Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Λάδι στην φωτιά ρίχνει η έκθεση της ΙΑΕΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν


Η συνολική παραγωγή ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού από το Ιράν έχει αυξηθεί κατά περίπου 15% από το Μάιο και έχει φθάσει τους 2,8 τόνους, αναφέρεται σε έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), γεγονός που δείχνει ότι η Τεχεράνη προχωρά με το αμφιλεγόμενο αυτό έργο της παρά τις αυστηρότερες κυρώσεις.
Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η ΙΑΕΑ εξακολουθεί να ανησυχεί για πιθανές δραστηριότητες στην Ισλαμική Δημοκρατία για την ανάπτυξη πυρηνικού ωφέλιμου φορτίου (γόμωσης) για έναν πύραυλο.

Επιπλέον, το Ιράν αρνείται την είσοδο των έμπειρων επιθεωρητών της στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις και εμποδίζει με αυτό τον τρόπο τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα, σύμφωνα με την ίδια έκθεση. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας διαμαρτυρήθηκε για «τις επαναλαμβανόμενες αρνήσεις του Ιράν προς τους πραγματογνώμονες που έχουν ορισθεί προκειμένου να μεταβούν στις ιρανικές εγκαταστάσεις όπου παράγεται το πυρηνικό καύσιμο» και πρόσθεσε ότι «εμποδίζει τις διαδικασίες επιθεώρησης». Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για το Ιράν δείχνει σαφώς ότι η Τεχεράνη εξακολουθεί να προσπαθεί να αναπτύξει την ικανότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων.

"Η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για το Ιράν δείχνει εκ νέου ότι το Ιράν αρνείται να συμμορφωθεί με τις διεθνείς δεσμεύσεις ως προς τα πυρηνικά και συνεχίζει τις προσπάθειές του να επεκτείνει το πυρηνικό του πρόγραμμα ενώ πλησιάζει όλο και περισσότερο στην ικανότητα απόκτησης πυρηνικών όπλων", αναφέρει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόμι Βίτορ.

Τέλος, το Ιράν ανακοίνωσε ότι διατηρεί το δικαίωμα επιλογής των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ που έχουν επιφορτιστεί με τον έλεγχο των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.