Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Υποβόσκει ο νομισματικός πόλεμος ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ



Μήπως ξεκινά ένας νομισματικός πόλεμος; Η Ιαπωνία έκανε την αρχή, παρεμβαίνοντας για πρώτη φορά από το 2004, στην αγορά συναλλάγματος. Η πρόσφατη κίνηση της, ύψους $12 δισ. προκειμένου να κατεβάσει την αξία του γιεν, δημιούργησε παγκόσμια εντύπωση. Η ιαπωνική οικονομία εξαρτάται κυρίως από τις εξαγωγές, και η κυβέρνηση της χώρας ανησυχούσε από την συνεχή άνοδο της ισοτιμίας του ιαπωνικού νομίσματος. Ένα ισχυρό γιεν κάνει τις ιαπωνικές εξαγωγές λιγότερο επιθυμητές, με αποτέλεσμα να βλάπτεται η οικονομία της χώρας.

Όμως οι Ιάπωνες δεν είναι οι μόνοι που ξεκινούν πόλεμο για λόγους νομισματικών ισοτιμιών. Η Κίνα και η Αμερική συνεχίζουν να μαλώνουν για το ίδιο θέμα. Και στην Ευρώπη υπάρχει έντονη συζήτηση για την ανάγκη υποτίμησης του ευρώ ώστε να φθηνύνουν οι εξαγωγές και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Σχεδόν όλα τα κράτη που στηρίζονται στις εξαγωγές, επιθυμούν να παραμείνει υψηλή η αξία του δολαρίου ώστε να συνεχίσουν να πλημμυρίζουν τις ΗΠΑ με φθηνά προϊόντα. Η θλιβερή πραγματικότητα είναι πως στην σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη οικονομία, ανταμείβονται τα κράτη εκείνα που διαθέτουν ασθενές νόμισμα, για αυτό και πολλά κράτη είναι έτοιμα να κάνουν οτιδήποτε προκειμένου να κρατήσουν την αξία του εθνικού τους νομίσματος χαμηλή.

Μερικές χώρες έχουν εμπλακεί σε χειραγώγηση των ισοτιμιών εδώ και καιρό. Η Σιγκαπούρη το κάνει συστηματικά. Το ίδιο και η Ελβετία, όπου η εθνική της τράπεζα απώλεσε περίπου $15 δισ. προσπαθώντας στις αρχές του χρόνου να αποτρέψει την απότομη άνοδο του ελβετικού φράγκου. Το ζήτημα όμως της χειραγώγησης των ισοτιμιών, τείνει να καταστεί άκρως σοβαρό. Και αυτό που μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένο νομισματικό πόλεμο είναι η τρέχουσα κόντρα Αμερικής – Κίνας.

Εδώ και χρόνια, η Κίνα διατηρεί την αξία του νομίσματός της τεχνητά χαμηλή. Το νόμισμά της μάλιστα παραμένει σε έναν μεγάλο βαθμό στενά συνδεδεμένο με το αμερικανικό δολάριο. Υπολογίζεται πως η κυβέρνηση της Κίνας κρατάει την αξία του νομίσματος περίπου 40% χαμηλότερη από ότι θα έπρεπε να είναι. Και αυτό είναι στην ουσία μια επιδότηση προς τους Κινέζους εξαγωγείς. Με αυτό τον τρόπο η Κίνα έχει γεμίσει τις ΗΠΑ με φτηνά προϊόντα, εξολοθρεύοντας όμως ολόκληρες αμερικανικές βιομηχανίες. Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση όσο και αυτή του Ομπάμα, γκρίνιαξαν αλλά δεν έκαναν τίποτα. Τώρα όμως υπάρχουν ενδείξεις πως ο Ομπάμα αποφάσισε να σοβαρευτεί και να ξεκινήσει νομισματικό πόλεμο. Είναι όμως έτοιμη για κάτι τέτοιο η Αμερική;

Αν θυμηθούμε πως η Κίνα κρατά σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια χρεών των ΗΠΑ, η προοπτική ενός πολέμου δεν ακούγεται καλή. Ακόμη και αν η Κίνα βιάζει κυριολεκτικά την αμερικανική οικονομία, συνεχίζει πάντα να έχει το επάνω χέρι. Για παράδειγμα, η Κίνα έχει το απόλυτο μονοπώλιο σε σπάνια μεταλλεύματα που σημαίνει ότι αν θέλει να περιορίσει την προμήθεια αυτών των στοιχείων, η Αμερική θα μείνει χωρίς μπαταρίες υβριδικών οχημάτων, τηλεοράσεις flat screen, κινητά, και iPods. Και όχι μόνο, τα υλικά αυτά είναι απαραίτητα στο στρατό για χρήση σε ραντάρ, συστήματα καθοδήγησης πυραύλων, ηλεκτρονικά δορυφόρων και αεροσκαφών, κλπ.

Η Αμερική δαπανά περίπου $3.90 για κινεζικά προϊόντα για κάθε $1 που δαπανά η Κίνα για τα αμερικανικά προϊόντα. Τον περασμένο μήνα το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου με τη Κίνα ήταν περίπου $26 δισεκατομμύρια. Ο πλούτος της Αμερικής που περνά σε κινέζικα χέρια είναι απίστευτος. Κάθε μήνας που περνά φτωχαίνει την αμερικανική και ενισχύει την κινεζική οικονομία. Η Κίνα ακμάζει και οι ΗΠΑ παρακμάζουν. Λέγεται δε, πως έως το 2040, η οικονομία της Κίνας θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερη αυτής των ΗΠΑ. Αυτό δεν θα συνέβαινε αν η Αμερική είχε προσπαθήσει έγκαιρα να αντιμετωπίσει τις χειραγωγήσεις της ισοτιμίας από πλευράς των Κινέζων.

Σήμερα, η όποια προσπάθεια άμυνας, θα κοστίσει ακριβά στην αμερικανική οικονομία σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Θα δούμε λοιπόν κάποιον νομισματικό πόλεμο να ξεσπά; Όπως όλα δείχνουν, πολλά κράτη θα συνεχίσουν τις πρακτικές τους έτσι ώστε να έχουν το εξαγωγικό πλεονέκτημα, αν όμως περιμένουμε από την Αμερική του Ομπάμα να κοιτάξει κατάματα τη Κίνα αντιδρώντας, τότε θα περιμένουμε για πολύ ακόμη…


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.