Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Στρατηγική συμμαχία Ρωσίας-Κιργιζίας.Δίνουν όπλα παίρνουν βάσεις οι Ρώσοι.


Σε στρατηγικής συμμαχίας εξελίσσονται πλέον οι σχέσεις των 2 πρώην Σοβιετικών χωρών μετά την απομάκρυνση του καθεστώτος Μπακίγιεφ.Μια ακόμα δυσάρεστη εξέλιξη για τους Αμερικανούς και τον πολύπαθο πόλεμο στο Αφγανιστάν που διεξάγουν.Μην ξεχνάμε ότι εκεί σταθμεύει η κύρια βάση ανεφοδιασμού και υποστήριξης των Αμερικανών στρατιωτών

Η Κιργιζία λοιπόν πρότεινε στην Ρωσία την προμήθεια όπλων ως αποζημίωση για τη χρησιμοποίηση των βάσεών της στο έδαφος της χώρας.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διμερείς συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Κιργιζίας για την περαιτέρω ανάπτυξη των στρατιωτικών τους δεσμών. Κύριο μέσο δε της συγκεκριμένης αυτής σχέσης αναμένεται να είναι η επέκταση της Ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας, με την μορφή βάσεων, στο έδαφος της Κιργιζίας.

Από την πλευρά του, το Μπισκέκ δεν φαίνεται να προβάλλει κάποια σοβαρή αντίρρηση στους σχεδιασμούς του Κρεμλίνου ενώ ως αμοιβή για το έδαφος που θα προσφέρει αιτείται την παραχώρηση ρωσικού στρατιωτικού υλικού.

Είναι προφανές πως η θέση αδυναμίας στην οποία βρίσκεται αυτή η μικρή, φτωχή και σπαρασσόμενη από εθνοτικές συγκρούσεις, χώρα να την έχει αναγκάσει όχι μόνο να συζητά την επέκταση της Ρωσικής κηδεμονίας αλλά και να την επιζητά με ζέση. Έτσι, δεν θα πρέπει να κάνει καμία εντύπωση η ταχύτητα με την οποία ο υπουργός άμυνας της Κιργιζίας Αμπιμπούλα Κουνταϊμπερμπίγιεφ επισκέφθηκε τη Μόσχα και φαίνεται να συμφώνησε να υπογράψει, το συντομότερο δυνατόν, την συμφωνία για την ενοποίηση των πέντε ρωσικών βάσεων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Κιργιζία.

Είναι σαφές πως το Μπισκέκ αντιλαμβανόμενο πως ένας δεύτερος γύρος εθνοτικής αντιπαράθεσης, ειδικά στην περιοχή της κοιλάδας της Φεργκάνα, είναι επικείμενος και φοβούμενο εμπλοκή του Ουζμπεκιστάν, να προσπαθήσει να ενισχύσει την αμυντική του ικανότητα. Η προμήθεια, χωρίς ουσιαστικό οικονομικό κόστος ρωσικών οπλικών συστημάτων φαντάζει για την προσωρινή κυβέρνηση της χώρας ως «μάννα εξ ουρανού».



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.