Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Νέες υπεροπτικές δηλώσεις Νταβούτογλου - Έχουν ξεφύγει εντελώς οι νεοοθωμανοί.Κάποιος να τους μαζέψει..


«Η Τουρκία είναι μία από τις πέντε χώρες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, υπογραμμίζοντας ότι δεν γίνεται Ευρώπη δίχως την Τουρκία.(!!!!)

«Οπως δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη δίχως την Αγγλία, έτσι δεν μπορεί και χωρίς την Τουρκία», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.(!!)

Μιλώντας χθες στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο Νταβούτογλου είπε πως «η Τουρκία έχει δραστική παρουσία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και συνεπώς μπορεί να συμβάλει στην παγκόσμια ειρήνη, την ευρωπαϊκή ειρήνη και το μέλλον της Ευρώπης». Πρόσθεσε, όμως, ότι «παράλληλα με την προσφορά των θετικών αυτών αξιών της Τουρκίας (!!!) σε θέματα εξωτερικής πολιτικής προς την Ε.Ε., θα πρέπει να επιταχυνθούν οι ενταξιακές μας διαπραγματεύσεις».

Τα δύο «εμπόδια»

Σύμφωνα με τον Νταβούτογλου, υπάρχουν δύο εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας: «Το πρώτο είναι το Κυπριακό, που δεν δημιουργήσαμε εμείς, αλλά δημιουργήθηκε από τη στιγμή που η Ε.Ε. δέχθηκε τη Νότια Κύπρο ως μέλος, και δεύτερον κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη τη Γαλλία, που προτάσσουν τις ανησυχίες που υπάρχουν στην κοινή τους γνώμη».

Ο Νταβούτογλου είπε ότι: «προβλήματα υπήρξαν και κατά την ένταξη της Αγγλίας στην Ε.Ε. Οπως δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη δίχως την Αγγλία, έτσι δεν μπορεί να υπάρξει και χωρίς την Τουρκία».

Ως προς τη στάση στο θέμα του Ιράν, είπε ότι «όταν βρίσκεστε σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή και η εξωτερική πολιτική είναι πολυδιάστατη, τότε δεν έχετε παρά να προχωράτε πάνω σε ένα λεπτό σχοινί. Σε αυτό το σημείο προκύπτει το μεγαλείο αλλά και το ρίσκο της Τουρκίας».

Ερωτηθείς σχετικά με το αντιπυραυλικό σύστημα, ο Νταβούτογλου είπε ότι «η Τουρκία δεν θεωρεί πως δέχεται απειλή από οποιαδήποτε γειτονική χώρα, ούτε από το Ιράν, ούτε από τη Ρωσία, την Ελλάδα, τη Συρία και το Ιράκ. Είμαστε, όμως, μέλος του ΝΑΤΟ και συμμετέχουμε σε όλους τους μηχανισμούς, που δεν στοχεύουν μια συγκεκριμένη χώρα. Αλλά αυτό το αξιολογούμε μόνο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.