Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Ρωσο-ιαπωνική ενεργειακή συμφωνία



Η Ιαπωνία και η Ρωσία έφτασαν σε προκαταρτική συμφωνία για την κατασκευή εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG: Liquefied Natural Gas) σε ρωσικό έδαφος.

Πιο συγκεκριμένα οι δύο χώρες συμφώνησαν να κατασκευαστούν στο λιμάνι του Βλαδιβοστόκ στην Άπω Ανατολή εγκαταστάσεις παραγωγής και εξαγωγής LNG.

Η συμφωνία σχεδιάζεται να υπογραφεί επισήμως τον Νοέμβριο του 2010 κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Ιαπωνία.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ρωσική Gazprom εδώ και καιρό εξέταζε την πιθανότητα ανάπτυξης του εν λόγω έργου σε συνεργασία με την ιαπωνική Jogmec και τις Ιαπωνικές εταιρίες, Itochu και Japex, που συμμετέχουν στο σχέδιο Sakhalin 1.

Το ρωσο-ιαπωνικό σχέδιο για την παραγωγή και εξαγωγή LNG θα ολοκληρωθεί σχεδόν ταυτοχρόνως με την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Σαχαλίνης-Βλαδιβοστόκ συνολικής χωρητικότητας 6 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ανά έτος.

Το Τόκιο φιλοδοξεί να καταστήσει τη Μόσχα ως έναν κύριο προμηθευτή φυσικού αερίου λόγω της εγγύτητας των δύο κρατών. Υπενθυμίζεται πως από τον Απρίλιο του 210 η Ιαπωνία ξεκίνησε να παραλαμβάνει LNG από την Ρωσία. Το προϊόν προέρχεται από το πρώτο πρόγραμμα εξαγωγής LNG από την Ρωσία, το οποίο παράγεται από την Gazprom στις εγκαταστάσεις του Sakhalin 2, συνολικής παραγωγής 9,6 εκατομμυρίων τόνων ανά έτος.


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.