Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Τουρκικός εμπαιγμός με το θέμα της επαναλειτουργίας της θεολογικής σχολής της Χάλκης


Αποφασισμένος όσο ποτέ να απαντήσει στον τουρκικό εμπαιγμό αναφορικά με το θέμα της επαναλειτουργίας της θεολογικής σχολής της Χάλκης φέρεται, ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο κ. Βαρθολομαίος για πρώτη φορά μίλησε ανοικτά για σκέψεις να μεταφερθεί η Θεολογικής σχολή της Χάλκης στην Αλεξανδρούπολη, την Αθήνα, ή σε άλλη κοντινή προς την Κωνσταντινούπολη περιοχή, ενώ συζητά ακόμα και το ενδεχόμενο, να επαναλειτουργήσει η σχολή ακόμη και στη Γενεύη.
Το δεύτερο βήμα θα είναι η προσφυγή του Φαναρίου στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, ,εάν δεν επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπως έχει επανειλημμένα υποσχεθεί η τουρκική κυβέρνηση.

Τις εναλλακτικές αυτές λύσεις παρέθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την Παρασκευή (09/04), απαντώντας στην ερώτηση Τούρκων αρθρογράφων για το τί θα γίνει εάν δεν επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Η συνομιλία αυτή έγινε κατά τη διάρκεια εορταστικού γεύματος που παρέθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα προς ομάδα Τούρκων αρθρογράφων και δημοσιεύονται σήμερα σε πολλές τουρκικές εφημερίδες.

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ιδρύθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Γερμανό τον Δ’, το 1843. Τον Αύγουστο του 1971 η Θεολογική Σχολή έκλεισε με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας της Τουρκίας. Ένας νέος τουρκικός νόμος απαγόρευε τη λειτουργία ξένων ανώτατων σχολών.

Στη Θεολογική σχολή της Χάλκης είχε φοιτήσει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος αποφοίτησε το 1961 και διετέλεσε υποδιευθυντής της από το 1968 ως το 1970...


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.