Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Ελπίδες για βελτίωση της κατάστασης στη Μόσχα


Σταθεροποιείται η κατάσταση στις 11 από τις 14 πληγείσες επαρχίες της χώρας

Πτώση της θερμοκρασίας από αύριο, στους 33 βαθμούς Κελσίου, και καταιγίδες από την Πέμπτη προβλέπει για τη Μόσχα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας, γεγονός που όπως όλοι ελπίζουν θα δώσει μια ανάσα στους κατοίκους της ρωσικής πρωτεύουσας.

Εν τω μεταξύ, ένας Ρώσος στρατιώτης έχασε τη ζωή του στη μάχη με τις φλόγες κοντά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Σάροφ, στα 500 χλμ. ανατολικά της Μόσχας, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Στην περιοχή από τη περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης λειτουργεί ένα κέντρο ερευνών όπου κατά βάση κατασκευάζονται ατομικά όπλα, σύμφωνα με το πρακτορείο Itar-Tass.

Περισσότεροι από 800 στρατιώτες συμμετέχουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Ανάπτυξης, Τατιάνα Γκολίκοβα, διέψευσε τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για διπλασιασμό των θανάτων τις τελευταίες ημέρες λόγω των πυρκαγιών.

"Δεν κατανοούμε η έννοια 'πρόσφατα' τι σημαίνει. Τον Ιούνιο, το ποσοστό θνησιμότητας σημείωσε μείωση κατά 0,7%. Τα στοιχεία που αφορούν στον Ιούλιο θα είναι διαθέσιμα μετά από τις 20 Αυγούστου", επεσήμανε.

Ο Ρώσος υπουργός Εκτάκτων Αναγκών, Σεργκέι Σόιγκου, ανακοίνωσε πως η κατάσταση ομαλοποιείται στις 11 από τις 14 επαρχίες της χώρας που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, όλες οι ανεξέλεγκτες έως σήμερα πυρκαγιές στις περιοχές Λίπετσκ, Τούλα και Μπελγκόραντ, βρίσκονται πλέον υπό έλεγχο.

Μόνο η πυρκαγιά στην περιοχή Ταμπόφ, στα κεντρικά της χώρας, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε τρεις περιοχές η κατάσταση εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται, ωστόσο, ως κρίσιμη. Περίπου 77 εστίες δεν έχουν ακόμη κατασβεστεί στην περιοχή Νίζνυ Νοβγκόραντ.

Οι δυνάμεις γύρω από τη Μόσχα έχουν ενισχυθεί με εναέρια μέσα, ενώ μόλις η κατάσταση στην ρωσική πρωτεύουσα παρουσιάσει σημάδια βελτίωσης όσον αφορά στην ατμόσφαιρα αναμένεται να απογειωθούν ακόμη τρία αεροπλάνα για να "τελειώσουν τη δουλειά σε μια μέρα", όπως δήλωσε ο Σεργκέι Σόιγκου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο.

Οι ζημιές λόγω των πυρκαγιών στις καλλιέργειες είναι προς το παρόν ανυπολόγιστες.

Η ρωσική κυβέρνηση υποσχέθηκε να καταβάλει το ποσό των τριών εκατ. ρούβλιων, ήτοι 100.000 δολάρια, σε 3.500 πληγέντες, οι οποίοι κατά κύριο λόγο έχασαν τα σπίτια τους και όλα τα υπάρχοντα τους από τις πυρκαγιές.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε επίσης ότι θα διανείμει 35 δισ. ρούβλια, δηλαδή 1,17 δισ. δολάρια, ως γεωργικές επιδοτήσεις κατά προτεραιότητα στους αγρότες.

Ο μόνος κλάδος που θα βγει κερδισμένος είναι εκείνος των αερομεταφορών, καθώς παρά τις πολύωρες καθυστερήσεις στις πτήσεις, κυρίως λόγω της περιορισμένης ορατότητας, αριθμός ρεκόρ επιβατών παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο αεροδρόμιο της ρωσικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορικών Μεταφορών.

Υπολογίζεται πως 104.444 άνθρωποι αναχώρησαν από τη Μόσχα τις τελευταίες ημέρες και από τα τρία διεθνή αεροδρόμια που διαθέτει η ρωσική πρωτεύουσα.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.