Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

"Απειλή" κατά την Πιόνγκ-Γιάνγκ οι ασκήσεις ΗΠΑ-Ν.Κορέας


Την οργή της Βορείου Κορέας έχει προκαλέσει η απόφαση της Ουάσινγκτον να της επιβάλλει νέες κυρώσεις, αλλά και να διεξάγει στρατιωτική άσκηση από κοινού με τη Νότιο Κορέα, στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Η Πιονγιάνγκ χαρακτήρισε την άσκηση, που θα ξεκινήσει την Κυριακή 25 Ιουλίου, ως «μέγιστη απειλή» για την ασφάλεια της χώρας, ενώ για τις κυρώσεις υποστήριξε πως παραβιάζουν πρόσφατο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με το BBC, στην άσκηση θα πάρουν μέρος 8.000 στρατιώτες, 20 πολεμικά σκάφη και υποβρύχια, 100 αεροσκάφη, αλλά και το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Τζ.Ουάσινγκτον».


«Η απόφαση για από κοινού στρατιωτική άσκηση αποτελεί μέγιστη απειλή της ασφάλειας της χώρας» δήλωσε ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος Ρι Τονγκ-ιλ, προσθέτοντας πως οι νέες κυρώσεις, που εξήγγειλε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, παραβιάζουν το ψήφισμα που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη μετά τη βύθιση νοτιοκορεατικού πολεμικού σκάφους.

Ο ΟΗΕ κράτησε αποστάσεις και δεν κατηγόρησε ευθέως τη Β.Κορέα, αλλά καταδίκασε την ενέργεια, σημειώνοντας ότι βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής. Κάλεσε, δε, τη Σεούλ και την Πιονγιάνγκ να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου ώστε να αποκλιμακωθεί η κρίση στην κορεατική χερσόνησο.

Η επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Β.Κορέας ανακοινώθηκε την Τετάρτη από την επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον. Οι κυρώσεις αφορούν την πώληση ή την προμήθεια όπλων και σχετικού υλικού, την απόκτηση ειδών πολυτελείας, καθώς και παράνομες δραστηριότητες της ηγεσίας της χώρας.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από τη Σεούλ, όπου η Χίλαρι Κλίντον, μαζί με τον υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, είχε διαδοχικές επαφές με Νοτιοκορεάτες αξιωματούχος. Η κοινή επίσκεψη Κλίντον-Γκέιτς στη Νότιο Κορέα χαρακτηρίζεται ως σαφές μήνυμα υποστήριξης της χώρας από την Ουάσινγκτον.

Να σημειωθεί ότι με σκεπτικισμό αντιμετώπισε και η Κίνα την κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ-Ν.Κορέας.

«Καλούμε τις εμπλεκόμενες πλευρές να παραμείνουν ψύχραιμες, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην προβούν σε πράξεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσιν Γκανγκ.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.