Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Καριέρα στις Ε.Δ. θα κάνουν και πτυχιούχοι ΜΗ στρατιωτικών σχολών


ΚΑΡΙΕΡΑ στο στράτευμα ως αξιωματικοί ή υπαξιωματικοί θα μπορούν να κάνουν πλέον μαζικά και πτυχιούχοι των – μη στρατιωτικών – Πανεπιστημίων και ΤΕΙ ανήγγειλε χθες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Γιάννης Γιάγκος, παρουσιάζοντας το γενικό στίγμα τού υπό εξέταση σχεδίου για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης στις υπάρχουσες Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές.

Παράλληλα, όπως είπε, λόγω της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα τραβά προσωρινά «χειρόφρενο» στις μεγάλες αγορές όπλων εστιάζοντας ταυτόχρονα στην πλήρη αναβάθμιση καί αξιοποίηση της διαθεσιμότητας των μέσων που ήδη έχει στο οπλοστάσιό της. Παρά τη στενότητα βέβαια- τόνισε εξοπλιστικές δαπάνες θα υπάρξουν για την αγορά ανταλλακτικών και πυρομαχικών που είναι απαραίτητα, την επέκταση της χρήσης εξομοιωτών κ.λπ.


Ειδικότητες υποστήριξης.

Το ελληνικό Πεντάγωνο είναι πολύ κοντά στην απόφαση να καταργήσει την εκπαίδευση αξιωματικών μη επιχειρησιακών ειδικοτήτων στις υπάρχουσες Στρατιωτικές Σχολές και να αντλήσει στελέχη γι΄ αυτές από την αγορά, με διαγωνισμό. Οι προσλαμβανόμενοι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ πριν να φορέσουν τα γαλόνια θα υφίστανται μόνον ενός έτους στρατιωτική εκπαίδευση και εξειδίκευση. Μεταξύ των ειδικοτήτων που θα καλύπτονται από την αγορά είναι οι μετεωρολόγοι, νοσηλευτές, ηλεκτρονικοί, πολιτικοί μηχανικοί.
Ακόμα και οι ιατρικές ειδικότητες είναι πιθανόν να περιληφθούν σε επόμενο στάδιο. «Εξετάζουμε διάφορες πτυχές και κυρίως το οικονομικό κόστος» είπε ο πτέραρχος Γιάγκος. Στόχος του υπουργείου είναι ορισμένες τουλάχιστον από τις καταργούμενες ειδικότητες να μην περιληφθούν στο Μηχανογραφικό του υπουργείου Παιδείας από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Ανάλογα με την κατάληξη της μελέτης, ίσως κλείσουν και κάποια Τμήματα που, όπως ειπώθηκε, κοστίζουν πολύ ακόμα και ως κτιριακές υποδομές.

Επαναπατρισμός στρατευμάτων.

Το μεγάλο κόστος που έχει η ελληνική συμμετοχή σε πολυεθνικές αποστολές- περίπου 65 εκατ. ευρώ το έτος- οδήγησε το ΓΕΕΘΑ στον δραστικό περιορισμό τους. Για το Κόσοβο ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη σταδιακή απομάκρυνση του συνόλου σχεδόν της δύναμης που σήμερα αριθμεί 675 στρατιωτικούς με ετήσιο κόστος 22 εκατ. ευρώ. Το ΝΑΤΟ θα προχωρήσει σε μείωση των δυνάμεών του κατά 1/3 από τον Νοέμβριο, η Ελλάδα όμως επιδιώκει να φύγει το 50% της δύναμής της πιο νωρίς και σταδιακά να μείνουν μόνο 50 στρατιωτικοί. Οσον αφορά τη Σομαλία, η Ελλάδα που συμμετέχει στη ΝΑΤΟϊκή και ευρωπαϊκή αποστολή αντιστοίχως με δύο φρεγάτες απέσυρε ήδη από χθες τη μία («Λήμνος»). Η συμμετοχή στη ΝΑΤΟϊκή αυτή αποστολή κόστισε πέρυσι 5,7 εκατ. ευρώ.
«Οχι» στην αύξηση θητείας.

Στο μεταξύ με ένα «όχι» απέκλεισε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγ. Βενιζέλος το ενδεχόμενο να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία, όπως ήθελε σχετική φημολογία τις τελευταίες ημέρες μέσω του… ράδιο αρβύλα. Πάντως σε διάφορα επίπεδα εντός του στρατεύματος και σε προσωπικό επίπεδο διατυπώνονταν προβληματισμοί μήπως στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων και της απαγόρευσης πρόσληψης Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) να εξετασθεί η δυνατότητα επαναφοράς του 12μηνου για κάποιο διάστημα

Τμήμα ειδήσεων: elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.