Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Διχοτόμηση του Αιγαίου (ξανα)προτείνει η Άγκυρα.


Εντείνονται τα παζάρια για τη διευθέτηση των ζητημάτων που σχετίζονται με το Αιγαίο
Η Άγκυρα διεκδικεί βραχονησίδες και νησίδες του Αιγαίου, που δεν αναφέρονται σε Διεθνείς Συνθήκες

Αναγνώριση «ζωτικών συμφερόντων» απαιτεί η Τουρκία!

Με εντατικούς ρυθμούς και προς την κατεύθυνση που ορίζουν τα «ζωτικά συμφέροντα» του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και οργανισμών, συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας για τη διευθέτηση των διμερών διαφορών σε ό,τι αφορά στο Αιγαίο.

Το στίγμα της προωθούμενης συμφωνίας, η οποία εμπεριέχει το σπέρμα μελλοντικών εντάσεων στην περιοχή, δίνουν τα όσα αποκαλύπτονται σχετικά με τις αξιώσεις που προβάλλει η Τουρκία και συζητάει η Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί «λύση» που θα επιτρέψει τη συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, κάτω από την ομπρέλα των ισχυρών πολυεθνικών συμφερόντων και του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματευτές της κυβέρνησης της Τουρκίας θέτουν τις παρακάτω τρεις απαιτήσεις:

Στην όποια συμφωνία προκύψει, να γίνεται ρητή και ξεκάθαρη αναφορά στα «τουρκικά ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο».

Η Ελλάδα να απεμπολήσει το δικαίωμά της να ορίσει ζώνες αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης, ανεξάρτητα από το εύρος της υφαλοκρηπίδας.
Στη συμφωνία να αναφέρεται ρητά ότι τελειώνει διά παντός η συζήτηση για το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Χωρικά ύδατα «δαντέλα»

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες έχουν σχεδιάσει σε χάρτες τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών, λαμβάνοντας κατά περίπτωση ως εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων άλλοτε τα 6 μίλια και άλλοτε τα 8. Στην περίπτωση που οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, θα προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα απεμπολήσει οριστικά και αμετάκλητα το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως έχει δικαίωμα από τις Διεθνείς Συνθήκες.

Η πληροφορία αυτή «δένει» απόλυτα με τις προειδοποιήσεις Νταβούτογλου ότι η Τουρκία θα άρει το Casus Belli για τα 12 μίλια μόνο αν πάρει τα ανάλογα ανταλλάγματα, τα οποία όπως όλα δείχνουν συνίστανται στις διαβεβαιώσεις από την Ελλάδα ότι δεν πρόκειται ποτέ να κάνει χρήση του δικαιώματος που της προσφέρει το Διεθνές Δίκαιο.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα προσπαθεί να αποφύγει τη ρητή διατύπωση στην συμφωνία περί «τουρκικών ζωτικών συμφερόντων στο Αιγαίο» που απαιτεί η Αγκυρα και αντιπροτείνει μια αναφορά στη Συμφωνία της Μαδρίτης. Πρόκειται για την συμφωνία Σημίτη - Ντεμιρέλ, προϊόν της αμερικανικής διαμεσολάβησης μετά το επεισόδιο των Ιμίων, στην οποία για πρώτη φορά η Αθήνα αναγνώρισε τουρκικά ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το «αντάλλαγμα» που προσφέρει στην ελληνική κυβέρνηση η Αγκυρα, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η διχοτόμηση του Αιγαίου, είναι η αναγνώριση της υφαλοκρηπίδας των νησιών. Ωστόσο, η τουρκική «προσφορά» έχει ελάχιστη σημασία, από τη στιγμή που η εν λόγω συζήτηση θα διευκρινίσει και ζητήματα κυριαρχίας επί νησίδων και βραχονησίδων του Αιγαίου, που σύμφωνα με την Αγκυρα δεν αναφέρονται στις Διεθνείς Συνθήκες.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.