Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Η Βουλγαρία εγκαταλείπει οριστικά το σχέδιο για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη




Η Βουλγαρία εγκαταλείπει οριστικά το σχέδιο για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, όπως ανακοίνωσε την Παρασκεύη ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είπε ότι ο βασικός λόγος για τη ματαίωση του σχεδίου είναι οι ισχυρές αντιδράσεις των κατοίκων στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα είχε η κατασκευή του αγωγού.


Σύμφωνα με το Reuters, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας εξέταζε το ενδεχόμενο αποχώρησης από τον Ιούλιο του 2009, όταν είχε αναλάβει την εξουσία.


Η επίσημη θέση της Σόφιας ήταν ότι περιμένει την περιβαλλοντική μελέτη, που θα ολοκληρωνόταν στα τέλη του 2010 ή στις αρχές του 2011, για να λάβει τις οριστικές της αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία δεν έχει καταβάλει την οικονομική συμμετοχή της στην εταιρεία ανάπτυξης και διαχείρισης του έργου.

Ο αγωγός θα είχε μήκος 300 χιλιομέτρων και θα μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο από το βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Σεργκέι Σμάτκο, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ria Novosti, είχε προειδοποιήσει τη Σόφια ότι η Μόσχα θα προχωρήσει σε αναστολή του σχεδίου, σε περίπτωση που η Βουλγαρία δεν ξεκαθαρίσει τη θέση της ως το φθινόπωρο.

«Σήμερα, πρέπει να παραδεχτούμε ότι το έργο είναι πρακτικά παγωμένο. Δεν λέμε ότι θα το σταματήσουμε, αλλά θα διακόψουμε τη χρηματοδότησή του και θα το αναστείλουμε, μέχρι να καταλάβουμε τη θέση της βουλγαρικής πλευράς», είχε δηλώσει ο κ. Σμάτκο.

Τμήμα ειδήσεων: elliniki-stratigiki

1 σχόλια:

Γιώργος Κ. Διδυμότειχο είπε...

α. Περαστικά μας...
β. Όμηροι στους Αμερικάνους και τα γειτονάκια μας. Κάνουν ότι τους πουν τα αφεντικά...

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.