Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Πέταξε ο X-51A Waverider






Μια νέα εποχή στις στρατηγικές αποστολές κρούσεις μακρού πλήγματος ξεκίνησε πριν λίγες ώρες όταν τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, πέταξε τελικά στην πρώτη του δοκιμαστική πτήση υπό συνθήκες επιχειρησιακές ο νέος υπέρ-υπερηχητικός πύραυλος πλεύσης X-51A Waverider σημειώνοντας νέο ρεκόρ στις υπερηχητικές πτήσεις. Xθες η πτήση του είχε αναβληθεί λόγω ενός διαδικαστικού προβλήματος, όπως μόνο το defencenet.gr είχε γράψει:

Συγκεκριμένα, ένα φορτηγό πλοίο αναφέρθηκε ότι πλησίαζε στην δεσμευμένη για την εκτόξευση περιοχή, και χρειάστηκε μια αναβολή μέχρι την εκκαθάριση του χώρου.

Το X-51A Waverider πέταξε για περισσότερα από τρία λεπτά με ταχύτητα έξι φορές την ταχύτητα του ήχου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, που επικαλείται σχετικό δελτίο Τύπου της αμερικανικής Αεροπορίας.

Ως φορέας για την εκτόξευση χρησιμοποιήθηκε το αεροσκάφος B-52Η Stratofortress της αμερικανικής Αεροπορίας που πετούσε στα ανοικτά της Καλιφόρνιας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της USAF. Ο νέος υπέρ-υπερηχητικός πύραυλος πλεύσης κατάφερε για 200 δευτερολέπτα να αυξάνει την επιτάχυνση του πριν αρχίσει η ταχύτητα του να μειώνεται.

Η αμερικανική Αεροπορία δήλωσε ότι το προηγούμενο ρεκόρ ήταν τα δώδεκα δευτερόλεπτα
!

"Είμαστε σε έκσταση, διότι καταφέραμε να ξεπεράσουμε πολλά εμπόδια, προκειμένου αυτή η πτήση να στεφθεί με επιτυχία", δήλωσε ο Τσάρλι Μπρινκ, διαχειριστής του προγράμματος X-51A Waverider στο Ερευνητικό Εργαστήριο της αμερικανικής Αεροπορίας.



Το X-51A Waverider κατασκεύασαν για λογαριασμό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων η Pratt & Whitney Rocketdyne (κινητήρας scramjet) και η Boeing (σχεδίαση και ανάπτυξη, ολοκλήρωση).

"Πραγματοποιήσαμε αυτό το άλμα στην τεχνολογία των κινητήρων, ένα κατόρθωμα που συγκρίνεται με το πέρασμα από τα ελικοφόρα αεροσκάφη του ΙΙ Παγκοσμίου Πολέμου στους κινητήρες των σημερινών αεριωθούμενων", πρόσθεσε.

Ο διευθυντής του τομέα των υπερηχητικών της Boeing, Τζο Βόγκελ, δήλωσε πως "πρόκειται για ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ και θέτει τα θεμέλια για πολλά υπερηχητικές εφαρμογές στο μέλλον".

Τέσσερα X-51A Waverider έχουν παραδoθεί στην αμερικανική Αεροπορία, ενώ αναμένεται να παραδωθούν άλλα τρία έως το φθινόπωρο. Θα αξιοποιηθούν σε επιπλέον δοκιμαστικές εκτοξεύσεις.

Ο πύραυλος αυτός θα αξιοποιηθεί, όταν μπει σε παραγωγή, για αποστολές υπερταχείας προσβολής κρίσιμης στρατηγικής σημασίας στόχων από οπουδήποτε στον κόσμο.

Θα μπορεί να αναρτηθεί σε αεροσκάφη μεγέθους μαχητικού, όπως το F-15E, και θα μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση εκατοντάδων μιλίων μέσα σε λίγα μόλις λεπτά!


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.