Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Πρώτες επίσημες συνομιλίες Ινδίας – Πακιστάν μετά τις επιθέσεις στο Μπουμπάι



Τις πρώτες επίσημες συνομιλίες τους μετά τις επιθέσεις στο Μουμπάι, το Νοέμβριο του 2008, είχαν η Ινδία και το Πακιστάν.

«Οι δύο πυρηνικές χώρες συμφώνησαν να βρίσκονται σε επαφή για τη δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ τους», δήλωσε η Ινδή υφυπουργός Εξωτερικών και χαρακτήρισε τις επαφές «ένα πρώτο βήμα για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Από την πλευρά του ο πακιστανός υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι «άδικο» να προσδίδει το Νέο Δελχί έμφαση στις επιθέσεις στο Μουμπάι και τόνισε ότι αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, κατά την άποψη της πακιστανικής κυβέρνησης, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Οι δύο αξιωματούχοι συναντήθηκαν στα πρώην βασιλικά ανάκτορα, σε αυστηρά φρουρούμενη περιοχή της ινδικής πρωτεύουσας, όπου σήμερα στεγάζεται το κοινοβούλιο και το προεδρικό μέγαρο.

Εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στο Νέο Δελχί όπου έγινε η συνάντηση των δύο αξιωματούχων, η οποία σχεδόν συνέπεσε με τους αγώνες για το παγκόσμιο κύπελλο του χόκεϊ που γίνονται αυτό τον μήνα και στους οποίους ένοπλοι Ισλαμιστές απείλησαν να δημιουργήσουν προβλήματα.

Η Ινδία υποστηρίζει ότι ένοπλοι που έχουν την βάση τους στο Πακιστάν βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις στο Μουμπάι που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 166 άνθρωποι.

Μετά τις επιθέσεις η Ινδία διέκοψε τις επίσημες συνομιλίες με το Πακιστάν και ανακοίνωσε ότι ο διάλογος μπορεί να επαναληφθεί μόνο εάν το Ισλαμαμπάντ λάβει μέτρα κατά των ενόπλων Ισλαμιστών στο έδαφός του.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.