Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΠΑΤΑΝΕ ΠΟΔΙ ΣΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΑΡΚΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ "ΤΙΤΑΝΑ".


Νέα απειλή προοιωνίζονται για τους αιώνιους πάγους της Αρκτικής τα σχέδια της Ρωσίας να ναυπηγήσει το µεγαλύτερο παγοθραυστικό του κόσµου, το οποίο θα µπορεί να ανοίγει δρόµο στον Βόρειο Πόλο ακόµη και τον χειµώνα.

Το σκάφος αυτό, το οποίο θα κινείται µε πυρηνική ενέργεια, θα δηµιουργήσει θαλάσσιες οδούς διά µέσου του Βόρειου Παγωµένου Ωκεανού, ενώ θα βοηθήσει επίσης τις εταιρείες ενέργειας να εκµεταλλευθούν τα αποθέµατα φυσικού αερίου και πετρελαίου που υπάρχουν στην περιοχή. Τα ρωσικά σχέδια για τη ναυπήγηση του µεγάλου παγοθραυστικού, στα οποία αναφέρεται χθεσινό δηµοσίευµα των «Σάντεϊ Τάιµς», δηµοσιοποιούνται αφού γνωστοποιήθηκε την περασµένη εβδοµάδα πως η έκταση των αιώνιων πάγων της Αρκτικής έχει συρρικνωθεί στα 6,65 εκατ.τετραγωνικά χιλιόµετρα και είναι η τρίτη µικρότερη που έχει καταγραφτεί από το 1979. Το µέσο πάχος των πάγων τον χειµώνα στον Βόρειο Πόλο έχει µειωθεί επίσης στο µισό από το 1976, σε περίπου 2,5 µέτρα.

Οι Ρώσοι έχουν κάνει σαφές ότι σχεδιάζουν να εκµεταλλευθούν τις αλλαγές αυτές. Πριν από τρία χρόνια καθέλκυσαν το παγοθραυστικό «50 Χρόνια Νίκης», χωρητικότητας 25.000 τόνων και µήκους 150 µέτρων. Είναι το µεγαλύτερο παγοθραυστικό στον κόσµο, ικανό να σπάζει πάγους πάχους 3 µέτρων. Προγραµµατίζεται η ναυπήγηση δύο παρόµοιων σκαφών, µε πυρηνικούς αντιδραστήρες που παράγουν 60 µεγαβάτ – αρκετά για τις ενεργειακές ανάγκες µιας µεσαίας πόλης. Η ναυαρχίδα όµως θα είναι το ισχυρότερο παγοθραυστικό από όλα, µε αντιδραστήρες που παράγουν 110 µεγαβάτ και κύτος ικανό να σπάζει πάγους µε ακόµη µεγαλύτερο πάχος. Το µήκος του παραµένει απόρρητο, αλλά ειδικοί λένε ότι θα είναι 200 - 230 µέτρα.

Ο Βλαντίµιρ Βασίλιεφ, υποδιευθυντής του Κεντρικού Ινστιτούτου Θαλάσσιας Ερευνας και Σχεδιασµού στην Αγία Πετρούπολη, αναφέρει σε µια έκθεση: «Τεράστια αποθέµατα φυσικών πόρων – αέριο, πετρέλαιο και µη σιδηρούχα µέταλλα – βρίσκονται στα παράλια και την υφαλοκρηπίδα των θαλασσών της Αρκτικής. Η εξόρυξη αυτών των φυσικών πόρων είναι δυνατή µόνο µε την υποστήριξη ενός πυρηνικού παγοθραυστικού µεγάλης ισχύος και ενός στόλου µεταφοράς µεγάλης χωρητικότητας». Ο Ντέιβιντ Φέρχολ, ο ειδικός στην Αρκτική που ανακάλυψε το σχέδιο για το γιγάντιο παγοθραυστικό ενώ ερευνούσε για το νέο βιβλίο του µε τον τίτλο «Ψυχρό Μέτωπο – Σύγκρουση ενόψει στα ύδατα της Αρκτικής», λέει στους «Σάντεϊ Τάιµς» πως το σχεδιαζόµενο πλοίο εντάσσεται σε µια ευρύτερη τάση που απειλεί να µετατρέψει την Αρκτική σε «καζάνι οικονοµικής εκµετάλλευσης».

Η Greenpeace

Ο Ιβάν Μπλόκοφ, διευθυντής του ρωσικού παραρτήµατος της Greenpeace, λέει πως το πλοίο αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο ρύπανσης από ατυχήµατα. Προσθέτει πως «θα αυξήσει και την εκµετάλλευση του πετρελαίου και του αερίου, η χρήση των οποίων θα προκαλέσει ακόµη µεγαλύτερη άνοδο της θερµοκρασίας στον πλανήτη».


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.