Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Ισχυρές ενδείξεις για πόλεμο στο Ιράν


Την παραμονή της διάσκεψης για την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, ο Μπάρακ Ομπάμα, ξετυλίγοντας τα γεγονότα με τους εχθρούς του Ισραήλ, εμμέσως δήλωσε ότι η κήρυξη του πολέμου είναι πολύ κοντά στο να συμβεί, ίσως και μέσα σε λίγες μέρες. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και τα μηνύματα μόνο αισιόδοξα δεν είναι.

Τη Δευτέρα (30/8), η ηγεσία της Χεζμπολάχ, υπό τον Σεΐχη, Χασάν Νασράλα, εξέδωσε "ανακοίνωση πολέμου", θέτοντας σε επιφυλακή όλες τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ. Η Συρία είναι, επίσης, η χώρα με την υψηλότερη κατάσταση συναγερμού. Η κατάσταση επιφυλακής θυμίζει την αντίστοιχη, λίγες ώρες πριν την έναρξη του πολέμου, τον Ιούνιο του 1967, πιο γνωστός, ως "Πόλεμος των Έξι Ημερών".

Στις 4 Ιουνίου 1967, οι Άραβες ηγέτες της Αιγύπτου, της Συρίας και της Ιορδανίας έδωσαν την τελική έγκριση, για να δρομολογηθούν επιθέσεις κατά του Ισραήλ.
Οι τωρινές καταστάσεις θυμίζουν έντονα εκείνες τις μέρες, με το Ισραήλ να βρίσκεται σε μια παράξενη παρόμοια θέση, εκτός από το γεγονός ότι η ταυτότητα των βασικών ανταγωνιστών έχει -ελαφρώς- διαφοροποιηθεί.

Η Συρία παραμένει στο "ρόστερ" των μαχητών του εχθρού του Ισραήλ, αλλά η Ιορδανία και η Αίγυπτος έχουν αναπτύξει ειρηνική και κάπως εγκάρδια σχέση. Ωστόσο, ο κύριος εχθρός του Ισραήλ είναι το Ιράν, η λιβανική Χεζμπολάχ και η παλαιστινιακή Χαμάς.

Σύμφωνα με στοιχεία των ΗΠΑ των Αράβων και των Ισραηλινών, η Χεζμπολάχ έχει κάνει τις τελικές προετοιμασίες για μια ευρείας κλίμακας ξαφνική επίθεση, κατά του Ισραήλ.

Το μόνο ερώτημα των αναλυτών περιστρέφεται στο "πότε" θα γίνουν οι επιθέσεις. Ως προς το χρόνο έναρξης για τις επιθέσεις, οι εχθροί του Ισραήλ εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα.

Οι προσεχείς ημέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες...


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.