Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

"Ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη παραμένει στις προτεραιότητες της Ρωσίας!! "



"Η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη συνεχίζει να είναι μια από τις προτεραιότητες της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα, στη ΝΑ Ευρώπη, επαναβεβαίωσε σήμερα η Ρωσική πλευρά.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με αφορμή την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της 7ης Συνόδου της Μικτής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής, Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, το οποίο σε...συγκεκριμένο κεφάλαιο αναφέρεται σε ενεργειακά ζητήματα.


Ειδικότερα, Ελλάδα και Ρωσία υπογράμμισαν το ενδιαφέρον τους για την έγκαιρη έναρξη των εργασιών και τη διασφάλιση των όρων οικονομικής βιωσιμότητας και περιβαλλοντικής προστασίας του έργου προς όφελος της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των δύο χωρών. Στον τομέα του φυσικού αερίου τα δύο μέρη εκφράζουν την επιθυμία να επεκταθεί το συμβόλαιο παροχής φυσικού αερίου μετά τη λήξη ισχύος του, το 2016. Αναμένουν τη σύντομη έναρξη διαβουλεύσεων για την προετοιμασία νέου συμβολαίου και τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για την εξέταση των σχετικών θεμάτων.

Τέλος, στον τομέα του ηλεκτρισμού, οι δύο χώρες:

-Εκφράζουν αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης συνεργασιών στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και της διασυνοριακής εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας.

-Τονίζουν ότι η εν λόγω συνεργασία θα πραγματοποιείται μόνο μέσω ανοικτών διαγωνισμών, βάσει αντίστοιχων οδηγιών της ΕΕ περί λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα συνάδει προς το καθεστώς απελευθέρωσης της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρισμού.

-Συμφωνούν να διερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να υποστηρίξουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στον τομέα αυτών.

Η Υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Vladimir I. Chkhikvishivili, για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα υλοποίησης της συμφωνίας. Παράλληλα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη σημερινή υπογραφή του καταστατικού για την εταιρία κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και αναφέρθηκαν στη σημασία υλοποίησης του έργου του στα προκαθορισμένα χρονικά πλαίσια."

Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.