Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Υπεγράφη η νέα συνθήκη START


Υπέγραψαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Κάστρο της Πράγας τη νέα συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, αντικαθιστώντας την παλαιά συνθήκη START.

Η ιστορική υπογραφή πραγματοποιήθηκε ένα περίπου χρόνο αφότου ο Ομπάμα εξέθεσε το όραμά του για έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα.

Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον δεσμεύονται με τη συμφωνία αυτή να μειώσουν έκαστη τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών τους στις 1.550, δηλαδή κατά 74% σε σχέση με το όριο που έθετε η προηγούμενη συμφωνία START, η οποία είχε υπογραφεί το 1991 και η ισχύς της οποίας εξέπνευσε στα τέλη του 2009.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η υπογραφή της νέας συνθήκης άνοιξε μία νέα σελίδα θέτοντας τέλος στην επιδείνωση των αμερικανορωσικών σχέσεων, και τώρα οι δύο χώρες συνεργάζονται για να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν.

"Εργαζόμαστε μαζί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να επιβάλουμε αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν και δεν πρόκειται να ανεχθούμε ενέργειες που εμπαίζουν τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών (NPT)", είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα τόνισε ακόμα ότι επιθυμεί ένα "σοβαρό διάλογο" με τη Μόσχα στο καίριο ζήτημα της αντιπυραυλικής άμυνας.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.