Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Δεν αποκλείει ελεγχόμενη χρεοκοπία ο Μπαρόζο!


ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ δημιουργίας διαδικασίας ελεγχόμενης χρεοκοπίας χώρας- μέλους της ευρωζώνης, που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση, δεν απέκλεισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος πάντως θεωρεί αναγκαία τη σύγκλιση των οικονομικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στους χθεσινούς «Τimes» του Λονδίνου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτώμενος για την πρόταση του Βερολίνου σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, απέφυγε να απαντήσει ευθέως, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο. Υπογράμμισε, πάντως, την ανάγκη για κοινή οικονομική διακυβέρνηση στην Ε.Ε., αλλά και για σύγκλιση των οικονομικών πολιτικών.


Επιπλέον, κατά τον κ. Μπαρόζο η Ευρώπη χρειάζεται ριζικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική, ενώ θεωρεί το ευρώ εν μέσω κρίσης «μοχλό» για διαρθρωτικές αλλαγές και δημοσιονομική εξυγίανση των χωρών- μελών της ευρωζώνης. Αντίθετα, δήλωσε ότι το ενιαίο νόμισμα λειτούργησε ως «υπνωτικό χάπι» πριν από την κρίση, καθώς έκανε κάποιες χώρες να αποκτήσουν μία λανθασμένη αίσθηση οικονομικής πεποίθησης και «μια ψευδαίσθηση ευημερίας», αποφεύγοντας επώδυνες μεταρρυθμίσεις.

Την άρνησή της να συμμετάσχει στο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας ύψους 110 δισ. ευρώ δήλωσε χθες η κυβέρνηση της Σλοβακίας, η οποία έδωσε πάντως πράσινο φως για τη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας των 440 δισ. ευρώ, αίροντας ένα σημαντικό εμπόδιο για την ενεργοποίησή του.

Η εισήγηση της κυβέρνησης της Σλοβακίας προς τη Βουλή της χώρας να μη στηρίξει την παροχή διμερούς δανείου- ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ- στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης Ε.Ε.- ΔΝΤ έρχεται σε αντίθεση με την προκάτοχό της, που είχε εγκρίνει την πρόταση. Πάντως, η άρνηση της Σλοβακίας εκτιμάται ότι δεν θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα δανεισμού προς την Ελλάδα τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, καθώς το πακέτο των 110 δισ. ευρώ έχει ενεργοποιηθεί, ενώ η πρώτη δόση έχει ήδη καταβληθεί.

Ομως, αναλυτές επεσήμαναν ότι η απόφαση αναδεικνύει την έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών της Ε.Ε., εξέλιξη που θέτει μακροπρόθεσμα ερωτήματα γύρω από την ευρωπαϊκή συνοχή. Πάντως, ανακοινώνοντας την έγκρισή της για τη συμμετοχή της Σλοβακίας στο ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, στο οποίο καλείται να εισφέρει 4,5 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση της χώρας τάχθηκε, σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, υπέρ ενός μηχανισμού για ελεγχόμενη χρεοκοπία των χωρών- μελών της ευρωζώνης.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.