Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Ανταπόκριση – Σοκ: Αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα βλέπει η Κίνα!





Άνθρωποι που γνωρίζουν τον πρόεδρο (Hu Jintao) απόρησαν με την απόφαση του να αποστείλει τον εκτελεστικό του βραχίονα Jiafu (σσ. Τον πρόεδρο της Cosco) στην Ελλάδα υπό την παρούσα κυβέρνηση και οικονομική συγκυρία.

Ο πρόεδρος Ζιντάο βλέπετε είναι πραγματικά ένας σύγχρονος Χαν και διατηρεί τον κώδικα τιμής του αναλλοίωτο και στην εφαρμογή πολιτικής. Ακόμα και αν αυτό δεν είναι προς το πολιτικό του συμφέρον σε κάποια απόφαση. Όλοι λοιπόν γνώριζαν ότι ο Ζιντάο δεν τρέφει καμμία εκτίμηση για τον νυν πρωθυπουργό της Ελλάδας καθώς θεωρεί ότι προσέβαλε την εμπιστοσύνη του και την τιμή που του έκανε να τον δεχτεί πριν γίνει πρωθυπουργός (σσ. το μεγάλο ατόπημα του ΓΑΠ όπου του μιλούσε για “πράσινη ανάπτυξη” και άλλα δυτικά φληναφήματα).

Οικονομοτεχνικά επίσης αυτή η απόφαση ήταν ακατανόητη. Κανονικά η Κίνα θα έπρεπε να ψάχνει αφορμές ώστε να αποτραβηχτεί από τις συμφωνίες λόγω της έλευσης του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Το να επενδύει η Κίνα χρήματα σε μία χώρα που βρίσκεται υπό το καθεστώς του ΔΝΤ είναι σα να πετάει χρήματα σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Η δράση του ΔΝΤ καθιστά αυτομάτως μία χώρα απαγορευτική για Κινεζικες επενδύσεις αφού όπου επεισέρχεται το ΔΝΤ καταρρέει η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα στοιχεία απαραίτητα στους φρενήρεις ρυθμούς της Κινέζικης ανάπτυξης. Επίσης η παρουσία του ΔΝΤ καθιστά επισφαλείς τις όποιες Κινέζικες επενδύσεις.

Παρ’ όλα αυτά ο πρόεδρος προχώρησε σε αυτή την κίνηση τραβώντας την προσοχή της Δύσης και όχι μόνο της Ελλάδας. Η παρουσία του Jiafu σήμανε συναγερμό στην άλλη άκρη του Ατλαντικού (σσΟ: λέτε οι περίεργες καταστάσεις με τα τηλέφωνα του πρωθυπουργού να σχετίζονται;) καθώς ο σκληρός πυρήνας της κυβέρνησης (σσ. ΓΑΠ – Παπακωνσταντίνου) φαίνεται ότι δε γνώριζε και άρα δε μπορούσε να δώσει και εξηγήσεις γι’ αυτή την ξαφνική αναθέρμανση του Κινεζικου ενδιαφέροντος.

Ο κύριος λόγος αυτής της πρωτοβουλίας τη συγκεκριμένη στιγμή είναι ότι η ηγεσία έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι επίκειται ραγδαία αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα αμέσως μετά το καλοκαίρι στο τόξο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου! Οι επιτελείς είναι πεπεισμένοι ότι αυτό θα γίνει γι’ αυτό και θέλουν να τοποθετηθούν σταθερά θεωρώντας ότι οι εξελίξεις θα δικαιώσουν την επιλογή της Ελλάδας ως στρατηγικού εταίρου στην Ευρώπη. Αυτή η επιλογή είχε τεθεί σε μεγάλη αμφισβήτηση μετά την εκλογή Παπανδρέου με τόσο μεγάλη άνεση.

Δική μου αίσθηση είναι ότι αυτή η αλλαγή θα σημάνει και τελείως διαφοροποιημένη εικόνα στις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Θα επιμείνω ότι η Κίνα δε μπορεί να επενδύσει σε μία χώρα που βρίσκεται στον έλεγχο του ΔΝΤ γιατί πολύ απλά δε μπορεί να εγγυηθεί τις επενδύσεις της.

Οι Κινέζοι επιπλέον δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστούν με τον κύριο Παπακωνσταντίνου που πρόσφατα έβαλε μεσάζοντα Αμερικάνικη τράπεζα ενώ η Κίνα προτίθετο να αναλάβει μέρος του Ελληνικού δανεισμού! Η Αμερικάνικη τράπεζα δεν είναι δεκτή γιατί κοιτάζει τα συμφέροντα της και όχι τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κίνας. Υπάρχει μεγάλη απορία στην Κίνα (σε δόση χιούμορ) για το ποιού τα συμφέροντα κοιτάζει ο εν λόγω άνθρωπος!


Η πρωτοβουλία συντονίστηκε μέσω της κυρίας υπουργού Κατσέλη που χαίρει μεγάλης εκτίμησης αφού εδώ και καιρό έχει διαχωρήσει την θέση της στις ρατσιστικές δηλώσεις που έκαναν άλλοι του κόμματος της για τις Κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Θερμά αισθήματα τρέφει η ηγεσία και για την κυρία Βάσω Παπανδρέου για λόγους που μάλλον είναι προγενέστεροι. Γνώριζε όμως και αυτή αφού χαίρει της ίδιας εμπιστοσύνης.

Η ηγεσία πάντως αποφεύγει να κάνει ανοίγματα ή να εκδηλώνεται. Όταν το κάνει όπως στην περίπτωση της Ελλάδας είναι απολύτως σίγουρη για τον σχεδιασμό της και συνήθως πέφτει μέσα στις αναλύσεις / προβλέψεις της.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.