Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Σπάνιο συμβόλαιο προμήθειας φυσικού αερίου υπέγραψαν Ρωσία - Αζερμπαϊτζάν


Σημαντική συμφωνία μεταξύ των χωρών στον ενεργειακό τομέα.
Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο διακρίνεται από το ότι το ανώτερο όριο αγοράς από μέρους της Ρωσίας αζέρικου «γαλάζιου καυσίμου» δεν έχει περιορισμούς. Το έγγραφο είναι αποτέλεσμα της επίσκεψης στο Αζερμπαϊτζάν του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντιεφ.

Η βασική συμφωνία προβλέπει αγορά από μέρους της Ρωσίας 500 εκατ. κβ.μ «γαλάζιου καυσίμου» το χρόνο από το Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο από το ερχόμενο έτος οι προμήθειες θα πολλαπλασιαστούν


«Στην περίοδο 2011-2012 θα αυξηθεί η προμήθεια αζερμπαϊτζανικού φυσικού αερίου στα 2 και αργότερα στα 4 δισεκ. κβ.μ. Η γειτονική θέση της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν και η απουσία χωρών-διαμετακομιστών συμβάλλει στην ανάπτυξη των ενεργειακών σχέσεων. Η προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στη Ρωσία άρχισαν φέτος την 1η Ιανουαρίου. Ενώ στο παρελθόν το Μπακού ήταν αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου, μετά την ανακάλυψη το 2006 του κοιτάσματος Σαχ-Ντενίζ - του μεγαλύτερου στη χώρα κοιτάσματος φυσικού αερίου και υγραεριου - μετατράπηκε σε εξαγωγέα και ανταγωνιστή της «Γκαζπρόμ» στην ευρωπαϊκή αγορά».

Για το αζερμπαϊτζανικό φυσικού αερίου ενδιαφέρεται πολύ η Ευρώπη. Ως πρόσφατα οι χώρες της ΕΕ υπολόγιζαν στην προμήθεια «γαλάζιου καυσίμου» από αυτή την περιοχή μέσω του αεριαγωγού «Nabucco». Ωστόσο αυτό το σχέδιο ως σήμερα εξακολουθεί να παραμένει σχέδιο, γιατί προς το παρόν δεν βρέθηκαν επιθυμούντες να επενδύσουν χρήματα στην κατασκευή του αγωγού, ο οποίος δεν έχει εξασφαλιστεί με πρώτη ύλη για το γέμισμά του. Έτσι τελικά το Αζερμπαϊτζάν κατα την υλοποίηση των ενεργειακών του σχεδίων έδωσε την προτίμηση στη «Γκαζπρόμ». Η Ευρώπη παρόλα αυτά θα πάρει αζερμπαϊτζανικό φυσικό αέριο - μέσω των αγωγών του «Νοτίου Ρεύματος», ρωσο-ευρωπαϊκού σχεδίου, που θα αρχίσει να λειτουργεί κατα το 2015.

Η συμφωνία φυσικού αερίου δεν είναι το μόνο έγγραφο, που υπογράφτηκε κατα τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου στο Μπακού. Έχει υπογραφεί και Συνθήκη για τα κρατικά σύνορα. Εκτος αυτού, ο Ντμίτρι Μεντβέντιεφ και ο Αζερμπαϊτζανός ηγέτης Ιλχάμ Αλίεφ συμφώνησαν - από κοινού με τον Πρόεδρο της Αρμενίας - να συνεχίσουν το έργο διευθέτησης της διένεξης του Ορεινού Καραμπάχ.

Τα αποτελέσματα της επίσκεψης ο Πρόεδρος της Ρωσίας τα συνόψισε σε συνάντηση με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Μπακού. Ο Μεντβέντιεφ χαρακτήρισε την επίσκεψή του στο Μπακού ως θεμέλιο για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών τις επόμενες δεκαετίες.

Για την ενίσχυση των ρωσο-αζερμπαϊτζανικών σχέσεων το Επιστημονικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου απένειμε στο Ντμίτρι Μεντβέντιεφ τον τίτλο του επίτιμου δόκτορα. Στην αντιφώνησή του ο ρώσος ηγέτης τόνισε ότι ο νέος επιστημονικός τίτλος του παρέχει τη δυνατότητα να ξαναέρθει στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν - με διάλεξη για τους φοιτητές.


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.