Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Αιματηρές συγκρούσεις στο Κιργιστάν


Την επιστολή παραίτησής του υπέγραψε ο πρωθυπουργός Ντανιγιάρ Ουσένοφ, σύμφωνα με ηγέτη της αντιπολίτευσης του Κιργιστάν. Ο ίδιος τόνισε ότι ήδη σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση της χώρας, με επικεφαλής έναν πρώην υπουργό Εξωτερικών.

Πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου RIA αναφέρουν ότι και ο πρόεδρός Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Μπισκέκ προς άγνωστη κατεύθυνση.

Μέχρι στιγμής και λόγω του κομφούζιου που επικρατεί στο Κιργιστάν οι ανωτέρω πληροφορίες δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν και από ανεξάρτητες πηγές, ενώ οι επίσημοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του προέδρου δεν είναι διαθέσιμοι.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τεμίρ Σαρίγιεφ ανέφερε ότι η αντιπολίτευση εισέβαλε και κατέλαβε τα κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο της Μπισκέκ.

Στο μεταξύ, ξεπέρασαν τους 40 οι νεκροί στο Κιργιστάν, σύμφωνα με τo υπουργείο Υγείας, κατά τα αιματηρά επεισόδια που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα Μπισκέκ μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και των οπαδών της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, με βάση στοιχεία της αντιπολίτευσης ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος. Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για εκατό νεκρούς, όπως ανέφερε ο ηγέτης της Ομουρμπέκ Τεγκεμπάγιεφ σε μήνυμά του προς το λαό από την κρατική τηλεόραση που έχει καταληφθεί από μέλη της αντιπολίτευσης.

Το πλήθος βγήκε στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίεφ ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με επανάσταση το 2005 και κατηγορείται για νεποτισμό και αυταρχισμό.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι είναι πολύ ανήσυχες από τα τεκταινόμενα στο κεντροασιατικό Κιργιστάν και καταδίκασαν τις βιαιότητες που έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο πολλών πολιτών και τον τραυματισμό εκατοντάδων. Παράλληλα, τόνισαν ότι "παρακολουθούν την κατάσταση".

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ζήτησε από τις αρχές του Κιργιστάν αλλά και από την εξεγερμένη αντιπολίτευση, "να απόσχουν από τη βία και να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση".

Ταυτόχρονα, ο ρώσος πρωθυπουργός αντέκρουσε χαρακτηρίζοντάς τις "καιροσκοπικές", τις "δήθεν" πληροφορίες ότι, "η Μόσχα υποκίνησε τις λαϊκές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Μπισκέκ". "Ούτε η Ρωσία, ούτε ο ταπεινός της υπηρέτης, εγώ, ούτε ρώσοι αξιωματούχοι σχετίζονται με αυτά τα γεγονότα στο Κιργιστάν", τόνισε ο ρώσος πρωθυπουργός.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.