Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Κι όμως, οι Ελληνες δεν απειλούνται με χρεοκοπία


Αλλοι έχουν τη χάρη και οι Ελληνες τη ρετσινιά του υπερχρεωμένου. Και ναι μεν σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος είμαστε πρωταθλητές στην Ευρωζώνη, όμως σε ό,τι αφορά τον δανεισμό επιχειρήσεων και νοικοκυριών τα ποσοστά μας είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με τους υπόλοιπους εταίρους μας.


Τα δάνεια των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών ως ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκονται στο 91% και το δημόσιο χρέος στο 112,6%. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τον δανεισμό επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην Ευρωζώνη, την πρωτιά έχει το Λουξεμβούργο με τα δάνεια στο 553% (ως ποσοστό του ΑΕΠ) και δημόσιο χρέος στο 15%, ακολουθεί η Μάλτα με δάνεια στο 433% (και δημόσιο χρέος 68,5%) και η Κύπρος με δάνεια 321% (και δημόσιο χρέος 53,2%).

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ για τον δανεισμό επιχειρήσεων και νοικοκυριών ως ποσοστό του ΑΕΠ, στην Ευρωπαϊκή Ενωση των «27» προκύπτει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη 19η θέση (ας σημειωθεί ότι η κατάταξη ακολουθεί φθίνουσα πορεία). Ειδικότερα, κατέχει τη 16η σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια και τη 14η στα καταναλωτικά, ενώ αν συνυπολογιστεί και το δημόσιο χρέος ανεβαίνει στην 11η θέση (Παρακάτω παραθέτουμε έναν ενδεικτικό πινακα με τα ποσοστά χρεών ανά κράτος μέλος, της ευρωπαϊκής ένωσις)!






Σήμερα στη Ελλάδα το ποσοστό των νοικοκυριών που έχουν κάποιο δάνειο ανέρχεται στο 60%, ενώ τα συνολικά δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών αποτελούν το 91% του ΑΕΠ. Τα συνολικά υπόλοιπα οφειλών προς τις τράπεζες ανήλθαν στα τέλη Φεβρουαρίου 2010 στα 254,9 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η ΕΚΤ αφορούν το συνολικό χρέος επιχειρήσεων και νοικοκυριών την 31η Δεκεμβρίου 2008. Ο μέσος όρος δανεισμού ως προς το ΑΕΠ για τους «27» της ΕΕ διαμορφώθηκε στο 154% και για την Ευρωζώνη στο 138%.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα τα στεγαστικά δάνεια ως ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκονται στο 27% (στοιχεία Δεκεμβρίου 2008), έναντι 38,2% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ και 37,8% της Ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη του δανεισμού, προκειμένου να τονωθεί η ζήτηση και να κινηθεί η αγορά. Αντίστοιχα τα καταναλωτικά ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι στο 12,9%, έναντι 15,2% στην Ευρωζώνη και 14,6% στην ΕΕ


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.