Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Ισραήλ: Διχάζει η προμήθεια του F-35 Lightning II





Ενδιαφέρει και την Ελλάδα η σύγκρουση ανάμεσα σε θιασώτες και αντιπάλους της λύσης του F-35 στο Ισραήλ, μια χώρα που διαθέτει μια από τις πλέον ετοιμοπόλεμες Αεροπορίες παγκοσμίως…

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, ότι οι ενστάσεις μέχρι στιγμής δεν επικεντρώνονται τόσο πολύ στα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά του αεροσκάφους, όσο στο πιθανολογούμενο υψηλότατο κόστος τους, το οποίο σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές θα φθάσει τα 160 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα. Επίσης, οι αναλυτές δέχονται αξιωματικά ότι πρόκειται ένα αεροσκάφος εξειδικευμένο σε αποστολές δίωξης-βομβαρδισμού και όχι αεροσκάφος που προορίζεται να εξασφαλίσει αεροπορική υπεροχή ή/και κυριαρχία (superiority / dominance).

Οι υποστηρικτές του νέου αμερικανικού μαχητικού υποστηρίζουν ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει στην προμήθειά του, καθώς τα χαρακτηριστικά του δίδουν στο Ισραήλ πλεονέκτημα εάν και εφόσον δοθεί το πράσινο φως για στρατιωτικό πλήγμα εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Προφανώς λόγος γίνεται για τα χαρακτηριστικά «χαμηλής παρατηρησιμότητας» (stealth) που διαθέτει το αεροσκάφος (τα βλήματα που φέρει δεν είναι εξωτερικά αναρτημένα ώστε να «δίνουν σήμα» στα ραντάρ) το οποίο – θεωρητικά πάντα – του επιτρέπει να διεισδύσει στην εχθρική περιοχή χωρίς να γίνει αντιληπτό από το σύστημα αεράμυνας, να πλήξει τον στόχο του και να αποχωρήσει. Εν ολίγοις, παρουσιάζει μεγαλύτερες πιθανότητες επιβιωσιμότητας (survivability) σε σύγκριση με τα «συμβατικά» μαχητικά.

Επίσης, οι υποστηρικτές του προτάσσουν το επιχείρημα ότι σε μια εποχή συρρικνωμένων αμυντικών προϋπολογισμών, η λύση είναι λιγότερα αλλά πιο προηγμένης τεχνολογίας αεροσκάφη και πως το F-35 κάνει ακριβώς αυτή τη δουλειά.

Οι αντίπαλοι της λύσης του F-35 Lightning II επισημαίνουν ότι με τα χρήματα που θα δαπανηθούν για την προμήθεια του αεροσκάφους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση των υπαρχόντων μαχητικών (F-15 και F-16) αλλά και να αναβαθμίσει υπάρχοντα ή να αναπτύξει καινούργια όπλα αέρος-εδάφους μακρού βεληνεκούς, πέραν του οπτικού ορίζοντα BVR (Beyond Visual Range), μεγάλης ακρίβειας και άλλα συστήματα και υποσυστήματα που θα αποτελέσουν πραγματικούς πολλαπλασιαστές ισχύος για την ισραηλινή αεροπορική δύναμη. Πρόκειται για την άλλη επιλογή στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της επιβιωσιμότητας αεροσκαφών και πληρωμάτων, η εξουδετέρωση του εκάστοτε στόχου από μεγάλη απόσταση με την μαζική εξαπόλυση βλημάτων υψηλής ακρίβειας.



Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το Ισραήλ και επιθυμεί να δοκιμάσει το νέο αεροσκάφος και δεν μπορεί να το αποφύγει για πολιτικούς λόγους, αφού η συγκεκριμένη προμήθεια έχει ισχυρότατη συμβολική σημασία τόσο σε βιομηχανικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο. Η απόρριψή του από την ισραηλινή Αεροπορία θα είχε προφανείς συνέπειες αφού θα έδινε επιχειρήματα στους ανταγωνιστές, εντός και εκτός των ΗΠΑ, ενώ η προμήθεια θα αποτελούσε κατά κάποιον τρόπο απόδειξη της διαχρονικότητας της διμερούς σχέσης Ουάσιγκτον – Τελ Αβίβ.

Είναι βέβαια χαρακτηριστικό ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να προβεί παρά στην προμήθεια μιας μοίρας μαχητικών του τύπου. Ζητά να προμηθευτεί 19 αεροσκάφη έναντι 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εάν αποδειχθεί ότι μπορεί όντως να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα που θα προσαυξήσει το αίσθημα ασφάλειας και θα ενισχύσει την αποτροπή της χώρας, είναι νομοτελειακά βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες παραγγελίες.

Η συγκεκριμένη σύγκρουση θεωρητικών προσεγγίσεων και εκατέρωθεν επιχειρημάτων έχει ιδιαίτερη σημασία και για την Ελλάδα. Όντως χώρα που διαθέτει επίσης μια από τις πιο ετοιμοπόλεμες αεροπορικές δυνάμεις στον κόσμο και πελάτης της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας, το F-35 θα απασχολήσει αργότερα ή γρηγορότερα και εμάς. Και όπως γνωρίζουμε και από το παρελθόν το αποκαλούμενο ως «πολιτικό κριτήριο» συχνά μας κάνει να λησμονούμε το πιο σημαντικό, το επιχειρησιακό κριτήριο. Τι ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε με την προμήθεια, ποιες αποστολές πρέπει να είναι σε θέση να εκτελεί και με ποιο κόστος.

Γι’ αυτό και μόνο η συζήτηση μεταξύ των αναλυτών, σε οποιοδήποτε σημείο της υφηλίου, αφορά και την Ελλάδα.




Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.