Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Ρωσία-ΗΠΑ: Συμφωνία για ...νέα στρατηγικά βομβαρδιστικά!!




Μπορεί οι δυο χώρες-κλειδιά για την παγκόσμια ασφάλεια να καταβάλλουν προσπάθεια συνεννόησης, αμφότερες όμως σχεδιάζουν τη νέα γενιά στρατηγικών βομβαρδιστικών…

Το συμπέρασμα του Κέντρου Στρατηγικών Εκτιμήσεων και Προϋπολογισμού των ΗΠΑ (CSBA: Center for Strategic and Budgetary Assessments), προσφάτως εξέδωσε το πόρισμα σχετικής μελέτης, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χώρα χρειάζεται να αναπτύξει νέο στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αρχηγός της Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF), πτέραρχος Νόρτον Σβαρτς, διακήρυξε ότι η απόκτηση νέου στρατηγικού βομβαρδιστικού και η εμβάθυνση της συνεργασίας με το Ναυτικό (US Navy) αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις για είναι σε θέση η USAF να καταστρέφει τις απειλές-στόχους του 21ου αιώνα.

Υπενθυμίζεται, ότι το 2009, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, είχε απορρίψει σχετικό αίτημα της USAF για την έγκριση βομβαρδιστικού νέας γενιάς, στο πλαίσιο των σημαντικών περικοπών. Φαίνεται ότι η USAF δεν άλλαξε γνώμη και πλέον εκμεταλλευόμενη την χρονικά προσδιορισμένη αποχώρηση του Γκέιτς, επαναφέρει το αίτημά της.

Όσον αφορά την προαναφερθείσα μελέτη του CSBA, αφήνει το ενδεχόμενο το νέο στρατηγικό βομβαρδιστικό να είναι μη επανδρωμένο (!), με χαρακτηριστικά «χαμηλής παρατηρησιμότητας» (stealth), να έχει τη δυνατότητα αυτόνομης πτήσης τουλάχιστον 4.000 χιλιομέτρων πριν απαιτηθεί εναέριος ανεφοδιασμός, να μπορεί να επιχειρήσει σε περιβάλλον όπου έχει προηγηθεί χρήση πυρηνικών όπλων και να μπορεί να μεταφέρει τουλάχιστον εννέα τόνους οπλισμού!

Υπενθυμίζεται, ότι στον προϋπολογισμό του 2011 το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει αιτηθεί από το Κογκρέσο την έγκριση κονδυλίου ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων με σκοπό την έναρξη της διαδικασίας σχεδιασμού του βομβαρδιστικού με την εμπλοκή της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας. Το Πεντάγωνο εκτιμά, ότι η απαίτηση για ένα νέο στρατηγικό βομβαρδιστικό είναι ανελαστική, καθότι ο υπάρχων στόλος είναι απαρχαιωμένος: 10 βομβαρδιστικά B-2 έχουν μέση ηλικία 16 ετών, 50 βομβαρδιστικά B-1 έχουν μέση ηλικία 23 ετών και τα 54 βομβαρδιστικά B-52 έχουν μέση ηλικία 48 ετών.

Πέραν του «γερασμένου» στόλου, ένα ακόμη επιχείρημα που προβάλλεται από τους αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας, είναι ότι οι δυνητικοί αντίπαλοι γνωρίζουν πλέον πώς να αντιμετωπίζουν την απειλή των αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών. Όπλα μεγάλης εμβέλειας έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να απαγορεύσουν στις ΗΠΑ την πρόσβαση σε θαλάσσιες και εναέριες περιοχές της υφηλίου, παραδοσιακοί στόχοι δεν είναι πλέον σταθεροί ή έχουν μετακινηθεί στην «καρδιά» αχανών χωρών – δυνητικών αντιπάλων των ΗΠΑ, ενώ είναι προστατευμένοι και κάτω από πολλούς τόνους τσιμέντο και ατσάλι ώστε να αντέξουν σε ενδεχόμενη αμερικανική απόπειρα εξουδετέρωσής τους.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκτίμηση του CSBA ότι ο αμερικανικός αμυντικός προϋπολογισμός είναι εξαιρετικά πιθανόν να συρρικνωθεί από 726 δισεκατομμύρια δολάρια που είναι σήμερα στα 450 δισεκατομμύρια δολάρια, εντός της ερχόμενης δεκαετίας.

Αυτή είναι όμως η αμερικανική πλευρά. Προ ολίγον ημερών, ο ίδιος ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε ανακοινώσει ότι η ρωσική εταιρία Kazan θα κατασκευάσει το νέο ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό, ενώ θα συνεχίσει το έργο αναβάθμισης των Tu-160 και των Tu-22…





Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.