Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Συνεδριάζει το Σ.Ε.Α της Τουρκίας-Θα μελετήσει τις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ




Συνεδριάζει από τις 11 το πρωί στην Αγκυρα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, η συνεδρία του οποίου ακυρώθηκε χθες λόγω των εξελίξεων μετά την ισραηλινή αιματηρή επίθεση στο στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, που προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων Τούρκων και τον τραυματισμό αλλά και τη σύλληψη δεκάδων άλλων.

Εξάλλου, ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ θα έχει, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, χωριστές συναντήσεις σήμερα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων.Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού μετέδωσε ότι το Τελ Αβίβ άρχισε από χθες το βράδυ την μεταφορά των οικογενειών των διπλωματών σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη, πίσω στο Ισραήλ.


Ανακοίνωση του Πρωθυπουργικού Γραφείου χθες το βράδυ αναφέρει ότι η τηλεφωνική συνομιλία του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα διήρκεσε μια ώρα και ο κ. Ερντογάν διαμήνυσε πως η επίθεση του Ισραήλ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και είναι μια ενέργεια εκτός διεθνούς δικαίου, ενώ ζήτησε την άρση την απομόνωσης της Λωρίδας της Γάζας.

Η επίθεση δεν είναι θέμα μόνο μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, αλλά μεταξύ του Ισραήλ και 32 χωρών, σημείωσε. ''Το Ισραήλ κινδυνεύει να χάσει τον μοναδικό φίλο στην περιοχή που μέχρι σήμερα έχει συμβάλλει περισσότερο στην ειρήνη (στην περιοχή). Τις επόμενες ημέρες τα βήματα που θα γίνουν, θα δείξουν το στίγμα στην περιοχή''.

Στο μεταξύ, τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι από τους συλληφθέντες από τον ισραηλινό στρατό, 130 Τούρκοι υπήκοοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Η μεταφορά τους στην Τουρκία θα γίνει με αεροσκάφη των Τουρκικών Αερογραμμών που γι αυτό το λόγο βρίσκονται στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.

Σύσκεψη ανωτάτου επιπέδου στην Τουρκία
Σύσκεψη με τον αρχηγό του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Ιλκέρ Μπάσμπουγ, και τους υπουργούς, που μετέχουν στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, είχε ψες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το αντικείμενο της σύσκεψης αναμενόταν να είναι η κατάσταση, που έχει ανακύψει με το Ισραήλ. Οι υπουργοί μέλη του ΣΕΑ είναι οι εκάστοτε αντιπρόεδροι της κυβέρνησης και οι Υπουργοί Άμυνας, Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Εσωτερικών


Tμήμα ειδήσεων: elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.