Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Ελληνο-Γαλλική στρατιωτική άσκηση


πηγή:defencepoint

Στις 5 Ιουλίου η Πολεμική Αεροπορία και το γαλλικό αντιτορπιλικό D-643 Jean De Vienne πραγματοποίησαν στο νότιο Αιγαίο κοινή άσκηση συμπεριλαμβανομένου και βολών στην βραχονησίδα Καράβια.

Η βραχονησίδα Καράβια βρίσκεται νοτίως της Πελοποννήσου και η άσκηση έλαβε χώρα στα πλαίσια της αναβαθμισμένης στρατιωτικής συνεργασίας Αθηνών-Παρισίων, όπως έχει αυτή αναπτυχθεί μετά τις υψηλού επιπέδου επαφές των δύο πλευρών, τα τελευταία δύο χρόνια.

Το αντιτορπιλικό D-643 Jean De Vienne συνέχισε το ταξίδι του προς τα Δαρδανέλλια ενώ είχε ως αποστολή να επισκεφτεί χώρες της Μαύρης Θάλασσας όπως η Βουλγαρία, η Ουκρανία και η Γεωργία.

Από το Πολεμικό Ναυτικό γίνεται γνωστό πως στις 29 Ιουλίου, κατά την επιστροφή του σκάφους από τον Εύξεινο Πόντο θα πραγματοποιηθεί άσκηση τύπου PASSEX (Passage Exercise), δηλαδή μίας σύντομης διάρκειας άσκηση που πραγματοποιείται κατά τη διέλευση ενός σκάφους από ύδατα μία άλλης φιλικής χώρας.

Το γαλλικό σκάφος είναι μία ανθυποβρυχιακή φρεγάτα, κατά τους Γάλλους, αντιτορπιλικό κατά τα ΝΑΤΟικά πρότυπα, F70 type, κλάση Georges Leygues των 4.500 τόνων, με μέγιστο φόρτο ενώ βρίσκεται σε υπηρεσία από το 1984.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σκάφος φέρει το όνομα του Γάλλου ιππότη, στρατηγού και ναυάρχου Jean de Vienne (1341-1396) ο οποίος είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ιστορία του ύστερου Βυζαντίου.

Ο Jean de Vienne ως «Ναύαρχος της Γαλλίας», από το 1373, προχώρησε στην αναδιοργάνωση και την ανάπτυξη του ναυτικού αλλά και της ακτοφυλακής της χώρας του. Κατά τον Εκατονταετή Πόλεμο (1337-1453), ήταν από τους πρώτους που αντιλήφτηκε πως η Αγγλία μπορεί να πληγεί σοβαρά μόνο μέσω ναυτικών επιχειρήσεων στα παράλιά της, κάτι το οποίο και επιχείρησε με μεγάλη επιτυχία ενώ προσπάθησε να εισβάλει μέσω Σκοτίας.

Ο Γάλλος Ναύαρχος έλαβε μέρος στην σταυροφορία του Σιγιμούνδου της Ουγγαρίας κατά των Οθωμανών και σκοτώθηκε κατά την ατυχή μάχη της Νικόπολης το 1396 στην σημερινή Βουλγαρία.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.