Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Γκιουλ: «Θέλουμε λύση στο Αιγαίο»


Αναφέρθηκε στον σεβασμό των κοινών δικαιωμάτων και συμφερόντων με βάση το Διεθνές Δίκαιο

Του Αθανασιου Eλλις

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να επιλύσει «όλα τα εκκρεμή ζητήματα στο Αιγαίο, σεβόμενη τα κοινά δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα των δύο χωρών, με βάση το Διεθνές Δίκαιο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, κατά τη χθεσινή ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ην. Εθνών, όπου σημείωσε ότι το Αιγαίο πρέπει να καταστεί μια θάλασσα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο κ. Γκιουλ χαρακτήρισε το 2010 ξεχωριστή χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς στη διάρκειά της εγκαινιάστηκε το «Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας» που ανοίγει, όπως είπε, τον δρόμο για μια δοδημένη και θεσμικά κατοχυρωμένη πορεία στις σχέσεις των δύο χωρών και γεννά ελπίδες για το μέλλον.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος πρόεδρος εκτίμησε ότι οι συνομιλίες Χριστόφια - Ερογλου δεν μπορούν να συνεχίζονται επ’ αόριστον και τάχθηκε υπέρ της επίτευξης λύσης έως το τέλος του έτους, επικαλούμενος και σχετική προτροπή του ίδιου του γ. γ των Ην. Εθών. Επισήμανε ότι οι Τουρκοκύπριοι απέδειξαν τη βούλησή τους να συμφωνήσουν όταν αποδέχθηκαν το σχέδιο Ανάν το 2004, υποστήριξε ότι είναι αυτοί που έχουν υποστεί τις συνέπειες από τη διαιώνιση του προβλήματος και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να τερματισθεί ο αποκλεισμός των Τουρκοκυπρίων που, όπως είπε, θα επιτρέψει την ενσωμάτωσή τους στη διεθνή κοινότητα.

Ο κ. Γκιουλ είχε την προηγουμένη συναντηθεί με τον Γ. Παπανδρέου και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπήρξε η κοινή διαπίστωση ότι προχωρούν ικανοποιητικά οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ συμφωνήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου να επισκεφθεί την Αθήνα τον Οκτώβριο, πιθανώς λίγο πριν από την άφιξη του πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα συμμετάσχει στη συνάντηση για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο που διοργανώνει η Ελλάδα στις 22 Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, ο Κύπριος πρόεδρος, Δ. Χριστόφιας, ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου επειδή διατηρεί το Κυπριακό ψηλά στην ατζέντα των επαφών του. Μάλιστα, κ. Χριστόφιας εμφανίσθηκε συναισθηματικά φορτισμένος υπογραμμίζοντας πόσο ευγνώμων είναι για τη στήριξη του Ελληνα πρωθυπουργού, σε αντίθεση, όπως είπε, με τα πυρά που δέχεται στο εσωτερικό της Κύπρου.

Συνάντηση με Ιβανόφ

Χθες, υπήρξε εθιμοτυπική συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Ιγκόρ Ιβανόφ. Σχολιάζοντας την άρνηση του πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, να επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη και να συναντηθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας δήλωσε ότι «αν η σκοπιανή πλευρά όλο αυτόν τον χρόνο και όλη αυτή την ενέργεια που καταναλώνει στην προσπάθειά της να δημιουργήσει κάποιες εντυπώσεις σε λάθος κατεύθυνση, τα επένδυε για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, θα βρισκόμασταν σε διαφορετικό σημείο». Χθες ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε επίσης με τους προέδρους της Παλαιστινιακής Αρχής, της Σερβίας και της Αλβανίας.

Καθημερινή


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.