Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Ελληνική υφαλοκρηπίδα οικειοποιείται η Αγκυρα


Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» όλο το Σαββατοκύριακο βρισκόταν σε μια ακτίνα από 45 έως 32 ν.μ. ανοιχτά του Καστελόριζου, παρά την ενόχληση που εξέφρασε ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου, κατά τη συνάντησή τους στην Αλμα Ατα του Καζακστάν, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ.

Δρούτσας και Νταβούτογλου προχθές στην Αλμα Ατα του Καζακστάν. Προς το παρόν, η αντίδραση της ελληνικής πλευράς, για το Πίρι Ρέις, κινείται σε χαμηλούς τόνους
Η τουρκική κυβέρνηση, δι' αυτού του προκλητικού τρόπου, δείχνει στην Αθήνα ότι θα εξακολουθήσει όλες τις δραστηριότητές της στην περιοχή, με το «Πίρι Ρέις» να ποντίζει καλώδια, προτού ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου για τον επόμενο χρόνο.

Ως δική της...

Ετσι η Αγκυρα υποδηλοί ότι όχι μόνο δεν αναγνωρίζει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην περιοχή του Καστελόριζου και ανατολικά της Ρόδου, αλλά με τις συνεχείς κινήσεις και δραστηριότητές της επιχειρεί να «οριοθετήσει» την περιοχή ως «δική της», επιτρέποντας στον εαυτό της τις σεισμικές έρευνες.

Καθώς οι δραστηριότητες του «Πίρι Ρέις» έχουν προγραμματιστεί μέχρι τις 20 Αυγούστου, η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει σε διεθνείς οργανισμούς, αν δεν θέλει να δει την Αγκυρα να «κατοχυρώνει» περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ως τουρκικές.

Μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά υποτονικά, με διαβήματα προς την Αγκυρα που δεν πιάνουν τόπο. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας συναντήθηκε το Σάββατο με τον κ. Νταβούτογλου στην Αλμα Ατα και του εξέφρασε την ελληνική δυσαρέσκεια για τις τουρκικές κινήσεις, χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση.

Ο κ. Δρούτσας ενημέρωσε ακόμα τον Αμερικανό ομόλογό του αλλά και τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ.

Παρά ταύτα, τον πρώτο λόγο στις κινήσεις τον έχει η ελληνική κυβέρνηση και όχι οι ομόλογοι του κ. Δρούτσα. Το ίδιο θέμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα, κατά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει επιμείνει να «εντατικοποιηθούν» οι συνομιλίες αυτές, για την επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.