Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Γυρίσαμε από την Κόλαση!



Το εφιαλτικό χρονικό της ισραηλινής επίθεσης στα πλοία «Ελεύθερη Μεσόγειος» και «Σφενδόνη» περιγράφεται από τους τέσσερις πρώτους Έλληνες ακτιβιστές (οι δυο πρώτοι έφυγαν αμέσως για Κρήτη) με πρωτοφανείς σκηνές φρίκης και αδικαιολόγητης βίας.


Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν τον απόλυτο εφιάλτη περιγράφουν ξυλοδαρμούς, αθρόα χρήση πλαστικών σφαιρών κατά την κατάληψη από Ισραηλινούς κομάντος των πλοίων, βασανιστήρια, ηλεκτροσόκ και απαγόρευση κάθε επικοινωνίας για όσο καιρό κρατούνταν!


Οι πρώτοι ακτιβιστές προσγειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Τρίτης, στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», καταγγέλοντας την παράνομη κράτηση Ελλήνων στο Αζντόντ του Ισραήλ και παραχώρησαν το απόγευμα συνέντευξη Τύπου σχετικά με το αιματοκύλισμα από τις ισραηλινές δυνάμεις στα πλοία που μετέφεραν βοήθεια.


Πρόκειται για τους Στυλιανάκη Ζαχαρία, Χρυσοχοϊδη Νεκτάριο, Γρηγορόπουλο Μιχαήλ, Παπαδοκωστόπουλο Αριστείδη, Γελάλη Δημήτριο και Πετρογιάννη Θανάση.


«Πήγαμε να προσφέρουμε βοήθεια. Κατά τους Ισραηλινούς τα 80 μίλια από τη στεριά είναι διεθνή ισραηλινά ύδατα και μας είπαν ότι μπήκαμε παράνομα στη χώρα τους.Όσοι είναι φυλακή αρνήθηκαν να υπογράψουν. Θα δικαστούν σε 10 με 15 ημέρες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πετρογιάννης, μηχανικός από το Πολυτεχνείο, συμπληρώνοντας ότι έχει κατασχεθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που μετέφεραν τα πλοία με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας.


Τη χρήση βίας από πλευράς των Ισραηλινών κομάντος κατήγγειλε και ο ακτιβιστής Μιχάλης Γρηγορόπουλος.


«Βρισκόμασταν σε διεθνή ύδατα. Οι Ισραηλινοί έκαναν πειρατεία στο σκάφος μας και εκτός ναυτικών τους ασκήσεων. Μας πήρανε όμηρους με όπλα στο κεφάλι. Ήμουν ο τιμονιέρης του καραβιού. Κατέβηκαν από ελικόπτερα, έπεφταν δακρυγόνα και αληθινά πυρά. Δεν αντισταθήκαμε, δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα απέναντι στα κομάντος».


Ανέφερε ακόμη ότι οι Ισραηλινοί έκαναν χρήση ηλεκτροσόκ σε όσους προσπάθησαν να δημιουργήσουν ανθρώπινη ασπίδα μπροστά από τη γέφυρα, ενώ για τις συνθήκες κράτησης υπογράμμισε:


«Δεν μας άφηναν να πάμε τουαλέτα, να φάμε και να πιούμε νερό και μας τραβούσαν βίντεο».


Για την κατάσχεση της βοήθειας αλλά και των προσωπικών αντικειμένων των ακτιβιστών, ο Μιχ. Γρηγορόπουλος επεσήμανε:


"Μας κατέσχεσαν τα πάντα. Δεν άφησαν τίποτα παρά μόνο τα χαρτιά μου. Πήραν κινητά, λάπτοπ, φωτογραφικές μηχανές και προσωπικά αντικείμενα".


Δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος αρνήθηκε να υπογράψει τα έγγραφα που του προσκόμισαν οι Ισραηλινοί ενώ τόνισε ότι απελάθηκε παρά τη θέλησή του.


"Δεν με άφησαν να επικοινωνήσω με δικηγόρο, ούτε με την ελληνική πρεσβεία" ανέφερε και συνέχισε κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση: "Δικάζονται όσοι αρνήθηκαν να υπογράψουν τα έγγραφα του Ισραήλ. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να διασφαλίσει τα ελληνικά πλοία. Δεν έκανε ούτε μια παρέμβαση για να μην ανέβουν πάνω στο ελληνικό πλοίο"


«Ετσι και τολμούσε κάποιος να σηκωθεί ορμούσαν πάνω του οι Ισραηλινοί. Σηκώναμε τα χέρια σαν παιδάκια για να μας επιτρέψουν να πάμε μετά από ώρα στην τουαλέτα», δηλώνει με τη σειρά του ο κ. Γελαλής.


Μετά από 12ωρο ταξίδι -που αποδεικνύει ότι η κατάληψη των πλοίων έγινε σε διεθνή χωρικά ύδατα- τα πλοία έφθασαν στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντόντ.


Εκεί ακολούθησε δεύτερος γύρος ξύλου για όποιον αρνιόταν να δακτυλοσκοπηθεί και για όποιον αρνιόταν να υπογράψει δήλωση -γραμμένη στα εβραϊκά- σύμφωνα με την οποία μεταμελούσε για την επίθεση κατά του κράτους του Ισραήλ. Απειλούσαν ότι όποιος δεν υπογράψει, θα περάσει από δίκη.


Οι τέσσερις άνδρες καταλόγισαν στην ελληνική κυβέρνηση ότι «παρέδωσε ελληνικό έδαφος σε ξένο κράτος», αφού όλες οι προσπάθειες των καπετάνιων να επικοινωνήσουν με το ΥΠΕΞ όταν ξεκίνησε η επίθεση στο τουρκικό πλοίο αποδείχθηκαν άκαρπες.


«Δεν σήκωνε κανένας το τηλέφωνο... Στο χώρο των ανακρίσεων, όπου είχαν συγκεντρώσει τους 663 ακτιβιστές, μόνο υπάλληλοι της αμερικανικής πρεσβείας εμφανίσθηκαν με έντονο ενδιαφέρον για την τύχη των δικών τους πολιτών».


Οι ακτιβιστές επανέλαβαν την αξίωσή τους να επιστραφούν εκτός από τους ομήρους, τα πλοία και η ανθρωπιστική βοήθεια που μετέφεραν. Όπως χαρακτηριστικά είπαν «πρόκειται για προσφορές ανθρώπων από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη που δεν προορίζονταν για τους Ισραηλινούς, αλλά για τους πολυδοκιμασμένους Παλαιστίνιους».

Tμήμα ειδήσεων: elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.