Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Αλλαγές στην πολεμική αεροπορία της Ρωσίας



Δύο χρόνια μετά τον πόλεμο στην περιοχή της Νότιας Οσσετίας με την Γεωργία, μεγάλες αλλαγές συντελούνται στην πολεμική αεροπορία της Ρωσίας, η οποία απομακρύνεται από το οργανωτικό και διοικητικό σχήμα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Το 1950, μερικά χρόνια μετά τον μεγάλο πατριωτικό πόλεμο, η αεροπορική δύναμη της ΕΣΣΔ αποτελούντο από 14.000 αεροπλάνα περίπου.

Εξήντα χρόνια αργότερα, οι ορολογίες όπως αεροπορική στρατιά, αεροπορικό σώμα και μεραρχία, δίνουν την θέση τους στις αεροπορικές βάσεις και ταξιαρχίες, οι οποίες περιλαμβάνουν ένα μίγμα αεροσκαφών, ελικοπτέρων και επίγειων αντιεροπορικών δυνάμεων.

Οι αεροπορικές δυνάμεις πρώτης γραμμής δίνουν τη θέση τους στις τακτικές αεροπορικές δυνάμεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ένα μίγμα από αεροσκάφη διαφόρων ρόλων.

Ο μεταφορικός τομέας και ο τομέας αεροσκαφών κρούσης μεγάλης εμβέλειας, αποτελούν ξεχωριστές διοικήσεις, οι οποίες υπάγονται απευθείας στην ανώτατη διοίκηση.

Στο προσκήνιο επανέρχονται μικροί και ευέλικτοι σχηματισμοί, αποτελούμενοι από 6 περίπου αεροσκάφη ή ελικόπτερα.

Δεκάδες αεροπορικές βάσεις κλείνουν ή συνεχίζουν να λειτουργούν για αεροσκάφη πολιτικής χρήσης. Συνολικά 60 αεροπορικές βάσεις θα παραμείνουν ενεργές, στις οποίες θα σταθμεύουν 3000 περίπου αερομέσα. Αυτές οι αεροπορικές βάσεις λαμβάνουν έναν τετραψήφιο κωδικό αριθμό, ο οποίος σηματοδοτεί την κεντρική οργάνωση των αεροπορικών δυνάμεων, των επίγειων αντιεροπορικών και των επίγειων δυνάμεων μιας αεροπορικής βάσης.

Η πρακτική χρήση της οργανωτικής δομής μιας πολεμικής Μοίρας είναι πολύ πιθανό να αποτελεί γεγονός και στη Ρωσία.

Ο τομέας των υλικών μέσων μειώνεται συνεχώς εδώ και πολλά χρόνια. Εκχυγχρονισμοί, αναβαθμίσεις και η ένταξη νέων αερομέων, πραγματοποιούνται με αργό ρυθμό. Άξιο αναφοράς αποτελούν 2 Μοίρες με MiG-29SMT, με Su-24M2, με Su-25SM, με ελικόπτερα Mi-28N και με ελικόπτερα Ka-50/52, οι οποίες αποτελούν το ένα πέμπτο περίπου του συνόλου των μέσων.

Μέχρι τέλος του 2010, δεν αναμένονται περισσότερα των 5 αεροσκαφών των τύπων Yak-130 και Su-34. Μέχρι το τέλος του 2013 αναμένται η ένταξη 32 συνολικά Su-34 στο δυναμικό, τα οποία θα αποτελέσουν δύο ταξιαρχίες.

Η αρμάδα των τακτικών αεροσκαφών αποτελείται από 15 Μοίρες με Su-27, 14 Μοίρες με Su-25 και Su-24, 12 Μοίρες με MiG-31 και 10 Μοίρες με MiG-29.

Το Su-24, το οποίο έχει κατασκευαστεί σε 1400 μονάδες, είναι σήμερα με 300 μονάδες στα χαρτιά ο τύπος αεροσκάφος ο οποίος βρίσκεται με το μεγαλύτερο αριθμό σε υπηρεσία, αλλά πολλά αεροσκάφη δεν είναι επιχειρησιακά, ακολουθούμενο από Su-27, MiG-29 και Su-25, με περίπου 200 μονάδες.

Το περισσότερο σύγχρονο αντιεροπορικό σύστημα σε ρωσική υπηρεσία είναι το S-400, το οποίο εξοπλίζει ή προβλέπεται να εξοπλίσει, τἐσσερις συνολικά μονάδες. Το S-200, το οποίο υπάρχει στον μεγαλύτερο αριθμό, βρίσκεται σε λίγες μονάδες ακόμη στην ενεργό υπηρεσία, ενώ τα S-125 και Kub έχουν αποσυρθεί πλήρως από την ενεργό υπηρεσία.


Τα περίπου 170 αεροσκάφη κρούσης μεγάλης εμβέλειας, Tu-22M3, Tu-95MS και Tu-160, έχουν συγκεντρωθεί στις βάσεις Engels, Belaja,Ukrainka και Schajkowka, με πρωταρχικό ρόλο την μεταφορά και άφεση των διάφορων πυραύλων κρουίζ σε υπηρεσία, Cha-12, -22 και –55, οι οποίοι μπορούν να εξοπλιστούν με πυρηνικές κεφαλές. Εάν βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για τη συνέχεια του εκσυγχρονισμού των Tu-22M3, τότε αναμένεται ο συνολικός αριθμός στρατηγικών βομβαρδιστικών να αποτελείται από 200 με 210 περίπου μονάδες.

Ο συνολικός αριθμός των Tu-95MS και Tu-160 δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 35 μονάδες, μια και δεν αναμένται άλλο η ένταξη στο ενεργό δυναμικό νέων στρατηγικών Tu-160.

Το σύνολο των μεταφορικών αεροσκαφών αναπτύσσεται σε 7 αεροπορικές βάσεις, Iwanowo, Pskow, Seschtscha, Twer, Klein, Taganrog και Orenburg με τα 120 περίπου IL-76MD να αποτελούν τον κορμό των αερομεταφορών. Η προκάτοχος παραλλαγή, IL-76, αναμένται να αποσυρθεί πλήρως. Το έργο των IL-76MD επικουρούν μια ντουζίνα An-12, An-26 και An-22, όπως και 20 τύπου An-124.

Περίπου 40 ελικόπτερα τύπου Mi-8, Mi-24 και Mi-26, είναι αναπτυγμένα στις βάσεις Troizk και Tschebinski.

πηγή Fox2mag


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.