσθητα χαρτοφυλάκια, έχουμε αναλάβει να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους", δήλωσε σε δημοσιογράφους ένας από τους ισχυρούς άνδρες της χούντας, ο συνταγματάρχης Τζιμπρίλα Χαμιντού Χίμα.

"Ο κ. Τάντζα βρίσκεται σε τοποθεσία που ανήκει στην επιστασία της προεδρίας και φρουρείται σε πολύ καλές συνθήκες", συνέχισε.

Η χούντα είχε ανακοινώσει χθες, Σάββατο, ότι άφησε ελεύθερα όλα τα μέλη της κυβέρνησης που είχε συλλάβει κατά το πραξικόπημα.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Αμερικανικοί πύραυλοι Patriot στην Πολωνία



Η Πολωνία αναμένεται να φιλοξενήσει συστοιχία αμερικανικών πυραύλων Patriot και το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό που θα την επανδρώσει από τις αρχές Απριλίου, μετέδωσε την Κυριακή το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας PAP.

"Το υπουργείο Άμυνας αναμένει το πρώτο στάδιο της εγκατάστασης μιας αντιαεροπορικής συστοιχίας Patriot και μιας ομάδας 100 ανδρών να πραγματοποιηθεί στη (βόρεια) πόλη Μόραγκ στις αρχές Απριλίου", διευκρινίζει το πρακτορείο.

Η εγκατάσταση της αντιαεροπορικής συστοιχίας Patriot εντάσσεται στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Πολωνίας, η οποία υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο για την αναβάθμιση της αεροπορικής άμυνας της χώρας αυτής του ΝΑΤΟ, μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον τον περασμένο Σεπτέμβριο να εγκαταλείψει την αντιπυραυλική ασπίδα της κυβέρνησης Μπους, η οποία προέβλεπε την εγκατάσταση τμημάτων του συστήματος αυτού στην Πολωνία και τη γειτονική της Τσεχία.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει κατά της εγκατάστασης πυραυλικών συστημάτων του ΝΑΤΟ σε χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ και ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τη ναυτική της βάση στο Καλίνινγκραντ, τον ρωσικό θύλακα που συνορεύει με την Πολωνία, στη Βαλτική.

Ωστόσο την Παρασκευή, ο ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η Μόσχα θα αναπτύξει πυραύλους Ισκαντέρ στο Καλίνινγκραντ μόνον αν η Ρωσία αισθανθεί ότι απειλείται άμεσα.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

«Ενεργειακός κόμβος με τη στήριξη της Ρωσίας η Ελλάδα»



Μηνύματα για την «επόμενη ημέρα» της ενεργειακής πολιτικής στην Ευρώπη στέλνει με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο.

Μεταξύ άλλων, ο Σεργκέι Σμάτκο υπογραμμίζει ότι η Μόσχα θεωρεί ως ένα από τα σημαντικότερα έργα την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία του έργου.

«Η ρωσική ενεργειακή στρατηγική θα καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο, χάρη στον South Stream και στον Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη» σημειώνει.

Όσον αφορά τη στάση των ΗΠΑ, που ζητούν την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ο κ. Σμάτκο σημειώνει ότι οι χώρες της Ευρώπης είναι ανεξάρτητες.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Τα στρατεύματα στο Αφγανιστάν θα επιστρέψουν



Ο ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, η κυβέρνηση του οποίου κατέρρευσε το πρωί του Σαββάτου, με αφορμή την ημερομηνία απόσυρσης της στρατιωτικής αποστολής στο Αφγανιστάν, δήλωσε την Κυριακή ότι αναμένει πώς τα ολλανδικά στρατεύματα θα επιστρέψουν από το Αφγανιστάν σύμφωνα με το πρόγραμμα.

"Αν δεν αλλάξει κάτι, τότε θα λήξει η αποστολή", δήλωσε ο Μπαλκενέντε στην ολλανδική τηλεόραση σχετικά με το σχέδιο επιστροφής της αποστολής 2.000 ολλανδών στρατιωτών από την επαρχία Ουρουζγκάν τον προσεχή Αύγουστο.

Η κυβέρνηση κατέρρευσε όταν οι Χριστιανοδημοκράτες του Μπαλκενέντε και οι εταίροι τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, Εργατικοί, διαφώνησαν για το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής των ολλανδικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Απέρριψαν οι Ταλιμπάν την έκκληση Καρζάι για ειρήνη



Οι Ταλιμπάν απέρριψαν την Κυριακή τη νέα έκκληση για ειρήνη του αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, παρά την πίεση της ΝΑΤΟϊκής επίθεσης και τη σύλληψη στο Πακιστάν του στρατιωτικού διοικητή τους, μουλά Αμπντούλ Γκανί Μπαραντάρ.

"Ο Καρζάι είναι μία μαριονέτα και δεν μπορεί να εκπροσωπεί ένα έθνος ή μία κυβέρνηση", δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Κάρι Μοχάμεντ Γιουσούφ, σχολιάζοντας την πρόσκληση που απηύθυνε το Σάββατο από το κοινοβούλιο ο αφγανός πρόεδρος προς τους Ταλιμπάν να εργαστούν για την ειρήνη και την ανασυγκρότηση.

"Είναι βουτηγμένος στη διαφθορά και περιτριγυρίζεται από πολέμαρχους που συσσωρεύουν πλούτο", κατέληξε ο Γιουσούφ.

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις τους από το 2001 που απομακρύνθηκαν από την εξουσία με την αμερικανική στρατιωτική εισβολή, βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Η Μόσχα "ανησυχεί πολύ" για την έλλειψη συνεργασίας του Ιράν με την IAEA



Την ανησυχία της Μόσχας προκαλεί η έλλειψη συνεργασίας του Ιράν με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Itar-Tass.

"Ανησυχούμε πολύ και δεν μπορούμε να το δεχτούμε, να αρνείται το Ιράν να συνεργαστεί με την IAEA", δήλωσε ο Λαβρόφ σε ραδιοφωνική συνέντευξη, σύμφωνα με το Itar-Tass.

"Το Ιράν πρέπει να αποκρούσει αυτές τις υποψίες", δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέι Νεστερένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Στο Παρίσι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι η τελευταία έκθεση της IAEA για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν "δείχνει πόσο πολύ επείγει να δράσουμε με αποφασιστικότητα για να απαντήσουμε στην απουσία συνεργασίας εκ μέρους του Ιράν".

"Η έκθεση αυτή επιβεβαιώνει με ακρίβεια τις πολύ σοβαρές ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας", πρόσθεσε ο Βαλερό.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Έκκληση για απόσυρση αμερικανικών πυρηνικών από την Ευρώπη



Τέσσερις προσωπικότητες στο Βέλγιο, μεταξύ τους δύο πρώην πρωθυπουργοί, οι Ζαν Λικ Ντεάν και Γκι Φέρχοφσταντ, ζήτησαν την απόσυρση 240 αμερικανικών ατομικών βομβών που παραμένουν αποθηκευμένες στην Ευρώπη, κυρίως στο Βέλγιο.

Δύο πρώην υπουργοί Εξωτερικών, ο φιλελεύθερος γαλλόφωνος Λουί Μισέλ και ο φλαμανδός σοσιαλιστής Βίλι Κλάες, ο οποίος έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, απευθύνουν την ίδια έκκληση μαζί με τον χριστιανοδημοκράτη Ντεάν και τον Φέρχοφσταντ, που είναι επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε άρθρο τους που δημοσιεύουν οι εφημερίδες Le Soir, De Standaard και Het Nieuwsblad.

"Ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε. Είναι καιρός να προσαρμόσουμε την πυρηνική πολιτική μας στις νέες συνθήκες", γράφουν οι τέσσερις πολιτικοί στο άρθρο τους που φέρει τον τίτλο "Προς έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα" και για τους οποίους "η δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την εξάλειψη όλων των πυρηνικών όπλων, αξίζει άμεση υποστήριξη".

"Τα τακτικά αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη έχασαν κάθε στρατιωτική σημασία", προσθέτουν. "Καλούμε την κυβέρνησή μας να ακολουθήσει το παράδειγμα της κυβέρνησης της Γερμανίας και να ταχθεί στο ΝΑΤΟ υπέρ της άμεσης απόσυρσης των πυρηνικών όπλων", επισημαίνουν.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, μένουν γύρω στις 20 βόμβες που μπορούν να ριφθούν από αεροσκάφη στη βάση Κλάινε-Μπρόγκελ της Φλάνδρας (βόρειο Βέλγιο), ενώ υπάρχει αντίστοιχος αριθμός στη Γερμανία, στη βάση Μπούχελ στο νοτιοδυτικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου. Η Ιταλία και η Τουρκία έχουν η καθεμιά 90 βόμβες.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ζήτησε στις 3 Νοεμβρίου η απόφαση για την απόσυρση των τελευταίων αμερικανικών βομβών από το γερμανικό έδαφος να ληφθεί συλλογικά από το ΝΑΤΟ και όχι μονομερώς.

Το μέτρο αυτό εντάσσεται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης συνασπισμού της καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ.

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, κυρίως από την Ομάδα πυρηνικών προγραμμάτων της Ατλαντικής Συμμαχίας, που είναι αρμόδια σε θέματα ατομικών όπλων από τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Υποσχέσεις για αποκατάσταση της δημοκρατίας στο Νίγηρα



Να αποκαταστήσουν τη δημοκρατία υπόσχονται οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την Πέμπτη την εξουσία στο Νίγηρα και διέλυσαν την κυβέρνηση, αφού απήγαγαν τον πρόεδρο της χώρας Μαμαντού Τάντζα,

Για ώρες επικρατούσε ασάφεια σχετικά με το τι έχει συμβεί, μέχρι που ο συνταγματάρχης Γκουκόγε Άμπντουλ Καρίμου, εκπρόσωπος των στρατιωτικών, εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση για να ενημερώσει τον λαό του Νίγηρα σχετικά με το πραξικόπημα.

"Το Ανώτατο Συμβούλιο για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας (CSRD) αποφάσισε να καταργήσει το Σύνταγμα της έκτης δημοκρατίας και να διαλύσει όλους τους θεσμούς", τόνισε διαβάζοντας την ανακοίνωση έχοντας στο πλευρό του αρκετούς ένστολους.

"Ζητάμε από το λαό να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να παραμείνει ενωμένος, ακολουθώντας τα ιδανικά του CSRD, που θα μπορέσει να κάνει τον Νίγηρα παράδειγμα δημοκρατίας και καλής διακυβέρνησης", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος Τάντζα αποφάσισε την περασμένη χρονιά, αγνοώντας το κοινοβούλιο και το συνταγματικό δικαστήριο, να επεκτείνει την θητεία του και να δώσει στον εαυτό του τη δυνατότητα μια ακόμα θητείας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο Νίγηρα, που είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο παραγωγής ουρανίου.

Η Οικονομική Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) διάγραψε τον Νίγηρα μετά την απόφαση του Τάντζα να επεκτείνει την θητεία του, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στη χώρα.

Πάντως, ο πρόεδρος της επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Ζαν Πινγκ καταδίκασε την κατάληψη εξουσίας δια της βίας στο Νίγηρα, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΑΕ.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η Πιονγιανγκ διαμηνύει ότι δεν εγκαταλείπει το πυρηνικό της πρόγραμμα



Η Βόρεια Κορέα διακηρύσσει ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια, και καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταλείψουν την πολιτική τους, που η Πιονγιανγκ τη χαρακτηρίζει ως "εχθρική".


Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, το οπλοστάσιο της χώρας έχει σαφώς αμυντικούς στόχους και "δεν έχει στόχο να απειλήσει κάποιον, ή να εξασφαλίσει οικονομικά ανταλλάγματα".

Θα ήταν "λάθος" εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας να θεωρεί ότι η Πιονγιανγκ είναι έτοιμη να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα μία οικονομική βοήθεια, αναφέρει το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Και ενώ η Βόρεια Κορέα σύμφωνα με νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων δέχεται πιέσεις να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τον αφοπλισμό, σχεδιάζει στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά κοντά στα θαλάσσια σύνορα με τη Νότια Κορέα. Ενέργεια που εκτιμάται ότι θα κλιμακώσει την ένταση στην κορεατική χερσόνησο.

Η Πιονγιανγκ χρησιμοποιεί τις στρατιωτικές απειλές εναντίον της Νότιας Κορέας σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της ενόψει της επανάληψης των εξαμερών διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Τον περασμένο μήνα στρατιωτικές μονάδες στα δύο κορεατικά κράτη αντάλλαξαν πυρά πυροβολικού κοντά σε μια διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή, επεισόδιο που δεν είχε θύματα, αλλά προκάλεσε προβλήματα στο χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας και υποχώρηση της ισοτιμίας του νοτιοκορεατικού νομίσματος.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Ένταλμα σύλληψης για τον επικεφαλής της Μοσάντ;



Η Ιντερπόλ ενδέχεται να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για να εντοπιστεί και να συλληφθεί ο επικεφαλής της ισραηλινής κατασκοπευτικής υπηρεσίας Μοσάντ, εάν η οργάνωση αυτή είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία ηγετικού στελέχους της Χαμάς στο Ντουμπάι, ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής της αστυνομίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.


Σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση ο επικεφαλής της αστυνομίας, Ντάχι Καλφάν Ταμίμ ζήτησε από την Ιντερπόλ να εκδώσει " κόκκινο έγγραφο κατά του επικεφαλής της Μοσάντ με την κατηγορία του δολοφόνου για την περίπτωση που αποκαλυφθεί ότι η Μοσάντ βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του στελέχους της Χαμάς, όπως δείχνουν τώρα τα πράγματα".


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Το Ιράν ενδέχεται να κατασκευάζει πυρηνικά όπλα



Το φόβο ότι το Ιράν πιθανόν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα εκφράσει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), όπως αναφέρει απόρρητο έγγραφο τη υπηρεσίας.


Στο έγγραφο σημειώνεται επίσης ότι το Ιράν έχει κατασκευάσει την πρώτη του παρτίδα παραγωγής μιας φάσεως εμπλουτισμένου ουρανίου υψηλού επιπέδου -20%- αλλά η Ισλαμική δημοκρατία δεν κατόρθωσε να δώσει στους επιθεωρητές τα απαιτούμενα στοιχεία που είχαν ζητήσει νωρίτερα.

Και οι δύο εξελίξεις είναι πιθανόν να αυξήσουν τις ανησυχίες της Δύσης ότι το Ιράν είναι αποφασισμένο μυστικά να αναπτύξει ικανότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων από τη μέθοδο του εμπλουτισμού του ουρανίου.

Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι οι προσπάθειες της έχουν ως μοναδικό στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας ή ράδιο-ισοτόπων για τη γεωργία και την ιατρική.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η "ανησυχία του αυξάνεται" όσον αφορά τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Π. Τζ. Κρόουλι δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατανοούν γιατί το Ιράν αρνείται να προσέλθει "στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δεσμευτεί εποικοδομητικά" για το πρόγραμμα του.

"Μπορείτε να βγάλετε ορισμένα συμπεράσματα από αυτά" πρόσθεσε ο ίδιος.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Πραξικόπημα στο Νίγηρα



Στα χέρια στρατιωτικών πραξικοπηματιών έπεσαν ο πρόεδρος του Νίγηρα και όλοι οι υπουργοί, μετά την ανατροπή του καθεστώτος της χώρας, ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, στην πρωτεύουσα Νιαμέι υπάρχουν πολλοί νεκροί.


Στρατιώτες κρατούν τον πρόεδρο σε στρατόπεδο έξω από την πρωτεύουσα και σύμφωνα με πηγές ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών δήλωσε ότι η επιχείρησή του στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Το κρατικό ραδιόφωνο σταμάτησε τις εκπομπές και μεταδίδει μόνο στρατιωτικά εμβατήρια.

Φτωχή χώρα αλλά τρίτη στον κόσμο στην παραγωγή ουρανίου, ο Νίγηρας μαστίζεται το τελευταίο διάστημα από βαθιά πολιτική κρίση, λόγω και της απόφασης του προέδρου να επεκτείνει τις αρμοδιότητές του, γεγονός που τελικώς προκάλεσε την εξέγερση των στρατιωτικών, οι οποίοι κατέκλυσαν τους δρόμους και περικύκλωσαν με τεθωρακισμένα οχήματα το προεδρικό μέγαρο και τα κυβερνητικά γραφεία.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές πυκνοί καπνοί έβγαιναν από κτίρια στην πρωτεύουσα ενώ συνεχείς πυροβολισμοί ακούγονταν κυρίως κοντά στο προεδρικό μέγαρο.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ανεπίσημη συνάντηση Ομπάμα - Δαλάι Λάμα



Πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο η αναμενόμενη εδώ και καιρό συνάντηση ανάμεσα στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και το Δαλάι Λάμα, παρά τις προειδοποιήσεις της Κίνας ότι μία τέτοια συνάντηση με τον εξόριστο στην Ινδία θρησκευτικό ηγέτη θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.


Ωστόσο, αναλογιζόμενος τις κινεζικές ευαισθησίες, ο Ομπάμα υποδέχτηκε τον 74χρονο Δαλάι Λάμα στην Αίθουσα των Χαρτών και όχι στο Οβάλ Γραφείο, μια κίνηση που σηματοδοτεί την ανεπίσημη φύση της συνάντησης.

Όπως ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο, οι συνομιλίες δεν καλύφθηκαν από τα μμε, αλλά μετά το τέλος της συνάντησης ο Δαλάι Λάμα, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι μεταξύ άλλων εξέφρασε στον αμερικανό πρόεδρο το θαυμασμό του για τις ΗΠΑ που τις χαρακτήρισε "χώρα πρωταθλήτρια της δημοκρατίας, της ελευθερίας και των ανθρώπινων αξιών".

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την πλευρά της Κίνας για τη συνάντηση.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Με την πτώση F-16 θα ξεκινούσαν τον πόλεμο - Το σχέδιο εισβολής στον Έβρο


«Παίζει με τη φωτιά» η Άγκυρα στο Αιγαίο. Το σημερινό επεισόδιο με την πτήση των τουρκικών F-16 εντός της περιοχής που βαλλόταν με καταιγιστικά αντιαεροπορικά πυρά από την φρεγάτα ΑΙΓΑΙΟ, ήταν ουσιαστικά αντιγραφή του πρώτου μέρους του σχεδίου "Βαριοπούλα" που αποκαλύφθηκε πριν από είκοσι ημέρες και θα οδηγούσε τις τουρκικές δυνάμεις σε δεύτερο χρόνο να εισβάλουν στην Ελλάδα από τον Έβρο το 2003. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί αποκαλύπτει το δεύτερο μέρος το σχεδίου "Bαριοπούλα", το επιχειρησιακό σχέδιο του τουρκικού Γενικού Επιτελείου. Ιδού ένα μικρό τμήμα αυτού του σχεδίου που δημοσιεύεται ολόκληρο στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ:

«…To σχέδιο θα τίθετο σε εφαρμογή ημέρα Παρασκευή (ημέρα αργίας για τους Μουσουλμάνους), ώρα τρείς το πρωί με την ανάπτυξη των δυνάμεων των 4 Ταξιαρχιών της Στρατοχωροφυλακής που εδρεύουν μέσα στην Κωνσταντινούπολη. Οι άνδρες των Ταξιαρχιών της Στρατοχωροφυλακής θα καταλάμβαναν στρατηγικής σημασίας τοποθεσίες μέσα στην πόλη περιμένοντας το σύνθημα για την κινητοποίηση τους.

Την ίδια ημέρα οι Τούρκοι ιθύνοντας του Πραξικοπήματος σχεδίαζαν την κατάρριψη ενός τουρκικού μαχητικού κατηγορώντας την Ελλάδα ως υπαίτιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου είχε προβλεφθεί ακόμα και η κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού από αεροσκάφος όπου ανήκε σε ειδικό Σμήνος της Αεροπορίας της Τουρκίας.

Με την πράξη αυτή θα κινητοποιούταν ο μηχανισμός των δημοσιογράφων που ήταν συμπαθούντες των Πραξικοπηματιών, οι οποίοι θα δημοσίευαν την είδηση στο διαδίκτυο, στις τηλεοράσεις, στο ραδιόφωνο στοχεύοντας στο εθνικιστικό συναίσθημα του τουρκικού λαού.


Η είδηση της κατάρριψης τουρκικού αεροπλάνου από ελληνικό μαχητικό, ακόμα και αν αυτό δεν ήταν αλήθεια και θα διαψευδόταν από την Ελλάδα, θα ήταν αρκετή για να ξεσηκώσει τα πλήθη, ειδικότερα δε τους υποστηρικτές του Κεμαλικού κατεστημένου, και τις οργανώσεις των Γκρίζων Λύκων οι οποίοι αριθμούν δεκάδες χιλιάδες μέλη.

Το πλέον κατάλληλο σημείο για την εισβολή και αποκοπή αυτού του μέρους του Νομού, είναι το σημείο βορείως της πόλης του Διδυμοτείχου και η προέλαση των δυνάμεων με κατεύθυνση προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα αποκόπτοντας το βόρειο μέρος του Νόμου έχοντας ως κάλυψη προς το Νότο τον παραπόταμο του Έβρου τον Ερυθροπόταμο/Ξηροπόταμο.

Στο συγκεκριμένο σημείο το ποτάμι είναι ιδιαίτερα στενό (μόλις μερικές δεκάδες μέτρα), ενώ στην τουρκική πλευρά υπάρχουν μικρές νησίδες οι οποίες συμβάλλουν στην ευκολότερη διάβαση του ποταμού. Η περιοχή μεταξύ των χωριών Ισαάκιο, Πραγγίων και Πετράδες προσφέρει επαρκή χώρο (απαιτείται χώρος εύρους 700 μέτρων για την εξόρμηση δύο λόχων) για την ανάπτυξη του πρώτου κύματος της 4ης Μ/Κ Ταξιαρχίας Πεζικού και της 10ης ΤΘ Ταξιαρχίας. Συνολικά απαιτούνται 2000 μέτρα μέτωπο στο ποτάμι για την επιτιθέμενη Ταξιαρχία. Αρχικά θα αποστέλλονταν τα ελαφρά θωρακισμένα οχήματα 4X4 Cobra, τα οποία είναι αμφίβια και μπορούν να περάσουν το ποτάμι χωρίς δυσκολία με σκοπό να ελέγξουν την περιοχή σε απόσταση 1,5 χλμ από την ελληνική όχθη.



Τα οχήματα αυτά είναι εξοπλισμένα με πολυβόλο 7,62 ή 12,7 χλστ, ενώ μπορούν να φέρουν και αντιαρματικούς πυραύλους. Στόχος τους η εκκαθάριση της ελληνικής όχθης, ώστε να μπορέσει να ακολουθήσει το πρώτο κύμα των αρμάτων μάχης και των ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ.

Με βάση τη διαμόρφωση της ελληνικής όχθης στην περιοχή αυτή, οι Τούρκοι θα μπορούσαν να περάσουν από δύο τουλάχιστον σημεία διεκπεραιώνοντας δύο τάγματα ταυτοχρόνως. Το πρώτο Τάγμα μεταξύ των χωριών Ισάακιο και Πραγγίο και το δεύτερο μεταξύ των χωριών Πραγγίου και Πετράδες...»


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Πυρηνικό θρίλερ στη Μόσχα μεταξύ Γ.Παπανδρέου και Benjamin Netanyahu αποκαλύπτει τουρκική εφημερίδα!


“H Τουρκία έχει λάβει την απόφαση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και εφ’όσον αποκτήσει πυρηνικά όπλα το Ιράν να κατασκευάσει και αυτή πυρηνικά όπλα»! Την παραπάνω συγκλονιστική ενημέρωση παρείχε στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρώτου στην Μόσχα, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα ΖΑΜΑΝ.

Η συνάντηση έγινε ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας 15 Φεβρουαρίου, ημέρα που αφίχθηκε στη Μόσχα ο Έλληνες πρωθυπουργός, οπότε και ο Benjamin Netanyahu ζήτησε να τον δει εκτός προγράμματος.

Στην συνάντηση αυτή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Γ.Παπανδρέου ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έχουν επιβεβαιώσει την ύπαρξη κειμένου εθνικής πολιτικής που συντάχθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, σύμφωνα με το οποίο «Για λόγους ισορροπίας δυνάμεων η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει στην απόκτηση πυρηνικών όπλων για να αντισταθμίσει την κατασκευή πυρηνικών όπλων από το Ιράν»


Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι «Η τεχνογνωσία πυρηνικών όπλων είναι διαθέσιμη και τα υλικά μπορούν να τα προμηθευτούμε σε συνεργασία με το Πακιστάν με το οποίο συνεργαζόμαστε περισότερα από τριάντα χρόνια. Επίσης είναι διαθέσιμη η τενογνωσία, αλλά και τεχνολογία κατασκευής φορέων (σ.σ. προφανώς βαλλιστικών όπλων) για τα πυρηνικά όπλα»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός βεβαίωσε τον Γ.Παπανδρέου, αναφέρει η ΖΑΜΑΝ ότι «Είναι καθαρά θέμα χρόνου για την Τουρκία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αν βεβαιωθεί ότι το Ιράν έχει αποκτήσει ατομική βόμβα». Και μάλιστα του αποκάλυψε ότι «Επίσης και η Σαουδική Αραβία, βάσει των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών έχει λάβει σχετική απόφαση»!

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν είναι αδιάφορη σε όλες αυτές τις διαδικασίες» κατέληξε ο Β.Netanyahu, λέει η τουρκική εφημερίδα.

Υποτίθεται ότι ο Γ. Παπανδρέου έλαβε αυτή την προειδοποίηση πολύ σοβαρά υπόψη του ιδιαίτερα από την άποψη της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας η οποία ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα μετά την επιδείνωση των σχέσεών της Ιερουσαλήμ με την Άγκυρα.

Θα επανέλθουμε με νεότερα στοιχεία.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Εορτάσθηκε η «Ηµέρα Εθνικής Αντίστασης» των Τούρκων της Δ.Θράκης!



Στις 29-1 πραγµατοποιήθηκε στο κέντρο “ΦΙΛΙΑ” κοντά στο Σέλερο του νομού Ξάνθης η φετινή εκδήλωση των τουρκοφρόνων για την «Ηµέρα Εθνικής Αντίστασης», όπως την ονόµασε στην οµιλία του ο τουρκοµουφτής Ξάνθης Αχµέτ Μέτε. Μάλιστα, όπως ανέφερε, την ίδια µέρα µαζί µε τον πρόεδρο της «Οµοσπονδίας Σωµατείων Τούρκων Δ. Θράκης» και τον πρόεδρο του «Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δ. Θράκης – Τουρκίας» Φερούχ Οζκάν, επισκέφτηκαν τους τάφους των Μεχµέτ Εµίν Αγγά, Μεχµέτ Χιλµή και Αχµέτ Σαδίκ, όπου διάβασαν προσευχές κι άφησαν στεφάνια. Σε όσους δεν θυµούνται να αναφέρουµε πως ο πρώτος ήταν ο τέως ψευτοµουφτής Ξάνθης, ο δεύτερος ήταν «δηµοσιογράφος» που έζησε στις αρχές του αιώνα και ο τρίτος ήταν βουλευτής Ροδόπης µε πολύ… αµφιλεγόµενη δράση. Το κοινό τους στοιχείο – να το πούμε ευγενικά – οι στενές τους σχέσεις µε το τουρκικό (παρα)κράτος….


Στην προθάλαµο της αίθουσας όπου γινόταν η εκδήλωση υπήρχε έκθεση φωτογραφίας από τα γεγονότα. Στην αίθουσα δεν έπεφτε καρφίτσα. Περίπου 700 άτοµα έδωσαν το «παρών». Η εκδήλωση άρχισε µε σχετικό βίντεο από την εκποµπή της Χουλιά Εµίν, που µεταδίδεται στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TRT. Υποβλητική µουσική, διηγήσεις ατεκµηρίωτες φυσικά και µόνο από τουρκόφρονες και αναφορές σε δηµοσιεύµατα εποχής του …Ριζοσπάστη.

Παρόντες στην εκδήλωση όλοι σχεδόν οι αιρετοί µουσουλµάνοι της Θράκης. Σε επίπεδο γραµµατέων εξαντλήθηκε πάντως µόνο η παρουσία του τουρκικού Προξενείου (σαν να…σκιάχτηκαν από την καµπάνια µας;). Μεταξύ αυτών που τίµησαν την επέτειο οι αστέρες του ΠΑΣΟΚ Μάντατζη και Χατζηοσµάν. Ο δεύτερος µίλησε για την µειονότητα που έχει κάθε δικαίωµα να ζει στην χώρα «µε την εθνική της ταυτότητα και τα δικά της χαρακτηριστικά», ενώ ο Μάντατζη τελείωσε τον λόγο του λέγοντας «Τι ευτυχία να είσαι Τούρκος της Δυτικής Θράκης», προφανώς εµπνεόµενος από την παρόµοια ρήση του Μουσταφά Κεµάλ. Ο πιο Τούρκος από τους Τούρκους που µίλησαν πάντως ήταν µε διαφορά ο τέως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχµέτ Φαΐκογλου. Έδωσε κυριολεκτικά παράσταση, µίλησε όσοι όλοι οι άλλοι µαζί (πλην του ψευτομουφτή Κομοτηνής Σερήφ που επίσης φλυάρησε ακατάσχετα). Πρότεινε να πάνε όλοι οι αιρετοί µειονοτικοί µε πανό έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να ακουστεί όπως είπε η φωνή των Τούρκων της Δυτικής Θράκης.

Αφού έκανε µια δακρύβρεχτη αναφορά στο άτοµο (Χασάν Σαλίχ) που το 1990 είχε σκοτώσει µέσα στο νοσοκοµείο τον Σολακίδη, ανέφερε κι ένα ενδιαφέρον στοιχείο. Αναφερόµενος στην επιστροφή του από µια Ισλαµική Διάσκεψη στην οποία ήταν παρών, είπε: «Ήµασταν µαζί ο Ιµπραήµ Σερήφ, ο Αχµέτ Σαδίκ και εγώ. Και γυρίζαµε µαζί µε τον Οζάλ από την Σενεγάλη. Οκτώ ώρες ταξίδι. Τότε πήγα και έκατσα δίπλα στον συγχωρεµένο τον Οζάλ. Φυσικά είχαµε µιλήσει και νωρίτερα στην πρεσβεία….». Ωραία εικόνα, ἔτσι; Οι δύο βουλευτές και ο ψευτοµουφτής Κοµοτηνής γυρνάνε από την Ισλαµική Διάσκεψη παρέα µε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας. Πάντως για τον Φαΐκογλου µην ανησυχεῖτε, οικονοµικό πρόβληµα δεν έχει. Παίρνει κανονικά τη σύνταξή του ως βουλευτής του …Ελληνικού Κοινοβουλίου!


(πηγή)

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο



Σχηματισμός από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη F-16 εισήλθε στο πεδίο βολής της Άνδρου, την ώρα που πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού εκτελούσαν βολές με αντιαεροπορικά βλήματα.


Η άσκηση του Πολεμικού ναυτικού σταμάτησε, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν ατύχημα, ενώ παράλληλα ενεργοποιήθηκε η κόκκινη γραμμή μεταξύ των στρατηγείων του Εσκί Σεχίρ και της Λάρισας.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ο Μλάντιτς πρέπει να τιμωρηθεί δηλώνει ο Γενικός Εισαγγελές του ΔΠΔ



Ο Γενικός Εισαγγελέας της Χάγης δήλωσε αισιόδοξος πως ο Μλάντιτς θα συλληφθεί προτού ολοκληρωθεί η θητεία του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία.


Ανέφερε επίσης πως εάν ο Μλάντιτς συλληφθεί σύντομα ενδέχεται η υπόθεσή του να εκδικαστεί παράλληλα με τη δίκη του Κάρατιζτς.

Σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε", ο κ. Μπράμερτζ υπογράμμισε ότι η ομάδα των ανθρώπων που στηρίζουν τον Μλάντιτς δεν είναι η ίδια με αυτή που παρείχε βοήθεια στον Ράντοβαν Κάρατζιτς και πρόσθεσε πως ο πρώην διοικητής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων πρέπει να τιμωρηθεί.

Είπε επίσης πως τα Ηνωμένα Έθνη θα αναπτύξουν έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει την εκδίκαση εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ακόμη και όταν σταματήσει η λειτουργία του αρμόδιου δικαστηρίου.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Τουρκική εισβολή στη Θράκη, με ελληνική πρόσκληση!



Αν και μερικές ημέρες πριν ο έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα έκανε έκκληση προς τα τουρκικά κεφάλαια να έρθουν στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα επρόκειτο για την επισημοποίηση της «παράδοσης» της ελληνικής οικονομίας σε μία πιθανή εισβολή –οικονομικού περιεχομένου- της Τουρκίας στην Ελλάδα.


Κι εδώ, αρχίζει ένα «μυστήριο» για την πραγματική προέλευση των «τουρκικών» χρημάτων που επίκειται να επενδυθούν στην Ελλάδα, στην τουρκική προσπάθεια προσεταιρισμού των ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης, ενώ διαπιστώνουμε πλέον ότι οι διεθνείς πιέσεις που εκδηλώθηκαν με την μορφή μιας εκτεταμένης και διαρκούς οικονομικής τρομοκρατίας, δεν έχουν στόχο την διασφάλιση των ξένων «δανειστών», αλλά την αλλαγή του χάρτη στο νότο της Ευρώπης.

Ίσως θα πρέπει να θυμηθούμε και τον ρόλο του κυρίου Αράπογλου στην εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Finansbank από την Εθνική, αλλά και στην εν συνεχεία μελετημένη υποβάθμιση του ελληνικού επενδυτικού «πακέτου», αφού όλες οι κρατικές εταιρείες και οργανισμοί της Τουρκίας σταμάτησαν τις τραπεζικές τους συνδιαλλαγές μέσω της (ελληνικών πλέον συμφερόντων) τράπεζα, με την δικαιολογία πως «έπρεπε να στηριχθούν κατ’ αρχήν οι τουρκικές επενδύσεις»! Έτσι επηρεάστηκε αυτόματα η μετοχή της Finansbank και με αυτόν τον τρόπο, η «επένδυση» της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία ουσιαστικά μηδενίσθηκε, επιφέροντας απώλειες δισεκατομμυρίων στην ελληνική πλευρά.

Η αναφορά αυτή γίνεται προκειμένου να αναδειχθεί όχι μόνο η ζημία της Εθνικής Τράπεζας (η οποία ήταν αρκετά μεγάλη αλλά κανείς δεν αναφέρθηκε ποτέ σε αυτήν), αλλά κυρίως για να καταδειχθεί το γεγονός πως η δράση της Ziraat αναπτύχθηκε και εντάθηκε με ελληνικά κεφάλαια, τα οποία απωλέσθησαν στον βωμό της ελληνοτουρκικής φιλίας ή στην κομπίνα κάποιων golden boys… Χρηματικά κεφάλαια τα οποία τώρα στρέφονται κατά του τόπου προέλευσής τους, δηλαδή κατά της Ελλάδας…

Αμέσως, μετά άρχισε η «άνοδος» της Ziraat Bank, που φαίνεται πως χρηματοδοτήθηκε από τα ελληνικά κεφάλαια. Έτσι, έγινε πράξη αυτό που λέει η λαϊκή θυμοσοφία: «Βάλαμε τα χεράκια μας και βγάλαμε τα ματάκια μας»…

Η χρονική συγκυρία, με την ελληνική οικονομία να μην είναι και στο καλύτερό της σημείο –μάλλον ζούμε την χειρότερη οικονομική χρονική περίοδο που υπήρξε μετά την πτώχευση που είχε κηρύξει η κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη- μοιάζει να είναι ιδανική για οικονομική άλωση συγκεκριμένων ελληνικών περιοχών, όπως η Θράκη. Αυτή όμως η πιθανότητα μοιάζει να μην απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών και Οικονομικών…

Η ήδη υπάρχουσα οικονομική δραστηριότητα της -τουρκικών συμφερόντων- τράπεζας Ziraat, η οποία αποτελεί το οικονομικό προπύργιο και τον κύριο εκφραστή οικονομικής πολιτικής του βαθέως κράτους της Τουρκίας, του στρατού, της Εργκένεκον, αλλά και της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ) της Τουρκίας, έχει ήδη πάρει σάρκα και οστά στην πόλη της Κομοτηνής, όπου και βρίσκεται τον τελευταίο χρόνο, δραστηριοποιούμενη στον τομέα της δανειοδότησης μουσουλμάνων κάτω από άγνωστες οικονομικές συνθήκες – συμφωνίες…

Σε πολλές περιπτώσεις, σε χωριά των νομών της Ροδόπης αλλά και της Ξάνθης, «αντιπρόσωποι» της Ziraat Bank, συμπληρώνουν καταλόγους ενδιαφερομένων προς δανειοδότηση από την εν λόγω τράπεζα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ δεν βρίσκεται στον καταλόγους αυτούς!!! Ελέγχοντας τα «πακέτα προσφορών» της τράπεζας, εύκολα διαπιστώνεται πως ελλείψει συνεργασίας με ελληνικούς οργανισμούς (π.χ. Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, ο οποίος και προσφέρει «απαλλαγή» μέρους των επιτοκίων) η λειτουργία της τράπεζας δεν καθίσταται δυνατή, λόγω του υψηλού κόστους δανειοδότησης. Απορίας άξιο, λοιπόν, είναι ποιοι λόγοι συντρέχουν έτσι ώστε με επίσημο επιτόκιο περίπου διπλάσιο –σε σύγκριση με αυτό που προσφέρεται από ελληνικές τράπεζες- η τουρκική τράπεζα «πείθει» για δανειοδότηση μουσουλμάνους της Θράκης…!

Η μεγαλύτερη όμως έκπληξη στον τρόπο λειτουργίας της συγκεκριμένης τράπεζας δεν είναι η μέχρι στιγμής «πειθώ» που έχει στον μουσουλμανικό πληθυσμό… Η μεγαλύτερη έκπληξη βρίσκεται στο γεγονός πως η συγκεκριμένη τράπεζα σκοπεύει σε επέκτασή της στην γειτονική Ξάνθη, όπου στελέχη της ήδη ψάχνουν κτίριο για να στεγάσουν το νέο υποκατάστημα της Ziraat. Μάλιστα, οι απαιτήσεις ως προς το κτίριο είναι αρκετά υψηλές, αφού οι άνθρωποι της τουρκικής τράπεζας ψάχνουν στο κέντρο της πόλης, νεόδμητο κτίριο και κοντά σε περιοχή όπου βρίσκονται αρκετές επιχειρήσεις μουσουλμάνων. Μάλιστα, ενδιαφέρονται για την αγορά ολόκληρου του κτιρίου, ενώ έχουν ήδη εντοπίσει ένα που βρίσκεται κοντά (περίπου 50 μέτρα) από την Λέσχη Αξιωματικών του 4ου Σώματος Στρατού…

Η Θράκη αποτελεί ένα πάγιο «φιλέτο» που εποφθαλμιά η τουρκική επεκτατική πολιτική, η οποία παγίως εξυπηρετεί την Pax Americana και στα γεωπολιτικά της σχέδια στην συγκεκριμένη περιοχή. Η Θράκη αποτελεί πραγματικό οικονομικό και ενεργειακό σταυροδρόμι του χθες, του σήμερα αλλά και του αύριο και συνεπώς πρόκειται για ένα σημαντικότατο κομμάτι γης που μπορεί να δίνει τον έλεγχο μίας ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από ό,ποιον κατέχει την ίδια την Θράκη. Ουσιαστικά, δηλαδή, όποιος κατέχει τη Θράκη (σήμερα αλλά κυρίως… αύριο) αποκτά μία ιδιαίτερη δυναμική στα Βαλκάνια, μία ιδιαίτερη επιρροή απέναντι στην οικονομική ρωσική προέλαση και ταυτόχρονα μεταβάλλεται σε ισχυρό «παίκτη» (αν και η πραγματικότητα είναι πως θα πρόκειται για πιόνι του Στέητ Ντιπάρτμεντ), που εκμεταλλευόμενος μία κουκκίδα του χάρτη θα είναι σε θέση να συμβάλει σε πιθανούς σχεδιασμούς πίεσης και «υποταγής» πολλών (εξαρτημένων ενεργειακά, άρα και οικονομικά) ευρωπαϊκών κρατών…

Για τους γνωρίζοντες τις διαθέσεις της γείτονος Τουρκίας γίνεται απόλυτα κατανοητό το μέγεθος του τουρκικού εγχειρήματος αλλά και της ελληνικής «αφέλειας», αφού έχει γίνει πλέον και επίσημη πρόσκληση στην τουρκική οικονομική ελίτ να εισβάλει στην Ελλάδα (και σίγουρα θα προτιμηθεί η Θράκη) αντί «πινακίου φακής», με αυξημένο τον κίνδυνο δημιουργίας ανεξάρτητου οικονομικού χώρου αυστηρώς ελεγχόμενου από την Άγκυρα και γενικότερα από τουρκικά κεφάλαια. Όμως, στο σημείο αυτό, η Ziraat Bank φαίνεται πως βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις, αφού επιδιώκει μία επέκταση προσδοκώντας να αποκτήσει μεγαλύτερη προσβασιμότητα στον μουσουλμανικό πληθυσμό του νομού και ιδιαίτερα στους Έλληνες Πομάκους που είναι πολύ περισσότερο «ατίθασοι» στα κελεύσματα του τουρκικού προξενείου και των πρακτόρων της Άγκυρας που δρουν στην περιοχή. Εάν, τώρα, σκεφθεί ο οποιοσδήποτε και την χρονική συγκυρία, κατά την οποία ο τοπικός πληθυσμός υποφέρει οικονομικά –πολύ περισσότερο από την υπόλοιπη Ελλάδα- εύκολα γίνεται κατανοητό το μέγεθος της επικινδυνότητας «προσβολής» της ελληνικότητας ενός σημαντικότατου αριθμού του πληθυσμού του νομού Ξάνθης.

Τι μέλλει γενέσθαι άραγε; Πως σκοπεύει η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να θωρακίσει την ακριτική αυτή περιοχή από την επερχόμενη επίσημη οικονομική έλευση της Τουρκίας στην περιοχή; Να σημειωθεί πως η παρουσία τουρκικών επιχειρήσεων στην Θράκη, θα δικαιολογήσει την -μέχρι τώρα πλήρως αδικαιολόγητη- παρουσία του τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής και θα προσφέρει το ιδανικό άλλοθι της συνέχισης της παρουσίας του που από τη στιγμή της δημιουργίας του προκαλούσε ολοένα και περισσότερα -αριθμητικά και ποιοτικά- προβλήματα στη Θράκη αλλά και στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Μπορεί άραγε, η οικονομική δυσπραγία της Ελλάδας, να ανταλλάσσεται με πρόσκληση των λίαν εθνικά επικίνδυνων τουρκικών κεφαλαίων; Μπορούν οι «υπεύθυνοι» αυτής της κυβέρνησης να κατανοήσουν πως στόχος της Άγκυρας είναι να δημιουργήσει σταθερά ερείσματα στο μαλακό υπογάστριο της χώρας, που είναι Σαρνίτςσαφές πως είναι η Θράκη; Μπορούν οι κύριοι που ασχολούνται με ζητήματα εθνικής ασφάλειας να διαισθανθούν –εάν δεν μπορούν να κατανοήσουν το πλήρες μέγεθος- το πρόβλημα το οποίο γιγαντώνεται επικίνδυνα στη Θράκη;

Μέσα από ανεξάρτητες οικονομικές δράσεις, μέσα από την παιδεία των μουσουλμάνων που παραδίδεται –ελέω μίας ιδιότυπης αντίληψης- στον τουρκικό επεκτατισμό, μέσα από ένα τουρκικό πανεπιστήμιο –στα πλαίσια των ιδιωτικών ανώτατων ιδρυμάτων- για το οποίο ήδη γίνονται έρευνες στην Κομοτηνή από επιτροπή του τουρκικού Προξενείου… μπορούν οι Έλληνες «ειδήμονες» να καταλάβουν πως αντιμετωπίζουν την συνταγή «Κοσόβου» την οποία γνωρίζει πολύ καλά ο σημερινός τούρκος πρόξενος, κύριος Σαρνίτς, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στην «επαναστατική διάθεση» των μουσουλμάνων του Κοσόβου;

Επιτέλους, μπορεί η σημερινή κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει στους Έλληνες της Θράκης, αλλά και στον γενικότερο Ελληνισμό, τις προθέσεις και τις έμπρακτες στηρίξεις που θα παρέχει ώστε να μην μιλάμε και για «σύγχρονες χαμένες πατρίδες»;


(πηγή)


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η Μόσχα αναβάλλει την παράδοση S-300 στο Ιράν



Την αναβολή λόγω "προβλημάτων τεχνικής φύσης" της παράδοσης στο Ιράν αντιπυραυλικών συστημάτων S-300, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ρωσία, μία ημέρα μετά την επίσκεψη στη Μόσχα του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.


"Η καθυστέρηση οφείλεται σε τεχνικά προβλήματα. Οι παραδόσεις θα πραγματοποιηθούν μόλις τα προβλήματα επιλυθούν", δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη Στρατιωτική και Τεχνική Συνεργασία της Ρωσίας Αλεξάντρ Φομίν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία ελέγχει τις εξαγωγές ρωσικών οπλικών συστημάτων.

Οι χώρες της Δύσης και το Ισραήλ ζητούν εδώ και μήνες από τη Ρωσία να μην παραδώσει τα αμυντικά αυτά συστήματα στο Ιράν, παρά τη διμερή συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

"Πολεμικό" συμβούλιο στο Λευκό Οίκο για Αφγανιστάν



Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συγκαλεί έκτακτο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο με θέμα την πρόοδο της πρώτης μεγάλης επιχείρησης μετά την αύξηση των αμερικάνικων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.


Η συνάντηση, στο ασφαλές Situation Room στο Λευκό Οίκο, σημειώνεται μετά τη σύλληψη, από άνδρες των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και του Πακιστάν, ενός ανθρώπου που θεωρείται κορυφαίο στέλεχος των Ταλιμπάν.

Στο συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Ομπάμα θα λάβουν μέρος ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς, η ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον· και ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέας, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Ο διοικητής των αμερικάνικων δυνάμεων στο Αφγανιστάν Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Καμπούλ Καρλ Άικενμπερι θα λάβουν μέρος μέσω βιντεοδιάσκεψης, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Η συνάντηση είναι παρόμοια με εκείνες που εκτυλίσσονταν στην διάρκεια των παρατεταμένων, διεξοδικών συζητήσεων του Ομπάμα πριν τη χάραξη της λεγόμενης νέας στρατηγικής, που συμπεριέλαβε την ανάπτυξη 30.000 επιπλέον στρατιωτών στο Αφγανιστάν στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Μέσα ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες ανέφεραν ότι ο "επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας" των Ταλιμπάν Άμπντουλ Γκάνι Μπαραντάρ συνελήφθη στο Καράτσι προ ημερών. Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να επιβεβαιώσει τα δημοσιεύματα.

Στο μεταξύ οι δυνάμεις του στρατού των ΗΠΑ, της αποστολής του NATO στο Αφγανιστάν και του λεγόμενου εθνικού Αφγανικού στρατού συνεχίζουν την επιχείρηση στην περιοχή Μαρτζάχ στο νότιο Αφγανιστάν, που θεωρείται "προπύργιο" των Ταλιμπάν.

Επίσης αργότερα την Τετάρτη, ο Ομπάμα θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ στρατηγό Ρέι Οντιέρνο και τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Βαγδάτη Κρίστοφερ Χιλ στο Όβαλ Όφις, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Στο μεταξύ, ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι περίπου οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν ως κρατικά εγγυητικά δάνεια για την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών στις ΗΠΑ.


Η πρώτη μονάδα, θα κατασκευασθεί στην Τζόρτζια.

Σημειώνεται ότι νέος σταθμός έχει να κατασκευαστεί από τη δεκαετία του 70.

Σύμφωνα με αναλυτές ο πρόεδρος Ομπάμα εκτιμά ότι η ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας συμβάλει στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών αλλά και στην απεξάρτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το ακριβό εισαγόμενο πετρέλαιο.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Επίθεση σε τμήμα της ειρηνευτικής δύναμης στο Νταρφούρ



Άγνωστοι άνοιξαν την Τρίτη πυρ εναντίον μελών της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή του Νταρφούρ στο Σουδάν, με συνέπεια να τραυματιστούν επτά άτομα, εκ των οποίων οι δυο σοβαρά ανακοίνωσε εκπρόσωπος της διεθνούς δύναμης.


Το επεισόδιο σημειώθηκε εναντίον ένοπλης αστυνομικής περιπόλου κοντά στη Νιάλα, πρωτεύουσα του σουδανικού Νταρφούρ και είναι από τις τελευταίες επιθέσεις που σημειώνονται εναντίον της κοινής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών και των δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης της UNAMID, η οποία έχει χάσει 22 μέλη από το 2008.

"Ήταν μια επιδρομή που εκδηλώθηκε το απόγευμα. Δύο από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση...Είναι πολύ σοβαρό. Είμαστε μια ειρηνευτική αποστολή αλλά δεν έχουμε μια συγκροτημένη ειρήνη να διαφυλάξουμε", δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNAMID Νουρεντίν Μεζνί.

Οι δράστες πήραν δύο από τα οχήματα των μελών της ειρηνευτικής δύναμης.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Προειδοποίηση Νετανιάχου σε Παπανδρέου για Ιράν



Συνάντηση εκτός προγράμματος στη Μόσχα είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Ισραηλινό ομόλογό του, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας "Χαάρετζ".


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά τη συνάντησή που είχαν οι δύο άνδρες ο κ. Νετανιάχου φέρεται να δήλωσε στον κ. Παπανδρέου ότι αν το Ιράν καταφέρει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, θα ακολουθήσει και ο υπόλοιπος μουσουλμανικός κόσμος.

Ο κ. Νετανιάχου και ο Έλληνας πρωθυπουργός δειπνούσαν χωριστά στο εστιατόριο "Πούσκιν" της Μόσχας. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της "Χαάρετζ" στη ρωσική πρωτεύουσα, ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε τον κ. Νετανιάχου και τον ρώτησε αν θα ήθελε να δειπνήσουν μαζί. Οι δύο πρωθυπουργοί άρχισαν συζητώντας την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, όμως η συζήτηση γρήγορα στράφηκε στις προσπάθειες του Ισραήλ να επιβάλει σκληρότερες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται η "Χαάρετζ" ο κ. Νετανιάχου είπε στον κ. Παπανδρέου ότι ανησυχεί πως η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία θα αρχίσουν τις δικές τους προσπάθειες να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα, σε περίπτωση που το Ιράν επιτύχει το στόχο του.

Ο κ. Νετανιάχου προειδοποίησε ότι μια τέτοια εκτεταμένη πυρηνική ανάπτυξη θα είχε αρνητικές επιπτώσεις σ' ολόκληρο τον κόσμο. Επανέλαβε επίσης, σύμφωνα πάντα με τον ανταποκριτή της ισραηλινής εφημερίδας, πως μόνον οι σκληρές κυρώσεις θα μπορούσαν να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki