Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

"Kάναμε ότι μπορούσαμε - Αν δεν βοηθήσει η Ε.Ε. πάμε στο ΔΝΤ"!


"Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε με την λήψη της νέας δέσμης μέτρων για την οικονομία και θα συνεχίζει τις συζητήσεις με την ΕΕ για να εξειδικευτεί η όποια παροχή βοήθειας", είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων της κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα έκανε ό,τι μπορούσε. Έχει εξαντλήσει τα όρια της σε ό,τι αφορά μέτρα», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις με την ΕΕ, ώστε να εξειδικευτεί αυτό που μας υποσχέθηκαν ότι θα υπάρξει στήριξη».

Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπαπακωνσταντίνου είπε ότι "δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ και ότι η χώρα δεν έχει άμεση ανάγκη για δανεισμό τις επόμενες ημέρες".

To ίδιο είχε πει και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Που σημαίνει ότι δεν έχει "κλειδώσει" την ευρωπαϊκή στήριξη και ότι κάτι άλλο παίζεται στην πλάτη της χώρας πολύ μεγαλύτερο από την οικονομία. Μετά επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.


Όσον αφορά την οικονομία, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η συρρίκνωση φέτος θα είναι μικρότερη από το 2% του 2009.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ετέθη επικεφαλής της εκστρατείας για το «Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας» αποδεχόμενος την πρόταση του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου.

Ο κ. Πετσάλνικος επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης τον κ. Παπούλια και του ανέπτυξε τους λόγους που τον οδήγησαν στην ιδέα δημιουργίας του «Ταμείου Στήριξης της Ελλάδας», ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους πολίτες της χώρας και Έλληνες της διασποράς επιθυμούν να συμβάλλουν εθελοντικά στην προσπάθεια εξόδου της πατρίδας μας από την κρίση.

Ο κ. Παπούλιας υποδεχόμενος τον κ. Πετσάλνικο τον συνεχάρη για την πρωτοβουλία του, τονίζοντας: «Συγχαρητήρια για την ιδέα σας, αλλά και για τη δύναμη που έχετε να στηρίξετε τον τόπο σε μια κρίσιμη στιγμή για το λαό. Είναι πολύ ευχάριστη η ανταπόκριση σε αυτήν. Ο Ελληνισμός είναι παρών».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων χαρακτηρίζεται από φιλότιμο, αρχές, αξίες και αγάπη για την πατρίδα».

Τόνισε πως Έλληνες εντός Ελλάδας και της διασποράς τού εκφράζουν τη θέλησή τους να βοηθήσουν ρωτώντας με ποιο τρόπο. «Γι’ αυτό πρότεινα να ξεκινήσει μια εκστρατεία με τη συγκέντρωση, σε εθελοντική βάση, χρηματικών ποσών που θα διατεθούν αποκλειστικά στην κατεύθυνση της συμβολής για τη μείωση του δημόσιου χρέους» είπε.


Και συμπλήρωσε: «Κατά την άποψή μου επικεφαλής αυτής της εκστρατείας θα πρέπει να αναλάβει μια προσωπικότητα ευρύτατης αποδοχής, πέρα και πάνω από κόμματα, που θα εκφράζει το σύνολο του Ελληνισμού. Γι’ αυτό έκανα την πρόταση αυτή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Παπούλια, ο οποίος την απεδέχθη αμέσως. Αυτό δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία για το ότι πράγματι αυτό το εγχείρημα μπορεί να έχει επιτυχία. Η Ελλάδα, ο Ελληνισμός δεν έχει μόνο φοροφυγάδες ή εισφοροδιαφεύγοντες, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων χαρακτηρίζεται από το φιλότιμο, από αρχές, αξίες και αγάπη για την πατρίδα. Είμαι αισιόδοξος».

Η διαδικασία για το «Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας»

Έπειτα από συνεννόηση του προέδρου της Βουλής με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος προκρίθηκε η ακόλουθη λύση για τη δημιουργία:

* Ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, με πράξη του διοικητή της, κατόπιν σχετικής επιστολής του προέδρου της Βουλής.

* Πρόβλεψη στην πράξη σύστασης ότι ο λογαριασμός θα έχει ως αποκλειστικό σκοπό τη χρηματοδότηση του λογαριασμού του Ελληνικού Δημοσίου για την κάλυψη του δημόσιου χρέους της χώρας.

* Με την ίδια πράξη θα ορίζονται οι διαχειριστές του λογαριασμού (υποδεικνυόμενοι ανά ένας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Διοικητή της Τράπεζας), οι οποίοι θα έχουν την αυστηρώς καθορισμένη αρμοδιότητα να εντέλλονται τις οικείες πράξεις μεταφοράς των χρηματικών ποσών από τον ειδικό λογαριασμό στο λογαριασμό για την κάλυψη του δημόσιου χρέους.

* Κάθε πολίτης θα μπορεί να συνεισφέρει στο λογαριασμό καταθέτοντας το σχετικό ποσόν σε οποιαδήποτε τράπεζα, απ' όπου και θα διαβιβάζεται αυτό με έμβασμα απαλλαγμένο εξόδων.

* Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες δημιουργίας του ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.