Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ταϊλάνδη


O πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Αμπιχίστ Βετζατζίβα ανακοίνωσε την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ύστερα από περίπου ένα μήνα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Μπανγκόκ, με αποκορύφωμα την έφοδο στο κοινοβούλιο και την κατάληψη από μέλη της αντιπολίτευσης του κυριότερου εμπορικού κέντρου της πρωτεύουσας.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Αμπχίστ είπε ότι το καθεστώς έκτακτης ανάγκης θα βοηθήσει τις αρχές να συλλάβουν τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει τον εξόριστο πρώην πρωθυπουργό Τακσίν Σιναουάτρα.

Όπως ανέφερε στην τηλεοπτική ομιλία του ο πρωθυπουργός, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε στη Μπανγκόκ και στις γύρω περιοχές. Όσο ισχύει απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις πάνω από πέντε ατόμων και επιτρέπεται στις δυνάμεις της τάξης να προχωρούν σε συλλήψεις χωρίς δικαστικό ένταλμα.

Νωρίτερα, εκατοντάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές όρμησαν στο κοινοβούλιο της Ταϊλάνδης, αναγκάζοντας ορισμένους υπουργούς που βρίσκονταν μέσα στον περίβολο να πηδήξουν από την μάνδρα για να φύγουν.

Οι δυνάμεις ασφαλείας πέταξαν δύο καπνογόνα εναντίον του πλήθους και στην συνέχεια περίπου χίλιοι διαδηλωτές όρμησαν στις μπροστινές εισόδους και εισέβαλαν στον περίβολο. Κανένα από τα δύο καπνογόνα δεν εξερράγη.

Λίγο μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της επιβολής καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Σατίτ Ουόνγκνονγκταεϊ δήλωσε ότι οι αρχές αποφάσισαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές και να συλλάβουν τους κυριότερους υπεύθυνους.

Το αντιπολιτευόμενο Ενωμένο Μέτωπο για Δημοκρατία κατά της Δικτατορίας(UDD) ζητεί από τον πρωθυπουργό Βετζατζίβα να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες εκλογές.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.