Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Συνεχίζονται οι προκλήσεις των Αλβανών στην Σερβική Μητρόβιτσα.Επεισόδια και πυροβολισμοί.



Συμπλοκές ανάμεσα σε Αλβανούς και Σέρβους ξέσπασαν το βράδυ του Σαββάτου στη Μιτρόβιτσα στο Κόσοβο με αφορμή την ήττα της Σερβίας από την Τουρκία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ. Επτά είναι οι τραυματίες, αναφέρουν οι Αρχές.


Ένας Σέρβος τραυματίας φέρει διαμπερές τραύμα στο χέρι, από βλήμα πυροβόλου όπλου και νοσηλεύεται στο σερβικό νοσοκομείο, στο βόρειο τμήμα της πόλης. Μεταξύ των θυμάτων είναι και ένας αστυνομικός της EULEX που τραυματίστηκε στο πόδι, από βλήμα πυροβόλου όπλου.

Τα επεισόδια άρχισαν όταν εκατοντάδες νεαροί Αλβανοί πέρασαν στο σερβικό τμήμα της πόλης, πανηγυρίζοντας τη νίκη της Τουρκίας. Οι Σέρβοι απάντησαν πετώντας πέτρες στους Αλβανούς.

Η αστυνομία της EULEX έσπευσε να αποκλείσει γέφυρα στον ποταμό Ίμπαρ για να χωρίσει τις δυο πλευρές ενώ έγινε και χρήση δακρυγόνων για να αποτραπεί η γενίκευση των επεισοδίων.

Σερβικά μέσα μετέδωσαν ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ακούγονταν συνεχώς πυροβολισμοί από το νότιο, αλβανικό τμήμα της πόλης.

Την Κυριακή η κατάσταση ήταν πλέον ήρεμη, η κατάσταση, ωστόσο, παραμένει τεταμένη.

Ο υπουργός της σερβικής κυβέρνησης, αρμόδιος για το Κόσοβο, Γκόραν Μπογκντάνοβιτς, δήλώσε ότι τα επεισόδια αυτά καθιστούν επιτακτική την ανάγκη έναρξης διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. «Είναι ανάγκη να αρχίσουν συνομιλίες για όλα τα ανοιχτά ζητήματα για να μην θρηνήσουμε θύματα και έχουμε νέες εχθροπραξίες», επισήμανε ο Σέρβος υπουργός.

Τη νίκη της Τουρκίας στον αγώνα με τη Σερβία πανηγύρισαν και χιλιάδες κάτοικοι της πόλης Νόβι Πάζαρ στην νοτιοδυτική Σερβία. Στους δρόμους της πόλης, αμέσως μετά τον αγώνα, βγήκαν νεαροί κρατώντας τουρκικές σημαίες και φωνάζοντας «εδώ είναι Τουρκία». Στην πόλη υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αλλά δεν παρενέβησαν.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.