Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Οι νήσοι Σενκάκου πίσω από την Σινο-Ιαπωνική κρίση




Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ναότο Καν απέρριψε σήμερα την απαίτηση της Κίνας να ζητήσει «συγγνώμη» και να καταβάλλει αποζημίωση για τη σύλληψη του καπετάνιου ενός αλιευτικού, όπως μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Jiji Press και Kyodo News.

"Δεν έχω καμία πρόθεση να δεχθώ", δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός. "Οι νήσοι Σενκάκου είναι τμήμα του εδάφους της Ιαπωνίας. Από αυτήν την άποψη, η αποζημίωση είναι αδιανόητη", πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με τα πρακτορεία Kyodo και Jiji. Ο Καν υπογράμμισε επίσης ότι είναι σημαντικό και για τις δύο χώρες να προσεγγίσουν ήρεμα το ζήτημα. Οι δηλώσεις του πραγματοποιήθηκαν αφού το υπουργείου Εξωτερικών της Ιαπωνίας δήλωσε ότι το αίτημα του Πεκίνου ήταν "εντελώς αβάσιμο και απαράδεκτο για την Ιαπωνία".

Η Κίνα ζήτησε επανειλημμένα από το Τόκιο να ζητήσει συγγνώμη και να καταβάλει αποζημίωση για την "παράνομη" σύλληψη του ναυτικού, απαιτώντας "πρακτικά βήματα" για την επίλυση της διπλωματικής κρίσης.

Την 8η Σεπτεμβρίου αλιευτικό σκάφος συγκρούστηκε με ιαπωνικά περιπολικά σε διαφιλονικούμενα ύδατα στην αλυσίδα των νησιών στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας. Η σύλληψη του καπετάνιου του σκάφους προκάλεσε διπλωματική κρίση ανάμεσα στις δύο ισχυρές ασιατικές χώρες.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα απελευθερώσει τον κυβερνήτη του αλιευτικού αλλά διευκρίνισε ότι η απόφαση λήφθηκε αποκλειστικά από εισαγγελείς και επέμεινε ότι τα νησιά αποτελούν τμήμα της χώρας.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.