Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Νέες συμφωνίες Τουρκίας-Ιράν.Γειώνουν ΗΠΑ και Ισραήλ οι Τούρκοι



Η Τουρκία θέλει να τριπλασιάσει τον όγκο των εμπορικών της συναλλαγών με το Ιράν εντός μίας πενταετίας, δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τουρκο-ιρανικό επιχειρηματικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη, την ώρα που οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα διώχνουν τους ξένους επενδυτές από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου διασκεδάζει τις ανησυχίες για στροφή προς την Ανατολή, λέγοντας ότι σε μία τόσο ευαίσθητη περιοχή η εξωτερική πολιτική ισοδυναμεί με βήματα σε τεντωμένο σχοινί και «εκεί αποδεικνύεται το μεγαλείο, αλλά και τα ρίσκα της Τουρκίας».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε μιλώντας την Πέμπτη στο CNN Turk ότι η Τουρκία είναι μία από τις πέντε χώρες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, ενώ ως προς το ζήτημα της ένταξης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισήμανε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη χωρίς την Τουρκία».

Οι δηλώσεις Ερντογάν-Νταβούτογλου ήλθαν την επομένη της δημοσίευσης της ετήσιας έκθεσης Trasatlantic Trends που επιβεβαιώνει την αυξανόμενη απογοήτευση της Τουρκίας από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και η αλλαγή κατεύθυνσης της χώρας προς την Ανατολή και τον αραβικό κόσμο.

Στην έρευνα του 2004 περισσότερο από το 70% των Τούρκων είχαν δηλώσει ότι η ένταξη στην ΕΕ θα είναι καλή για τη χώρα, ενώ στη φετινή έρευνα το ποσοστό έπεσε στο 38%. Τη σχετική έρευνα διενεργεί το German Marshall Fund στις ΗΠΑ, δεξαμενή σκέψη που προωθεί τη διατλαντική συνεργασία, και της Compagnia di San Paolo, ερευνητικό κέντρο στο Τορίνο της Ιταλίας.

Επιχειρηματικό «άνοιγμα» στο Ιράν!

Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο πρώτος αντιπρόεδρος της ιρανικής κυβέρνησης Μοχαμάντ Ρεζά Ραχιμί προήδρευσαν την Πέμπτη σε συνάντηση περισσότερων από 100 επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν Τούρκοι επενδυτές που ανυπομονούν να αγοράσουν μετοχές των ιρανικών βιομηχανιών υφασμάτων, μηχανών και αυτοκινήτων, οι οποίες ανήκουν κυρίως στο κράτος.

«Οι διμερείς εμπορικοί μας δεσμοί έχουν φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια [...]. Όταν απομακρύνουμε τα εμπόδια που υπάρχουν στο μεταξύ μας εμπόριο, όταν ολοκληρώσουμε τη μεταξύ μας προνομιακή εμπορική συμφωνία, μπορούμε να επιτύχουμε ένα διμερή όγκο εμπορικών συναλλαγών 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πέντε χρόνια» είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες από την Τουρκία και το Ιράν.
Το ενδιαφέρον της Τουρκίας προσελκύουν επίσης οι ιδιωτικοποιήσεις στο Ιράν, τις οποίες ορισμένοι Τούρκοι επιχειρηματίες βλέπουν να αρχίζουν ήδη από το 2011.
Οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ στο Ιράν έχουν προκαλέσει πλήγμα στην Ισλαμική Δημοκρατία, καθώς αποθαρρύνουν τις επενδύσεις στα τεράστια αποθέματα που έχει σε φυσικό αέριο, όπως επίσης και στον τραπεζικό της τομέα.

Ωστόσο, η Τουρκία καλλιεργεί τις διπλωματικές και επιχειρηματικές της σχέσεις με την Τεχεράνη και μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών αποσκοπεί στην περαιτέρω επέκταση των επιχειρηματικών τους δεσμών.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.