Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Το Πεκίνο "παγώνει" τις σχέσεις του με την Άγκυρα;



Οι παρενέργειες από την "ναυμαχία της Γάζας" συνεχίζονται και μάλιστα από την Κίνα αυτή την φορά. Έτσι η Κίνα προχώρησε σε μία αιφνιδιαστική κίνηση προχωρά η Κίνα που έθεσε εκ των πραγμάτων τις σινοτουρκικές σχέσεις στον «πάγο»: Το Πεκίνο εξετάζει να σταματήσει την έκδοση θεωρήσεων τουρκικών διαβατηρίων (βίζες).

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Hurriyet», οι κινεζικές Αρχές φοβούνται πως, μετά το αιματηρό περιστατικό στα ανοιχτά της Γάζας στα τέλη Μαΐου, είναι πιθανή κάποια τουρκική δραστηριότητα στις περιοχές των τουρκόφωνων Ουιγούρων.

Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ, έχει φθάσει τουρκική διπλωματική αποστολή, για να συζητήσει με μέλη του εβραϊκού λόμπι, αλλά καμία εβραϊκή οργάνωση ή συντεταγμένη ομάδα εβραϊκών συμφερόντων δεν δέχεται να κάνει καμία συνομιλία.

Στέλεχος του εβραϊκού λόμπι είπε χαρακτηριστικά «είναι πια πολύ αργά, δεν μπορεί να γίνει τίποτα».

Σε ότι αφορά τους Κινέζους, είναι βέβαιο ότι "έχουν βάλει το δάκτυλό τους" οι Ισραηλινοί δεδομένων των καλών σχέσεων Τελ Αβίβ και Πεκίνου. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το αν η Κίνα τώρα δεχθεί να πουλήσει απ'ευθείας αμυντικό εξοπλισμό στην Κύπρο, δεδομένου ότι σε σχετικό αιτήματα της Κύπρου προ δύο ετών το Πεκίνο είχε απαντήσει αρνητικά επικαλούμενο πιιθανή διατάραξη των σχέσεων με την Τουρκία.

Η Κύπρος είχε ζητήσει αυτοκινούμενα πυροβόλα PLZ-52 (155/52)

Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.