Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Ανακοινώνεται η Δομή δυνάμεων και το νέο ΕΜΠΑΕ


Την επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνεται η δομή διοίκησης, η δομή δυνάμεων και θα δημοσιοποιηθεί το ΕΜΠΑΕ! Αυτά ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου, μαζί με την φιλοδοξία του να εγκαθιδρύσει καθεστώς πλήρους διακομματικής – ή τουλάχιστον μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων - συναίνεσης στα εξοπλιστικά προγράμματα! Βάσει της συλλογιστικής του υπουργού «εάν δεν υπάρχει συναίνεση στα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα δεν πρόκειται να προχωρήσουμε τίποτα, και αυτό το εννοούμε».

Είναι η πρώτη φορά που ένας υπουργός Εθνικής Άμυνας εξαγγέλλει δόγμα συνδιαχείρισης των εξοπλιστικών προγραμμάτων και αυτό θα φανεί στην πράξη αν μπορεί να λειτουργήσει ή όχι. Πρακτικά ο Ε.Βενιζέλος θέλει να σπάσει την αλυσίδα της εξοπλιστικής σκανδαλολογίας, αφού οι πάντες θα τίθενται ενώπιον των ευθυνών τους και, αν καταφέρει να λειτουργήσει το νέο καθεστώς, επιτέλους μπορεί και να δούμε εξοπλιστικές επενδύσεις. Θα πρόκειται για μια «ισορροπία τρόμου» όπου οι μεν θα πρέπει να είναι «καθαροί» και οι δε υπεύθυνοι.


Πάντως μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουμε και ανακατατάξεις σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου: Η πρόσφατα συσταθείσα «Υποεπιτροπή Εξοπλισμών» μας ... τελείωσε! Στην θέση της μιά νέα διαρκής «Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων» επίσης 15μελής, αλλά μάλλον με ελαφρά αλλαγμένη σύνθεση από τη νυν Υποεπιτροπή. Και η νέα Επιτροπή αναμένεται να ντεμπουτάρει «με την τρίτη τροποποίηση της σύμβασης για τα μεταφορικά ελικόπτερα ΝΗ-90, μια σύμβαση που εκκρεμεί από το 2003 και τώρα πρέπει να την προσαρμόσουμε στα νέα χρονικά δεδομένα» ανέφερε ο υπουργός.

Και συνέχισε δίνοντας στην δημοσιότητα κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία: «Η τροποποιημένη σύμβαση οδηγεί σε ένα πολύ ωφέλιμο οικονομικό αποτέλεσμα για το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή σε μία συμπίεση του κόστους κατά περίπου 120 εκατομμύρια. Επίσης θέλω να σας πω ότι με επιστολή που θα σταλεί στην εταιρεία, στην κοινοπραξία που κατασκευάζει τα ΝΗ-90, θα ζητηθεί, ανεξαρτήτως της τροποποίησης της σύμβασης να παρασχεθούν εγγράφως όλες οι διαβεβαιώσεις μέσω διεθνούς εταιρείας «auditing» ότι δεν έχουν γίνει οποιουδήποτε είδους παράπλευρες πληρωμές από τα ταμεία της εταιρείας όλη αυτή την περίοδο».

Προφανώς εννοεί ο υπουργός την ρήτρα των 120 εκατ. ευρώ που δέχθηκε η κοινοπραξία να καταβάλει για την καθυστέρηση παράδοσης των ελικοπτέρων και την οποία δεν μπορούσε να αποφύγει.Πάντως είναι κάποια επιτυχία που από τα 80 εκατ. ευρω που αρχικά δεχόταν να καταβάλει η κοινοπραξία, φτάσαμε στα 120. Όσο για τις "παράπλευρες" πληρωμές ας ρωτήσει τον "ξανθό άγγελο"...

Ο υπουργός μίλησε και για τις «εντατικές διαπραγματεύσεις», όπως τις χαρακτήρισε με τη γερμανική πλευρά την «Thyssen Krupp» και με την «Abu Dhabi Mar» για τα γνωστά ζητήματα των υποβρυχίων και των ναυπηγείων. «Το μείζον ζήτημα, είναι η διευθέτηση της εκκρεμότητας με τις κρατικές ενισχύσεις ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου ελπίζουμε ότι θα έχουμε μία απάντηση πριν τις διακοπές του Αυγούστου». Ωστόσο επιβεβαίωσε ότι δεν ελέγχθηκε σε ότι αφορά το πρόβλημα της κλίσης και «θα συνεχιστούν οι δοκιμές».

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.