Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Πρώτη βολή για το F-15 S.E


Πραγματοποίησε την πρώτη του βολή στα πλαίσια δοκιμών το F-15E1, πρωτότυπο της έκδοσης στελθ, του μαχητικού F-15SE (Silent Eagle) της Boeing, λίγες μόνο μέρες μετά την πρώτη του πτήση.

Η βολή πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουλίου στο πεδίο δοκιμών Point Mugu Naval Air Weapon Station της Καλιφόρνιας και υπήρξε απόλυτα επιτυχημένη. Η δοκιμή έγινε για την πιστοποίηση της εσωτερικής αποθήκης οπλισμού, που δημιουργήθηκε με την μετατροπή της σύμμορφης δεξαμενής καυσίμων, που «φορά» συνήθως το F-15E/SG/K. Στη βολή χρησιμοποιήθηκε ένας AIM-120 με τηλεμετρική κεφαλή, που μετέδιδε δεδομένα σε επίγειο σταθμό.

Όπως έχουμε γράψει, η Boeing προωθεί το F-15SE σε διάφορες χώρες, ήδη χρήστες του F-15, ενώ πιθανότατα θα απευθυνθεί σε υποψήφιους πελάτες εκτός αυτού του κύκλου.

Αντιμετωπίζει όμως την αρνητική στάση της αμερικανικής κυβέρνησης, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου το μαχητικό φαίνεται να ανταγωνίζεται πιθανές πωλήσεις του F-35. Επίσης, εδώ και μήνες υπάρχει έντονη αντιπαράθεση Boeing και Lockheed Martin για το πόσο… στελθ είναι τελικά το F-15SE, όπου η Boeing έχει ισχυριστεί, ότι από ορισμένες γωνίες «θέασης» το αεροσκάφος της θα είναι όσο στελθ είναι και το Lightning II, κάτι που αργότερα αναγκάστηκε να αποσύρει.


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki