Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Συνεχίζονται οι πιέσεις προς το Ισραήλ για επιθεώρηση του πυρηνικού του οπλοστασίου παρά τις συνεχείς αρνήσεις του τελευταίου


Η ΔΥΑΕ πρότεινε στο Ισραήλ να παραχωρήσει στους επιθεωρητές της άδεια πρόσβασης στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις

Το Ισραήλ είναι η μοναδική χώρα στη Μέση Ανατολή που δεν προσχώρησε στο Σύμφωνο μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και που δεν έθεσε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του υπό τις εγγυήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Στη σύνοδο της Γενικής Διάσκεψης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας που άρχισε στη Βιέννη αναμένεται να αναπτυχθεί επίμαχη συζήτηση πάνω σ’ αυτό το πρόβλημα.Την περασμένη εβδομάδα με πρωτοβουλία των αραβικών κρατών η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για πρώτη φορά μέσα στα τελευταία 18 χρόνια ενέκρινε απόφαση στην οποία εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ.

Η απόφαση αυτή υποστηρίχτηκε από τη Ρωσία και την Κίνα, ενώ οι ΗΠΑ και οι χώρες-μέλη της ΕΕ την καταψήφισαν. Οι Αμερικανοί την χαρακτήρισαν ως υπερβολικά πολιτικοποιημένη και δήλωσαν ότι η απόφαση αυτή δεν αντανακλά όλη την πληρότητα των προβλημάτων που υπάρχουν στη Μέση Ανατολή. Παρατήρησαν επίσης πώς θα αισθάνονταν πιο βολικά αν ολες οι συζητήσεις θα διεξάγονταν αποκλειστικά γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Εξάλλου, όπως παρατήρησε ο Μπορίς Ντολγκόφ, ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, επειδή συζητούνται τα προβλήματα της περιοχής, συνεπώς, η τοποθέτηση του προβλήματος για το πυρηνικό δυναμικό του Ισραήλ είναι πολύ δικαιολογημένη και νομοτελειακή.- «Η τοποθέτηση του προβλήματος της ένταξης του Ισραήλ στη λέσχη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων, είναι απολύτως αναλογή και λογική. Η τοποθέτηση αυτού του προβλήματος είναι σημάδι της εποχής και έχει όλους τους απαραίτητους λόγους και βάσεις, τόσο από την πλευρά του μουσουλμανικού κόσμου, όσο και από την πλευρά ενός μέρους της διεθνούς κοινότητας το οποίο τάσσεται υπέρ της λύσης αυτού του προβλήματος.

Σήμερα είναι δύσκολο να πει κανεις πώς θα γίνει αυτό συγκεκριμένα. Υπάρχουν δυνάμεις που υποστηρίζουν το Ισραήλ. Παρ’ όλα αυτά η κατάσταση άλλαξε και, συνεπώς, θα πρέπει να αλλάξει και η θέση των δυνάμεων που υποστηρίζουν το Ισραήλ.

Το Ισραήλ, κατά τη γνώμη των εμπειρογνωμόνων, διαθέτει σήμερα 150-200 πυρηνικές κεφαλές, αν και η ηγεσία του εβραϊκού κράτους δεν αναγνώρισε ποτέ αυτό το γεγονός. Αν μιλήσουμε σοβαρά για τους κινδύνους εμφάνισης των πυρηνικών όλων στη Μέση Ανατολή και την ανάγκη μετατροπής της περιοχής σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη, τότε δεν πρέπει να περιοριζόμαστε στη συζήτηση μόνο του ιρανικού προβλήματος.

Ναι μεν η διεθνής κοινότητα έχει πολλές αξιώσεις προς το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα,ταυτόχρονα όμως έχει και αρκετά ερωτήματα προς το Ισραήλ. Έτσι, λοιπόν, η έκκληση προς το Ισραήλ να προσυπογράψει το Σύμφωνο μη διάδοσης πυρηνικών όπλων και να επιτρέψει επιτέλους, στους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας να επισκεφτούν τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις αντανακλά απολύτως τις σημερινές πραγματικότητες»,- παρατήρησε συμπεραίνοντας ο Μπορίς Ντολγκόφ, επιστήμονας του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.





Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.