Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

"Δένει κάβο" στο Αιγαίο η Τουρκία...


του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πέρασαν τρεις μήνες από την δέσμευση του Γιάννη Μανιάτη, υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής πως "…ξεκινούν έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους" και η ελληνική πλευρά κρατά επτασφράγιστα κλειστά τα χαρτιά της.

Την ίδια περίοδο η Τουρκία και καθιστά ξεκάθαρες τις προθέσεις της και "τρέχει" στην διαδικασία παραχώρησης για έρευνες πετρελαίου στο Αιγαίο. Το θέμα είχε αναδειχθεί παλιότερα και από τις σελίδες του Μετόχου αλλά και "ηλεκτρονικά" μέσω του euro2day.

Η Turkiye Petrolleri Anonim Ortakligi/TPAO ολοκλήρωσε σε μόλις δύο μήνες (Ιούλιος-Αυγουστος) τις πρώτες τρεις διαγωνιστικές φάσεις που θεωρούνται απαραίτητες για να θεμελιώσουν ερευνητικά δικαιώματα ξένοι πετρελαικοί όμιλοι στο Αιγαίο. Πρακτικά με βάση τα όσα ισχύουν διεθνώς κάτι τέτοιο θα έχει πραγματοποιηθεί το αργότερο έως το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Οι γείτονες σπεύδουν ταχύτατα καθώς στις 10 Αυγούστου έληξε η προθεσμία του διεθνούς διαγωνισμού για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών (τριών διαστάσεων) σε θαλάσσια περιοχή 1.100 χλμ, μεγάλο μέρος της οποίας φέρεται να καλύπτει και την περιφέρεια του Καστελόριζου.

Ο κρατικών συμφερόντων πετρελαικός όμιλος ΤΡΑΟ (από τους μετόχους της είναι και το Τουρκικό Ταμείο Στρατού) πέτυχε να ολοκληρώσει μέσα στον Ιούλιο τη σχετική διαδικασία για τη χαρτογράφηση του βυθού αφού νωρίτερα είχε διερευνήσει περιοχές του Αιγαίου, όπου σύμφωνα με μελέτες διεθνών οργανισμών φέρεται να περικλείονται "πετρελαικές λεκάνες" .


πηγή:infognomonpolitics.blogspot.com


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.