Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Ενεργειακή προσέγγιση Κιέβου - Μόσχας


Η νέα ηγεσία του Κιέβου δήλωσε τη Μεγάλη Παρασκευή ότι καλεί τη Ρωσία να συμμετάσχει, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα σχέδια της Ουκρανίας να εκσυγχρονίσει το δίκτυο των αγωγών της φυσικού αερίου, που μεταφέρει σημαντικές ποσότητες ρωσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η ανακοίνωση από τον ουκρανό πρωθυπουργό Μίκολα Αζάροφ ανέτρεψε τη συμφωνία του Μαρτίου του 2009, που είχε υπογραφεί από την πρώην πρωθυπουργό της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ θα συμμετείχε στον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού δικτύου αγωγών φυσικού αερίου.

"Η διακήρυξη, που υπογράφηκε τον προηγούμενο Μάρτιο στις Βρυξέλλες, δεν εκπληρώθηκε από την ουκρανική πλευρά όπως απαιτούνταν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προχώρησε σε ρεαλιστικά βήματα ώστε την φέρει σε πέρας", δήλωσε ο Αζάροφ στους δημοσιογράφους.

"Τώρα οραματιζόμαστε μία τριμερή προσέγγιση στον εκσυγχρονισμό (του δικτύου αγωγών): τη συμμετοχή της Ρωσίας, της ΕΕ και της Ουκρανίας", πρόσθεσε.

Το ερώτημα ποιον εταίρο θα επιλέξει η Ουκρανία για να την βοηθήσει να εκσυγχρονιστεί το δίκτυο αγωγών της είναι πολιτικά ευαίσθητο, καθώς οι ευρωπαίοι καταναλωτές βασίζονται στο ρωσικό φυσικό αέριο που μεταφέρεται μέσω της Ουκρανίας στην ΕΕ για το ένα πέμπτο των αναγκών τους.

Ο Αζάροφ, που συναντήθηκε με τον ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα τον προηγούμενο μήνα, δήλωσε σήμερα ότι μία συνάντηση αξιωματούχων από τις ενδιαφερόμενες πλευρές θα γίνει στις 22 Απριλίου, ενώ η Ουκρανία θα πάει στη Μόσχα με ανανεωμένες προτάσεις για το θέμα.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.