Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Ξεπουλάνε όσο-όσο κρίσιμα οπλικά συστήματα οι Βρετανοί λόγω κρίσης...


Πάλι τα ίδια που έκαναν και το 1982 κάνουν οι Βρετανοί με τα αεροπλανοφόρα τους:

Προσφέρουν το ένα από τα δύο προς πώληση λόγω έλλειψης κονδυλίων. Και αν τότε κυριολεκτικά στο "παρά 1'" δεν το πουλήσαν το HMS Hermes στην Αυστραλία και έσωσαν την παρτίδα στα Φώκλαντς, φαίνεται ότι τώρα δεν την γλυτώνει το δεύτερο βρετανικό αεροπλανοφόρο.

Προτεινόμενος αγοραστής η Ινδία, που ήδη έχει αγοράσει το "Νάυαρχος Γκορσκόφ" από την Ρωσία.

Το ινδικό Ναυτικό έχει ήδη τέσσερα αεροπλανοφόρα στον προγραμματισμό - το παλιό, αλλά λειτουργικό INS Viraat, το περίφημο Gorshkov (μετονομάστηκε σε INS Vikramaditya), ένα τρίτο που κατασκευάζεται στο ναυπηγείο Cochin και άλλο ένα που θα ακολουθήσει μετά από αυτό της ίδιας κλάσης με αυτό που ναυπηγείται.

Η νέα κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον έχει ξεκινήσει επανεξέταση της πολιτικής της ασφάλειας του Υνωμένου Βασιλείου, η οποία περιλαμβάνει περικοπές των αμυντικών δαπανών κατά 20-30% κάτι που έχει ξεκινήσει θύελλα αντιδράσεων στην κοινότητα των ενόπλων δυνάμεων της Βρετανίας.

Μεταξύ των πολλών προγραμμάτων που φαίνεται βέβαιο ότι θα περικοπούν, ανήκει και η απόκτηση ενός δεύτερου νέου αεροπλανοφόρου, του οποίου η κατασεκυή θα κοστίσει το αστρονομικό ποσό των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα δύο 65.000-τόνων αεροπλανοφόρα που ονομάζονται HMS Queen Elizabeth και HMS Prince of Wales προγραμματίζονταν πριν από την παγκόσμια οικονομική ύφεση να ενιχύσουν το Βασιλικό Ναυτικό. Η κυβέρνηση των Εργατικών πίστευε ότι ήταν απαραίτητα για το Βασιλικό Ναυτικό, για να διατηρήσει την επιχειρησιακή ικανότητά του σε όλη την υδρόγειο.

Μερικές μέρες πριν, το αφεντικό της BAE, Ian King, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει από την BAE Systems να αξιολογηθεί το κόστος ακύρωσης του προγράμματος CVF.

Με 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη δαπανηθεί για το CVF, και με 4.000 ειδικευμένους εργαζόμενους απασχολημένους με την κατασκευή του HMS Queen Elizabeth, η κυβέρνηση στο Λονδίνο γνωρίζει ότι η απόλυτη ακύρωση θα καταστρέψει τον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας της Βρετανίας και έτσι ελπίζει να πωλήσει ένα από τα αεροπλανοφόρα στην Ινδία.

defencenet


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.