Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Έτοιμοι να τα βροντήξουν οι Κινέζοι επενδυτές."Αν δεν μας θέλετε πείτε το".


Επειτα από δώδεκα μήνες θερμών και ανέφελων συνομιλιών, βαριά σύννεφα αρχίζουν και πάλι να σκιάζουν τις σχέσεις Ελλάδας και Κίνας, μετά την αδυναμία του Ελληνικού Δημοσίου να εγγυηθεί την ομαλή λειτουργία των κινεζικών επενδύσεων στη χώρα μας και την υλοποίηση όσων συμφωνήθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού μεταξύ του κ. Γ.Παπανδρέου και κορυφαίων αξιωματούχων της Κίνας. Παρά την αρχική καχυποψία του Πεκίνου από τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠαΣοΚ για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την Cosco, οι πάγοι έλιωσαν γρήγορα και ο έλληνας Πρωθυπουργός έχει ήδη υποδεχθεί στην Αθήνα τον επικεφαλής της εταιρείας που έχει εγκατασταθεί στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και τον αναπληρωτή πρόεδρο της χώρας που υπόσχεται να μετατρέψει την Ελλάδα σε επιχειρησιακό της κέντρο.

Τους τελευταίους μήνες όμως το Ελληνικό Δημόσιο, είτε μέσω του ΟΛΠ είτε μέσω των συναρμόδιων υπουργείων, έχει προχωρήσει σε ενέργειες που οι Κινέζοι θεωρούν εχθρικές και ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. «Αν δεν θέλετε άλλες κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, αρκεί να μας το πείτε. Αλλά αν τις θέλετε, θα πρέπει και να το αποδείξετε» είναι το μήνυμα που εκπέμπουν αυτές τις ημέρες οι προπομποί του κινέζου πρωθυπουργού, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 2 Οκτωβρίου, με βασική του επιδίωξη να ανοίξει τον δρόμο για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα ή να κλείσει την πόρτα οριστικά και αμετάκλητα. Ο πρωθυπουργός της Κίνας κ. Γουέν Ζιαμπάο έχει προγραμματίσει δείπνο με τον κ. Παπανδρέου στις 2 Οκτωβρίου και κοινή επίσκεψη στο λιμάνι του Πειραιά την επομένη.

Στις 3 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν λοιπόν οι πιο κρίσιμες ελληνοκινεζικές συνομιλίες για τις επενδύσεις που προγραμματίζονται, ενώ προπομποί του κ. Ζιαμπάο έχουν ήδη συναντηθεί με τον κ. Θ. Πάγκαλο και την κυρία Λούκα Κατσέλη, εκφράζοντας κατ΄ αρχάς επιφυλάξεις για το αν μπορούν να προχωρήσουν οι επενδύσεις που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο μεταξύ του κ. Παπανδρέου και του αναπληρωτή προέδρου της Κίνας.

Οπως είχε συζητηθεί τότε, οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για την κατασκευή εμπορευματικού κέντρου του ΟΣΕ στο Θριάσιο πεδίο, για την είσοδο της Cosco στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και για την αξιοποίηση από άλλον κινεζικό κολοσσό τού υπό κατασκευήν αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης. Ολα αυτά έχουν συζητηθεί, αλλά δεν έχουν αποφασιστεί. Στις αρχές Οκτωβρίου ή θα κλειδώσουν ή θα ναυαγήσουν οριστικά. Προς το παρόν, η μοναδική κίνηση που έχουν κάνει οι απεσταλμένοι της κινεζικής κυβέρνησης είναι να καταστήσουν σαφές στα κυβερνητικά στελέχη με τα οποία συνομιλούν, ότι επανεξετάζουν από μηδενική βάση τα σχέδιά τους για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, διαπιστώνοντας ότι τα γραφειοκρατικά προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί. Και η πολιτική βούληση που εκφράζεται από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Πάγκαλο, δεν επιβεβαιώνεται από τους υπουργούς που διαχειρίζονται αυτά τα θέματα και συγκεκριμένα από τους κκ. Χ. Παμπούκη , Γ.Παπακωνσταντίνου και ως πριν από δεκαπέντε ημέρες και από την κυρία Κατσέλη.

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να δηλώνει ότι επιθυμεί νέες επενδύσεις στη χώρα και ιδιαίτερα από αξιόπιστες χώρες με ισχυρές οικονομίες, όπως είναι η Κίνα. Με αυτόν τον τρόπο ομολογεί ότι αν ναυαγήσουν οι συνομιλίες με τους Κινέζους, το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση θα είναι τεράστιο, ειδικά σε μια περίοδο που κυνηγά επενδύσεις στα πέρατα της Γης και με λιγότερο αξιόπιστους συνομιλητές.

Οι παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Πάγκαλο και Κατσέλη
Οπως όμως έχει ήδη διαμηνύσει η κυβέρνηση της Κίνας στην ελληνική,καμία νέα επένδυση δεν θα προχωρήσει αν προηγουμένως δεν υπάρξουν εγγυήσεις ότι η Ελλάδα επιθυμεί τις κινεζικές επενδύσεις και δεν θα τις υπονομεύσει,όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες με την επένδυση της Cosco. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν κινεζικές πηγές,η εταιρεία που δραστηριοποιείται ήδη στην Προβλήτα 2 του Πειραιά,δέχεται πόλεμο με αθέμιτα μέσα από τον ΟΛΠ τους τελευταίους μήνες,ενώ ταυτόχρονα η μεταχείριση του Ελληνικού Δημοσίου οδηγεί την εταιρεία σε οικονομικό μαρασμό,αφού δεν υλοποιούνται ούτε όσα ρητώς προβλέπονται στη σύμβαση την οποία επικύρωσε με την ψήφο της η Βουλή.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα,δέκτης της έντονης δυσφορίας της κινεζικής κυβέρνησης έγινε ο κ.Θ. Πάγκαλος,ο οποίος υποδέχθηκε στο γραφείο του κλιμάκιο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας που έφτασε στην Αθήνα ως προπομπός του κινέζου πρωθυπουργού. Αντίστοιχα παράπονα δέχθηκε πριν από τρεις εβδομάδες η τότε υπουργός Οικονομίας κυρία Κατσέλη από κλιμάκιο της SΑSΑC,του πανίσχυρου οργανισμού που εποπτεύει όλες τις ΔΕΚΟ της Κίνας και προηγείται πάντοτε για να διαπιστώσει αν υπάρχει γόνιμο έδαφος για επενδύσεις σε μια χώρα.Σημειωτέον ότι οι επενδύσεις της Κίνας στο εξωτερικό αποφασίζονται κεντρικά από την κυβέρνηση της Κίνας και το πανίσχυρο Κομμουνιστικό Κόμμα,στο οποίο νευραλγική θέση κατέχει ο πρόεδρος της Cosco κ.Γουέι Τζιανφού, αλλά και τα στελέχη που συνάντησαν τον κ.Θ. Πάγκαλο και την κυρία Λούκα Κατσέλη.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.