Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Χρυσές συμφωνίες Ρωσίας-Γερμανίας.Η Siemens ζει και βασιλεύει...



Παρουσία του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ και της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελας Μέρκελ υπεγράφησαν χθες στο Εκατερινμπούργκ εμπορικές συμφωνίες πολλών δισ. ευρώ. Στην κορυφή της πυραμίδας των συμφωνιών ήταν αυτή ύψους 2,2 δισ. ευρώ που προβλέπει την προμήθεια 200 τρένων στους ρωσικούς σιδηρόδρομους από τη Siemens. Οι χρυσές δουλειές της Siemens στη Ρωσία δεν περιορίστηκαν στον τομέα των τρένων, καθώς εξασφάλισε και 1 δισ. ευρώ από την κοινοπραξία με τις ρωσικές Rosteknologii και Rusgrido στον τομέα των AΠE, ενώ συμφώνησε για την κατασκευή ερευνητικού κέντρου στο Σκόλκοβο, τη μελλοντική ρωσική Silicon Valley.

Στις αερομεταφορές, η Airbus έλαβε παραγγελία άνω των 2 δισ. για να προμηθεύσει την Aeroflot με Α330, ενώ στον τραπεζικό τομέα η Gazprom Bank θα αγοράσει το 30% των μετοχών της ρωσογερμανικής ενεργειακής Rudea. Επαφές για περαιτέρω δραστηριοποίησή τους στη Ρωσία είχαν και οι επικεφαλής των γερμανικών επιχειρήσεων Volkswagen, BASF, Metro και Commerzbank, που συνόδευαν την κ. Μέρκελ.

Σύμφωνα με οικονομικά στοιχεία, η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας το 2009, πριν από την Ολλανδία και την Κίνα. Παρά την πρωτιά, την ίδια περίοδο, η πτώση των γερμανικών εξαγωγών λόγω της κρίσης είχε προκαλέσει δριμεία κριτική των γερμανικών επιχειρηματικών λόμπι για τους αργούς ρυθμούς μεταρρύθμισης της ρωσικής οικονομίας. Χθες, ο Ρώσος πρόεδρος αποκάλεσε τη Γερμανία τον βασικό στρατηγικό εταίρο της Ρωσίας, με τον οποίον συνδέεται με χιλιάδες επιχειρηματικά συμβόλαια - χαρακτηρισμός όχι υπερβολικός, εφόσον 6.000 γερμανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στη χώρα του.

Εκτός από τον Πολ το χταπόδι, η χθεσινή ημέρα επικεντρώθηκε στη σύσταση κοινοπραξίας για την παραγωγή ηλεκτρικών τρένων μεταξύ της SIΕMENS ΑG και της Aeroexpress, θυγατρικής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων η οποία θα ιδρυθεί τον Φεβρουάριο του 2011. Το μνημόνιο επιβεβαιώνει την πρόθεση του ρωσικού κολοσσού «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι» για την παραγγελία 1.220 βαγονιών και η τελική συμφωνία ανακοινώθηκε πως θα υπογραφεί την άνοιξη του ερχόμενου έτους. Τον Δεκέμβριο του 2009 οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι και η SIΕMENS υπέγραψαν συμβόλαιο ύψους 580 εκατ. ευρώ για την προμήθεια 54 αμαξοστοιχιών τύπου Desiro για τις ανάγκες των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2014 στο Σότσι.

Διαχειρίστρια των «ολυμπιακών τρένων» θα είναι η Aeroexpress. Τα πρώτα 38 θα κατασκευασθούν στη Γερμανία και τα υπόλοιπα 16 τμηματικά στη Ρωσία. Αν οι επικερδείς και για τις δύο χώρες συμφωνίες ήταν αναμενόμενες, τα νερά τάραξε η δήλωση Μεντβέντεφ πως ο δολοφόνος της ακτιβίστριας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νατάλια Εστεμίροβα είναι γνωστός και οι έρευνες των αρχών έχουν εστιαστεί στην ανακάλυψη εκείνων που όπλισαν το χέρι του δράστη.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.