Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

«Σχιζοφρενική» η στάση της Ρωσίας στο Ιράν, λέει ο Ρ. Γκέιτς



«Σχιζοφρενική» χαρακτήρισε την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, τη στάση της Ρωσίας απέναντι στο Ιράν, μια χώρα που η Μόσχα θεωρεί ταυτόχρονα ως απειλή για την ασφάλειά της, αλλά και ως εμπορικό εταίρο της.

«Αναγνωρίζουν την απειλή για την ασφάλεια που αντιπροσωπεύει το Ιράν αλλά υπάρχουν επίσης οι εμπορικές δυνατότητες και, ειλικρινά, δεν είναι οι μόνοι στην Ευρώπη», σχολίασε ο Γκέιτς μιλώντας σε επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας και καταγγέλλοντας τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ιράν και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερωτώμενος για αυτήν την αντίφαση από ένα γερουσιαστή, ο Γκέιτς απάντησε: «Μόλις βάλατε το δάχτυλο σε ένα είδος σχιζοφρενικής προσέγγισης εκ μέρους της Ρωσίας». Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον που θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα. Στην ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνεται και το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Προειδοποιήσεις Γκέιτς για το Ιράν
Η αμερικανική αντικατασκοπεία έχει στοιχεία που δείχνουν ότι το Ιράν θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ευρώπη «με πολλούς, ακόμα και με εκατοντάδες» πυραύλους, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς.

Επικαλούμενη την εντεινόμενη ιρανική πυραυλική απειλή, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο σχέδια για αναβάθμιση των αμυντικών αντιπυραυλικών συστημάτων στις θαλάσσιες και χερσαίες βάσεις της στην ευρύτερη περιφέρεια της Ευρώπης.

«Ένα από τα στοιχεία της αντικατασκοπίας, που συνέβαλε στην απόφαση αυτή ήταν η διαπίστωση ότι εάν το Ιράν εξαπέλυε επίθεση με πυραύλους στην Ευρώπη, δεν θα εκτόξευε απλά ένα ή δύο πυραύλους, ούτε μερικούς», ανέφερε ο Γκέιτς στη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο.

«Θα ήταν πιθανότερο μία επίθεση με ομοβροντία πυραύλων, όπου θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε πάρα πολλούς, ακόμα και εκατοντάδες πυραύλους», πρόσεσε ο Ρόμπερτ Γκέιτς.

Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα ότι τα αναβαθμισμένα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που αναπτύσσονται «θα μας δώσουν τη δυνατότητα να προστατεύσουμε τους στρατιώτες μας, τις βάσεις μας, τις εγκαταστάσεις μας και τους συμμάχους μας στην Ευρώπη».

Ο Γκέιτς ανέφερε ότι η αναβάθμιση των αντιπυραυλικών συστημάτων έως το 2020 είναι κρίσιμη όχι μόνο λόγω της απειλής από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, αλλά επίσης διότι -όπως είπε- «νομίζω ότι μέχρι το 2020 μπορεί να δούμε τέτοια απειλή και από άλλα κράτη, ιδιαιτέρως εάν δεν επιτύχουμε να σταματήσουμε το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».


Τμήμα ειδήσεων : elliniki stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.